Рашков отрече масови съкращения. Очаква 20% ръст на заплатите в МВР

4756
Рашков отрече масови съкращения. Очаква 20% ръст на заплатите в МВР
Снимка: БГНЕС

Взехме решение да се открие ново гранично управление в Резово. Това каза министърът на вътрешните работи Бойко Рашков по време на блиц-контрола в Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред. 

"Обстановката, която наблюдаваме там, ни подсказва подобно решение. Там се оказва, че районното гранично полицейско управление е в Малко Търново наблюдава и контролира 140 км по границата. Тя е общо 240 км. Това е даже повече от половината от границата", каза Рашков и отчете, че това наблюдение се извършва от едно гранично полицейско управление. Според него, за да е по-ефективен контролът по границата, са взели решение за създаване на районно гранично управление в Резово. Той поясни, че целта е още да може да се противодейства на натиска през летния сезон.  

Министерство на вътрешните работи е станало Министерство на "всички работи"

Напоследък ще шегуваме, че Министерство на вътрешните работи е станало Министерство на "всички работи". Така министърът на вътрешните р...

"Струва ми се, че съм споделял, но страната в момента, в това отношение няма проблем с мигранти, които да преминават през временното оградно съоръжение с Република Турция. От дълго време нямаме мигрантски натиск и преминали мигранти, които да ни затормозяват", каза Рашков. 

Той коментира и темата за оптимизация на състава на МВР, като каза, че не става въпрос за съкращения. Съкращения. Смятам, че малко пресилено би било да твърдим, че става дума за масови съкращения. Месец май 2009 са били около 62 хил. души, а сега са около 49 хил. Той отбеляза, че до ден днешен щатните бройки непрекъснато бележат спад. "Не помня някой в предишните години да е използвал израза масови съкращения", каза още Рашков. 

Той нарече процеса оптимизация на състава и заяви, че целта е да се използват ефективно съставът на МВР. "Там, където е раздут, да редуцираме и да запълваме там, където той не е достатъчен", каза още министърът. 

Вътрешният министър коментира, че вероятно има оплаквания от различни места, че ще ги закриват. "Такова нещо няма. Искам само да ви кажа следното, че има само на пръстите на двете ръце трансформации на районни управления в участъци, на участъци в приемни. Има случаи на закриване на приемни поради това, че нямат достатъчно ангажименти, но не трябва да забравяме, че има и откриване на районни управления там, където е необходимо", обяви Рашков. 

Катаджиите намериха начин да блокират камерите на униформите си - този ли е? (ВИДЕО)

Полицаите са открили начин да блокират боди камерите си и така да обезсмислят устройствата, чиято роля е да следят действията на унифор...

Той бе попитани и за актуализацията на бюджета, като отчете, че не се знае точната цифра, на която ще се спре финансовият министър. "Очакваме не по-малко от 20 % да се предвиди за възнагражденията на служителите в министерството. Това е едно, но сега не искам да оставяте и вие с впечатление, че това е единствения въпрос, който е свързан с актуализацията на бюджета. На МВР са необходими не само заплати, а и технически средства", каза Рашков. Според него, ако се обърне внимание само на заплатите, ще има актуален бюджет, но МВР няма да са актуални при изпълнението на задачите.  

Бойко Рашков коментира и темата с фитосанитарния контрол по границата. Министърът заяви, че МВР не може да направи, каквото и да било по отношение на този контрол. "Вярно е, че напоследък се шегуваме, че Министерство на вътрешните работи е станало министерство на всичките работи, но чак да поемаме фитосанитарен контрол, не можем. Няма да стане. Нито пък митническа дейност", каза Рашков.

Той заяви, че е разговарял с министъра на транспорта за дългата опашка от ТИР-ове на турска територия, а на 6 юни ще бъде свикан Междуведомствения съвет във връзка с ГКПП-ата в цялата страна. 

"Идеята е да засилим там кадрово този пункт, а и този на Лесово, да осигурим по-голяма пропускливост, ако мога така да се изразя", каза още Рашков. 

Рашков с нов коментар за решението на съда за ареста на Борисов

Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков направи нов коментар за решението на съда на първа инстанция, че арестът на Бойко Бор...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Делян Пеевски лично поканил Елена Йончева да влезе в листата на ДПС за евровота

Антоанета Цонева: 80% от ръководните постове в РИК-овете са на ГЕРБ и ДПС

ГЕРБ, ДПС и БСП провалиха първото заседание на комисията за "Турски поток"

Кога идват първите осем F-16 Block 70? Министърът на отбраната с график

Въпреки трусовете: ПП-ДБ обявиха, че се явяват заедно на изборите 2 в 1

Рашков напусна комисията за "Митниците": ДПС го "захапаха" за снимките, а той обеща да ги научи да не купуват гласове

Бивш главен секретар на МВР: Стефан Димитров е ходил и на банкет на КАТ

Тристранката обсъжда утре обезщетенията при безработица

Обвинените в контрабанда са били при Петя Банкова и при Асен Василев

След бурна драма: Главчев вече е и премиер, и външен министър

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика