Плевнелиев заяви, че може да наложи вето на текстове от Изборния кодекс, но само с ясни аргументи

885
Плевнелиев заяви, че може да наложи вето на текстове от Изборния кодекс, но само с ясни аргументи
Снимка: БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев е създал специален екип в Президентството от юристи, които проследяват внимателно всеки текст от Изборния кодекс.

"Този екип разглежда не само формулировките и тяхното значение, но и синхронът им с Конституцията и духа на демократичната държава. Това се прави с цел улесняване на гражданите да гласуват по-спокойно и свободно навсякъде", заяви Росен Плевнелиев.

Той посочи, че до два-три дни този екип ще му докладва и след обсъждане ще излезе с крайно становище. „Знаете много добре поел съм ангажимент към българския народ – вето, но с ясни аргументи. Ако има вето, то ще е по-конкретни текстове с ясни аргументи“, каза Плевнелиев в Копривщица по повод 140-годишнината от избухването на Априлското въстание и празника на възрожденския град. Той поддържа непрекъсната връзка с българските граждани в чужбина и обеща техният глас да бъде чут, предаде БГНЕС.

Относно изборите и референдум 2 в 1 Плевнелиев посочи, че е горд с това, че е първият държавен глава, инициирал допитване до народа. „В моя мандат за първи път се проведоха не един, а два, очевидно ще има и трети национален референдум. Това е добре. Винаги съм заявявал тезата, че провеждането на референдум заедно с национални избори е добре за нашата демокрация“, подчерта президентът Плевнелиев.

В обръщението си на тържествената програма за годишнината  държавния глава заяви:

"Днес, в условията на рекорден брой кризи, имаме нужда да се връщаме към своите корени и към здравите фундаменти на българската държавност. Не бива да се отказваме от тях и винаги трябва да помним примера на плеядата български патриоти, израснали в сърцето на България. Днес повече от всякога трябва да знаем кои сме ние и каква е нашата мисия и идеал - България, равна на другите европейски народи и посоката на европейската интеграция и развитие", каза президентът в словото си.

"Идеалът и посоката ни, зададени от нашите възрожденци, революционери и будители, трябва да бъдат пазени. Да пазим идеала за чистата и свята република, която още не сме постигнали и която искаме заедно да постигнем", призова още държавният глава в приветствието си към копривщенци и гостите на града.

Росен Плевенелиев ще посети Копривщица за годишнината от Априлското въстание

В Копривщица продължават тържествата, посветени на 140 години от избухването на Априлското въстание. Президентът Росен Плевнелиев ще п...

В Копривщица държавният глава ще участва в проверката-заря по повод 140 години от избухването на Априлското въстание.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com