Правен съветник на президента: Временната комисия противоречи на Конституцията

2438
Правен съветник на президента: Временната комисия противоречи на Конституцията
Снимка: БГНЕС

"Решението за създаване на временната комисия противоречи на Конституцията поне в три отделни параграфа, които са посочени в решението и мисля, че е редно Конституционният съд да се произнесе в този смисъл". Това заяви в предаването "Още от деня" по БНТ Иванка Иванова, съветник на президента по правните въпроси. Повод за изявлението й бе сезирането на Конституционния съд от Румен Радев за съставянето на новата парламентарна комисия, която трябва да разгледа проектопромените в Конституцията.

Иванова припомни, че на заседанието в парламента на 1 октомври, когато е проведена дискусията за създаването на временната комисия, депутати от управляващата коалиция съвсем ясно се отричат от проекта, който по това време е вече внесен в Народното събрание. "От техните изказвания става ясно, че се преследва самоцелно свикването на Велико народно събрание, за да се реши политическата криза в страната и този проект е сложен там, но той не е завършен. Ето тази конституционна конструкция не съществува в действащата българска конституция", отбеляза съветникът на президента по правните въпроси. Тя коментира, че никой не отрича, че при спазване на конституционния ред в България може да бъде приета нова конституция, но затова има процедура и тази процедура трябва да бъде спазена.

Създадоха Временна анкетна комисия за Конституцията, но без участието на представители на БСП

Народното събрание гласува създаването на Временна анкетна комисия за разглеждане на проекта на нова Конституция. Точката бе включена в...

"Нашата конституция такава злоупотреба с правото на конституционна инициатива не допуска и не мисля, че е редно президентът да влиза в тази игра. На този етап искаме просто да е ясно каква процедура върви в Народното събрание – дали това е процедура за изменение и допълнение на действащата или това е процедура за обсъждане на нова конституция", посочи Иванка Иванова. Според правния съветник на президента задачата на временната комисия е да каже наистина ли е нова конституция или не е, по какви критерии ще решим това и има ли основание да се свиква Велико народно събрание или не.

"Въпросът за отговорността на главния прокурор и липсата на ефективни механизми, посредством които неговият избор да подлежи на парламентарен контрол или на контрол на изпълнителната власт е многократно посочвано на България точно като конституционен проблем. Нашата конституция в частта "Съдебна власт" претърпя вече 5 промени – това не е случайно, то е, защото една част от нашата съдебна власт все още носи чертите на тоталитарната държава, на тоталитарната прокуратура и все още произвежда това, което прокуратурата произвеждаше в тоталитарната държава – една централизирана власт. Обратно – Конституцията е модел на разделение на властите, който трябва да бъде реализиран", подчерта Иванка Иванова. В проекта на основен закон, който внесе ГЕРБ, има такъв текст, който регламентира контрола върху главния прокурор. Според Иванова той не само не дава гаранции за контрол върху главния прокурор, а допълнително задълбочава проблема с неговата безконтролност и пълно невписване в рамките на една система на разделение на властите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Рашков напусна комисията за "Митниците": ДПС го "захапаха" за снимките, а той обеща да ги научи да не купуват гласове

Бивш главен секретар на МВР: Стефан Димитров е ходил и на банкет на КАТ

Тристранката обсъжда утре обезщетенията при безработица

Обвинените в контрабанда са били при Петя Банкова и при Асен Василев

След бурна драма: Главчев вече е и премиер, и външен министър

„Съвместна работа с ГЕРБ и ДПС е невъзможна“: Средна Европейска Класа се отделя от ПП-ДБ

Ракетата-носител на Гешев: Да размърдаме ситуацията

Ваня Григорова се регистрира в ЦИК за предстоящите избори

Признание за постигнатото в ЕП: Елена Йончева за номинацията си от ДПС

Главчев и Гвоздейков обсъждат изборите, обещават "активна комуникация"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика