Председателят на ДПС: ГЕРБ готвят парламентарна криза след изборите

3403
Председателят на ДПС: ГЕРБ готвят парламентарна криза след изборите
Снимка: БГНЕС

„Отсега ГЕРБ създават предпоставки за парламентарна криза след изборите, това трябва да стане ясно за всички“. Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ в декларация от името на парламентарната група, предаде БГНЕС.

Карадайъ отправи поредните критиките към председателя на парламента Цвета Караянчева, че не е разгледан по същество техен сигнал за несъвместимост на член на ЦИК със заеманата от него длъжност, което се превърна в повод от движението да поискат нейната оставка.

Партията на Слави отхвърля съюз с ГЕРБ, БСП и ДПС

Партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" изключва ГЕРБ, БСП и ДПС за следизборна коалиция и поставя условие към бъдещо партньорство...

„С попълването на състава на ЦИК тя няма да стане по-законна. Със системното незачитане на Конституцията и законите на страната от ГЕРБ не се санира незаконния състав на ЦИК. С негласуването на оставката на Караянчева не се санират незаконните действия на председателя на Народното събрание. Без нито един аргумент по представените юридически мотиви за исканата оставка на председателя на Народното събрание, с приемането на откровената лъжа, че е извършена проверка на документи, които и до днес не са ни представени. Все още не е разгледан сигналът за несъвместимост на член на ЦИК от органа по избор, а той е Народното събрание, а не коя да е комисия. Това поставяме под съмнение законността на състава на ЦИК и легитимността на нейните решения“, заяви Карадайъ.

„Политическата оценка на това поведение се заключава в следните думи: лъжа, наглост, арогантност. Дотук се стига, когато някой се самозабрави“, продължи председателят на ДПС.

Според него, управляващите имат последен шанс „да свалят създаденото отсега основателно съмнение за незаконни избори за нов парламент“. „Могат да преведат в съответствие със закона състава на ЦИК и да свалят доверието в Цвета Караянчева като председател на Народното събрание. Всичко е във вашите ръце, сега, на изборите ще бъде късно, много късно за ГЕРБ“, обърна се още Карадайъ към управляващите.

Лидерът на ДПС посочи още, че според него дори вчерашното изслушване на кандидата на управляващите за член на изборната комисия в Правна комисия е било в нарушение на Изборния кодекс, тъй като той изисква членовете да се назначат от президента по предложение на парламентарните групи на квотен принцип. „Някой може ли да обясни защо Правна комисия изслуша кандидата на ГЕРБ, който ГЕРБ ще предложи на президента за назначение? И още – поканата, която оправи председателят до международни институции за осигуряване на международни наблюдатели на изборите също не е съобразена със закона“, посочи още Карадайъ и допълни, че от движението ще сигнализират по темата до редица международни организации и институции.

Цветанов: Борисов маневрираше между всички, за да прокара руските интереси

Премиерът Бойко Борисов умело маневрираше между всички. Той смяташе, че ще може да надиграе всеки, за да прокара руските интереси. През...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Заплатите на военните скачат 30%, реши парламентът

"Няма как да излъжеш всички и завинаги": Главчев се похвали с раздаване на пари

"Не влязохме в сглобки и договорки": БСП отчете работата си в 49-ия парламент (ВИДЕО)

Кирил Петков: Пеевски не би посмял да ми каже тези неща, ако бяхме без охрана (ВИДЕО)

Хореограф се закле като депутат от ГЕРБ в последния ден на парламента

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика