По време на изслушванията за новата ЦИК Радев каза кога разпуска парламента (ВИДЕО)

5338
По време на изслушванията за новата ЦИК Радев каза кога разпуска парламента (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

Изборите са стожерът на демокрацията и от тях зависи да имаме демократични и легитимни институции. За да има ефективна работа на Централната избирателна комисия (ЦИК), българските граждани трябва да имат доверие в тази институция.

Това заяви в началото на изслушванията на кандидатите за състава на новата ЦИК държавният глава Румен Радев. Припомняме, че по-рано Камелия Нейкова стана председател на Комисията, като нейното предложение дойде от партията "Има такъв народ".

Президентът Радев каза, че датата за изборите е съобразена така, че новата ЦИК да подготви спокойно хронограмата за предстоящите предсрочни парламентарни избори. "Разпускането на Народното събрание и назначаването на служебното правителство ще бъде през следващата седмица - надявам се в първата ѝ половина", стана ясно още от думите на Радев. "Искам да чуя от вас по-конкретни изказвания как смятате да конструирате вашата рабата, така че новите положения в Изборния кодекс да бъдат реализирани", посочи държавният глава.

Новият председател на ЦИК Камелия Нейкова отбеляза в своето изслушване, че професионалният ѝ опит за произвеждане на избори е достатъчен, за да отговори на изискванията за състава на новата ЦИК.

По отношение на новите моменти от Изборния кодекс Нейкова заяви, че те са голямо предизвикателство пред състава на новата ЦИК. Тя отбеляза, че лично е привърженик на машинния вот, тъй като този процес не позволява недействителни бюлетини. 

Нейкова отправи призив политическите партии и коалиции да заложат на хора с дългогодишен опит, които да попълнят състава на Секционните избирателни комисии по места. По думите на новия председател на ЦИК логистиката на машините за вота е от изключителна важност - особено сега след отпадането на тавана на секциите за гласуването зад граница, уточни Камелия Нейкова и подчерта, че ще прилага Изборният кодекс такъв, какъвто е. 

И още от изслушванията

Камелия Нейкова е предложението на "Има такъв народ" за нов председател на ЦИК

Камелия Нейкова е предложението на "Има такъв народ" за председател на Централната избирателна комисия (ЦИК). Тя бе подкрепена от БСП, ...

Бих предпочел ЦИК да се нарича комитет или Комисия по изпълнение на законодателството, за да отпадне натискът върху този тип администрация, каза кандидатът на ГЕРБ-СДС за зам.-председател на ЦИК Димитър Димитров.

„Моето скептично отношение към технологиите е свързано с много подробната ми компетентност на различни усилия да се решат политически въпроси с помощта на технологиите. Имам много дълъг опит. Изчел съм много лекции, което всъщност е основното ми занимание. Проблемът в изборното законодателство е как Комисията реагира на намеренията на една или друга партия в кампанията, свързани с подготовката на изборите. Имам идеи как може да се направи използването на машините сигурно, за да няма никакви притеснения“, заяви още Димитров.

Красимир Ципов, който бе кандидатът на ГЕРБ-СДС за председател на ЦИК, а впоследствие оттеглен от премиера в оставка Бойко Борисов, заяви, че машинното гласуване ще доведе до намаляване на избирателната активност, защото, по думите му, голяма част от българските граждани няма да го припознаят.

Според кандидатът на ДПС за секретар на ЦИК Севинч Солакова, ако ЦИК прилага закона еднакво спрямо всички, тогава определението „независим“ няма да бъде само запис в Изборния кодекс. „Щастлива съм да съм част от тази история на институционализирането на централните избирателни комисии с оглед на това какво значение имат изборите за укрепването на демокрацията. Изявлението на г-жа Нейкова ми даде повод да съм малко по-спокойна. Остава да имаме и обща воля и в състава на комисията. Ако волята е нещата да се случат добре, тогава няма нищо по-хубаво от това, което може да очакваме. За съжаление, все още цялата работа се концентрира в последните 60 дни преди изборния ден. Няма да бъде нещо ново за тази ЦИК. Имаме ли обща воля за това, няма как да не се справим. ЦИК без да пропуска време в рамките на този период, в който ще има огромна по обем работа, тя трябва да има пред себе си да спечели доверието в целия изборен процес. Това ще предполага доверие и в резултатите, и в органа, който се избира“, заяви още Солакова.

Трябва всекидневно да градим авторитета на ЦИК и да поставяме закона над всичко, посочи кандидатът на БСП за зам.-председал на ЦИК Емил Войнов по време на изслушването. „Трябва да се доставят 250 машини за гласуване в чужбина, техници. Въпреки всичко мисля, че ако членовете на ЦИК работим отговорно, ще успеем да се справим с тази задача и да организираме честни и прозрачни избори. Тук сме представители на различни политически сили. Трябва всекидневно да градим авторитета на ЦИК. Трябва да поставяме закона над всичко. Трябва да работим така, че действително ЦИК да бъде припозната и да има доверие както от гражданите, така и от политическите сили. Сегашната ЦИК не успя да се справи с тази задача. Много се надяват новата ЦИК да успее“, каза още Войнов, цитиран от агенция "Фокус".

Президентът се заяде с Борисов, като похвали Десислава Атанасова

„Вчера получих писмо, подписано лично от Бойко Борисов, че се отказва и изтегля кандидатурата н Красимир Ципов за председател на ...

Ще настоявам социологическите агенции да подпишат джентълменско споразумение, че няма да публикуват резултати и да ги предоставят на медиите преди края на изборния ден, подчерта кандидатът на „Изправи се! Мутри, вън!“ за член и зам.-председател на ЦИК Росица Матева.

„Твърде често се случваше да бъдат изключени микрофоните по време на заседанията на ЦИК. Ще настоявам да се направи така, че протоколите да се публикуват в законовия срок, защото това досега не се случваше. Машинното гласуване ще бъде основното предизвикателство пред тази комисия. Методиката беше публикувана на страницата на Държавна агенция „Електронно управление“. Подкрепям изцяло гласуването с машини. Трябва да има сериозно популяризиране на начина на гласуване. Да бъдат разположени навсякъде машини. Имаше заделени 120 машини за разяснителна кампания, но от тях бяха използвани само 2. Ще настоявам ЦИК да изработи методика, по която да се разпределят в цялата страна. Гласуването е много бързо и лесно“, посочи Матева.

За екзитполовете Матева коментира, че винаги е била привърженик на това, че трябва да се спазва законът. „Той забранява на социологическите агенции да се публикуват предварителни резултати преди края на изборния ден. Сега ще настоявам те да подпишат джентълменско споразумение, че няма да публикуват такива резултати и няма да ги предоставят на медиите, за да може да бъде спазван законът. Те влияят безспорно на избирателната активност и на гласуването“, каза още тя.

Цветозар Томов допълни, че трябва да съществува ред и подкрепи предложението на Росица Матева, а президентът Румен Радев заяви, че съзнателно се публикуват данни с ясната цел да се манипулират хората.

Как се развиха събитията от сутринта, четете в този материал.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Елена Йончева: Мигрантите ще бъдат връщани обратно

Гроздан Караджов: ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ искаха да покрият скандала около Нотариуса

Бойната група на НАТО у нас получи висока оценка

Нанков: Лъжа е, че настоящият регионален министър е кадър на ГЕРБ

Още една рокада в Агенция "Митници"(ВИДЕО)

Новият директор на „Митниците“: Заварих уплашени хора

Еврокомисар Илва Йохансон ни обеща конкретна дата за сухопътния Шенген

БСП ще праща доклада за "Боташ" на Европейската прокуратура (ВИДЕО)

Рюте към Главчев: Ще съдействаме пред Австрия за пълноправното ви членство в Шенген

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика