Правителството иска ВСС сам да реши как да се раздели на две колегии

2077
Правителството иска ВСС сам да реши как да се раздели на две колегии
Снимка: БГНЕС

Висшият съдебен съвет (ВСС) сам ще трябва да реши как да разпредели членовете си в бъдещите съдийска и прокурорска колегия. Това става ясно от проекта за изменение на Закона за съдебната власт (ЗСВ), написан от Министерството на правосъдието в изпълнение на промените в Kонституцията от декември.

След като бяха приети конституционните промени, ВСС имаше срок от един месец, за да направи разделението на две камери - съдийска и прокурорска. В противен случай това ще трябва да направят самите депутати. В предлагания проект никъде не става дума как ще се раздели съветът, пише в. "Сега". Вместо това се регламентира по какъв начин ще работят вече отделените колегии.

ВСС: Яне Янев накърнява доброто име на съдиите

Висшият съдебен съвет изразява несъгласие с изявленията от последната седмица на ПП РЗС и на нейния председател Яне Янев, с които неосн...

ВСС се състои от 25 души, като трима са членове по право - председателите на върховните съдилища и главният прокурор. Останалите са 14 съдии, 6-има прокурори, 2-ма следователи, 2-ма адвокати и един бивш депутат. Те трябва да се разпределят, като 14 души отидат в квотата на съдиите, а 11 - в тази на прокурорите.

Въпреки че идеята е съдиите да се самоуправляват, на практика нито в съдийската, нито в прокурорската колегия магистратите ще могат самостоятелно да взимат решения. Според проекта назначения, повишения и наказания ще минават с мнозинство, в което задължително трябва да има поне един глас от парламентарната квота. В съдийската колегия решенията ще се вземат с 9 души мнозинство от общо 14. В прокурорската ще са нужни 7 гласа от общо 11. Предвижда се гласуването във ВСС да е явно и да няма опция "въздържал се".

"Чакам до десет дни Европейската комисия да ми изпрати наблюдаващи прокурори", обяви на Европейския съвет в Брюксел премиерът Бойко Борисов. Той уточни, че ще се съобрази с правосъдния министър Екатерина Захариева, която поискала експертите, които ще ревизират прокуратурата, да дойдат в края на март. Без да се обръща директно към бившия правосъден министър Христо Иванов, Борисов го захапа с думите: "За жалост се оказа, че около една година не сме готвили закони и това е голяма слабост на правителството. Затова възлагам надежди на г-жа Захариева с експертния си потенциал да напише петте закона, които са особено важни - Законът за тероризма, ЗСВ, НПК..." Преди да подаде оставка, Иванов беше подготвил 40 законопроекта, като ЗСВ и НПК са чакали промяната в конституцията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика