Познатите различия в политическото дясно изплуваха отново

2033
Познатите различия в политическото дясно изплуваха отново
Снимка: БГНЕС

Защо отново политическото дясно е силно разделено? На този въпрос и на въпросът каква е разликата между партиите вдясно отговаряха в дебат, но всъщност поединично, Найден Зеленогорски от Реформаторския блок, Радан Кънев от Нова република и Христо Иванов от „Да, България”.

Реформаторският блок

Очевидно разделението вдясно е факт, но Реформаторският блок до последно се надяваше да се явим заедно. Така Найден Зеленогорски коментира пръв защо пак вдясно има разделение. Той изрази увереност, че Реформаторите ще влязат в парламента, но „искаше ми се да сме по-голяма група”. Зеленгорски обясни пред Нова телевизия и, че е естествено Реформаторите да търсят коалиция с ГЕРБ, защото и двете партии са част от ЕНП.

Марешки обясни положението с двете партии на които е председател*

Веселин Марешки действително е председател на две политически партии - на Национално движение за свобода и демокрация (НДСД) и на парти...

Отосно отношенията с ГЕРБ Зеленогорски беше попитан дали партията на Бойко Борисов не си измива ръцете с Реформаторите за грешките в предишното управление – например скандалите в образованието. А тунелите на кого са грешка, отвърна бившият кмет на Плевен, който напомни за инцидента в „Ечемишка”, където загина жена от паднало осветително тяло, и веднага добави, че в едно партньорство понякога има търкания.

Зеленогорски разкри и, че бил в тефтерчето на бившия председател на КПУКИ Филип Златанов, но бил спокоен, защото е действал според правилата. Винаги се притеснявам, когато контролната система се използва за политическа саморазправа, добави Зеленогорски при въпрос дали не се притеснява от инициалите Б.Б., Ц. Ц., Д.П. и И.Ф. в тефтерчето на Златанов. Зеленогорски подчерта, че за съдебната реформа се направило много, но трябва да се прави още много и затова е нужно силно дясноцентристко мнозинство. Нямаме проблем с „Патриотичния фронт”, а с президента и служебното правителство, добави представителят на Реформаторския блок, за когото е абсурдно „Обединените патриоти”, а не държавата, да предприемат мерки против намесата на Турция във вътрешните ни работи.

Нова република

Лидерът на „Нова република” Радан Кънев подчерта, че е против ГЕРБ, БСП и ДПС, защото са свикнали да крадат парите на хората и след това да им връщат част от тях, като искат да са им благодарни. АЕЦ Белене – обща позиция ГЕРБ-БСП. КТБ – обща тишина, изброи Радан Кънев аргументите си, че ГЕРБ и БСП са едно и също. ГЕРБ срещу БСП е мачът за порциите, категоричен беше тъмносиният политик. За него борбата за гласове между ГЕРБ и БСП е борба впоследствие кой да отреже повече от баницата.

Основният проблем на България е, че законът престана да е оръжието на слабия, заяви Кънев. Тези хора, продуктите на БКП, доказаха по ясен начин, че са неспособни да се променят, освен ако слабите нямат оръжието на закона на своя страна – антикорупционна прокуратура по румънски модел. С раираната пижама може да се окаже, че много лесно се променят, предположи тъмносиният политик. Според него от 2006 година в Румъния сериозно са се хванали да се борят с корупцията и затова Румъния сега ни изпреварва с много.

"РБ – Глас народен" внесе искане до президента и ЦИК за затваряне на секциите в Турция и спиране на изборния туризъм

Да се затворят границите за изборни туристи от Турция и да се затворят всички секции извън посолството и дипломатическите представителс...

Радан Кънев добави, че не се интересува от социологическите проучвания и даде пример с реванша от Шампионската лига между Барселона и ПСЖ. Представяте ли си Меси 5 минути преди края да даваше интервюта защо не са се класирали, ирнозира тъмносиният лидер (бел. ред. – Барселона се класира благодарение на 3 гола в последните 5-10 минути).

Относно липсата на коалиция между Нова република и „Да, България” Кънев заяви, че въпросът е за Христо Иванов, защото Нова република е направила публично предложение, без условия. Кънев обаче посочи защо Нова република не е в Реформаторския блок – бяхме алтернатива на ГЕРБ, на кражбите, на ченгетата, на мошениците, без обаче Кънев да каже пряко, че сега Реформаторският блок не е такава алтернатива.

Да, България

Основната разлика между нас и Нова република е, че ние сме една нова политическа сила, търсим лицето си и не искаме да влезем в разговора защо Реформаторският блок и Нова република не са заедно. Искаме да погледнем в бъдещето – не да се занимаваме с неща, които хората не ги интересуват, каза бившият правосъден министър Христо Иванов.

Който и да стане премиер – Бойко Борисов или Корнелия Нинова, не е алтернатива. Трябва да започнем да изграждаме политическа алтернатива, която да ни даде възможност да сменим тази политическа върхушка, постави Иванов целта на „Да, България” в дългосрочен план. Ще отнеме време избирателите да ни се доверят, това време не можем да го прескочим, подчерта бившият правосъден министър. Той каза, че партията му ще се бори за доверието на българите като се бори срещу задкулисните договорки и „разпределянето на порции”. Две години ГЕРБ и Реформаторският блок се борят за антикорупционен закон и не го приеха, посочи пример за задкулисна обвързаност Иванов. Той даде и друг пример за страха на задкулисието от „Да, България” – над 800 медийни атаки срещу нас, Пеевски похарчи три пъти повече от бюджета ни. Г-н Пеевски и приятелите му много добре разпознават с кого не могат да се договорят, смята Иванов, който определи Пеевски за временно явление и ще дойде време да бъде изхвърлен в канавката. Зад него е сараят, мрежите на Държавна сигурност, добави бившият правосъден министър.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Тошко Йорданов за двойните депутатски заплати: Надявам се хората да се вбесят

Радев не изключи сценария да не може да назначи служебен кабинет

Манол Пейков: Извинявам се, ако съм бил нецензурен, но не се извинявам на "Възраждане" (ВИДЕО)

"Ако ще се замеряме с комисии...": ГЕРБ искат парламентът да провери твърденията на Христо Грозев за корупция (ВИДЕО)

ПП-ДБ искат временна комисия за пътната карта на ГЕРБ и Турски поток (ВИДЕО)

Манол Пейков и депутати от "Възраждане" почти се сбиха в кулоарите на парламента

Борисов: Мераклии за премиери винаги ще се намерят (ВИДЕО)

Настимир Ананиев каза какво ще прави с двойните си заплати

ПП-ДБ не са обсъждали Андрей Гюров като кандидат за служебен премиер: Говори Явор Божанков

ИТН настоя за нови машини за гласуване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика