Пожарникари и спасители - с надежда за по-добри заплати

16790
Пожарникари и спасители - с надежда за по-добри заплати
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

Минимум 20% увеличение на възнагражденията очакват от актуализацията на бюджета пожарникари и спасители, без това да бъде обвързано с предстоящата реформа в МВР. Те са били многократно уверявани от финансовото министерство че увеличение ще има, единствено и само след извършване на реформа. "Искаме увеличението да се случи сега, заради инфлационните процеси", заяви пред Actualno.com вицепрезидентът на Национален синдикат на пожарникарите и спасителите „Огнеборец“ Станимир Миланов.

Той подчерта, че инфлацията вече минава 15% и е крайно необходимо заплатите на пожарникарите и спасителите да догонят тези в останалите служби от сектор „Сигурност“.

Бюджетна комисия одобри средства за 20 % ръст на заплатите в МВР

Комисията по бюджет и финанси одобри средствата за 20 % увеличение на заплатите на полицаите. Предложения бяха направили ГЕРБ, ДПС, ИТН...

"Като антиковид мерки в 2020 г. правителството отпусна на над 34 държавни агенции увеличение на възнагражденията с над 30%. Тогава на Пожарната и цялото МВР беше повишено възнаграждението с 15%. Искаме сега да бъде вдигнато с 20%", заяви Миланов.

Той отбеляза още, че реформата не се извършва от служителите, а по решение на ръководителите и ако има политическа воля.

Сега новоназначен пожарникар или полицай в България получава между 1300 и 1400 лв., а искането на синдиката е за минимум 1600 лв.  Според изчисленията на синдикалистите, ще са нужни малко повече от 180 милиона лева за 20-процентно повишаване на заплатите за 50 000 служители. Техните надежди са в сряда парламентът да одобри при актуализацията на бюджета исканата от тях сума.

За сравнение, Миланов посочи, че в Министерството на правосъдието бяха повишени заплатите с 30% в 2020 година. "При надзирателите е по-добро заплащането –  тяхното възнаграждение беше повишено с 30%, нашето с 15%, но със сигурност и там има нужда от дофинансиране", каза синдикалистът.

Учени - в стачна готовност, заради бюджета

Ако исканията на българските учени, обслужващи селскостопанския сектор не бъдат приети при актуализацията на бюджета, следва ефективна ...

Текучество има навсякъде, включително в столицата, като мотивацията за напускане не е само в ниското заплащане, отбеляза Миланов. "Лоши условия на труд, слаба защита, зле сме откъм лични предпазни средства", сподели той. "Техниката беше нова, но тя вече е на 8 – 10 години следгаранционно обслужване и се нуждаем от по-съвременна", добави синдикалистът.

В МВР има недостиг на кадри, потвърди Миланов и уточни, че некомплектът е между 7 и 10% в министерството, което означава, че има нужда да се назначат в страната още около 4000 – 5000 човека.

Вицепрезидентът на синдикат "Огнеборец" е категоричен, че заплатите в МВР изостават и е крайно време за повишение. "Миналата година бяхме пропуснати; в началото на тази година с първия бюджет за първото полугодие - също бяхме пропуснати в увеличенията и се надяваме за второто полугодие да бъде направено увеличение на възнагражденията", заяви той в очакване исканията на синдиката да бъдат одобрени в пленарна зала.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

БСП ще праща доклада за "Боташ" на Европейската прокуратура (ВИДЕО)

Рюте към Главчев: Ще съдействаме пред Австрия за пълноправното ви членство в Шенген

Лорер: Никой не ни е питал за нищо в служебния кабинет, хора на ПП няма (ВИДЕО)

Борисов обяви ядосан, че вече не иска смяна на външния министър (ВИДЕО)

Пеевски: Утре може да няма президент (ВИДЕО)

Официално: Без заседания на парламента по време на предизборната кампания

Митов: Указът на президента за назначението ми е тест за него (ВИДЕО)

"Възраждане" ще внесат доклада за "Боташ" в прокуратурата

Главчев към Радев: Който осуети предложените министри, ще носи отговорност

ПП-ДБ искат извънредно заседание на парламента за "Боташ" (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика