X
 
 

Прекратено наказателно производство да не спира гражданската конфискация, реши парламентът

1406 2
Прекратено наказателно производство да не спира гражданската конфискация, реши парламентът
Снимка: БГНЕС
Народното събрание прие на първо четене промени в Закона за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество. „За“ гласуваха 116 депутати, 6 бяха „против“, а 25 се въздържаха.

Законодателната инициатива бе на депутата от ГЕРБ и председател на Правната комисия Данаил Кирилов, а предложението предвижда незаконно придобитото имущество да бъде конфискувано и при прекратено наказателно дело. Управляващите настояват още сроковете за конфискация, предвидени в антикорупционния закон, да отпаднат.

С тях се "анулира" тълкувателното решение на ВКС от 7 декември т.г., предвиждащо спиране на гражданската конфискация на имущество при прекратяване на наказателно производство.

ДПС подкрепя предлаганите промени в антикорупционния закон

Подкрепа за предлаганите промени в антикорупционния закон изрази заместник-председателят на ДПС Хамид Хамид в дебатите преди първо чете...

Решението на съда има задължителен характер, а след него Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) трябва да оттегли от съдилищата в страната исковете за отнемане на незаконно придобито имущество.

Промяната бе гласувана почти без дебат в пленарна зала, а единственото изказване бе на депутата Хамид Хамид от ДПС.

„Някой промени правилата на футболния мач, след като той беше започнал. Мач, благодарение на който България получи най-положителният доклад от много време насам. Може да сте сигурни, че огромната заслуга за това е на работата и дейността на КПКОНПИ. Сега, с този законопроект, вносителят предлага да възстановим правилата“, заяви той от парламентарната трибуна. Призовавайки народните представители да подкрепят промените Хамид подчерта, че те са „подобаващ отговор“ на опитите да се променя българското законодателство отвън.

Измененията в антикорупционния закон бяха приети на първо четене в правна комисия на 12 декември. Тогава от БСП настояха измененията да не се гласуват 2 дни, след като са внесени. Опозицията се обяви за отлагане на разискванията, докато депутатите не се запознаят с доводите и становищата по законопроекта.

На ниво комисия: Приеха спешен ремонт на антикорупционния закон

С 12 гласа "за", нито един "против" и 6 "въздържал се"депутатите от правната комисия на парламента приеха внесения преди два дена от пр...

В отговор от ГЕРБ заявиха, че спешността, с която се гласуват промените, е продиктувана от тълкувателното решение на ВКС. На дискусията по промените в закона присъстваха главният прокурор Сотир Цацаров, съдията от гражданската квота на ВКС Борислав Белазелков, министърът на правосъдието Цецка Цачева, вътрешният министър Младен Маринов и председателят на КПКОНПИ Пламен Георгиев.

"Причината за промените на закона е тълкувателното решение на ВКС от петък, което преурежда законодателната воля не от този парламент, не от миналия, а от поне три парламента назад", поясни тогава вносителят Данаил Кирилов.

Последиците от тълкувателното решение вече са налице – има данни за прекратени дела, посочи той и предупреди, че тази практика ще продължи и затова сега се бърза с промените в закона.

При разискванията в комисията Георгиев отбеляза, че делата за отнемане на незаконно придобито имущество, които ще бъдат прекратени заради решението на ВКС, се увеличават. Първоначално той съобщи, че делата са 19 на стойност над 21 млн. лева, но вече става въпрос за 21 дела, на стойност над 22 млн. лева. Пламен Георгиев допусна, че цифрата може да се увеличи и още.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Райония от равно поле  Богдан от Елин Пелин 2 Райония от равно поле Богдан от Елин Пелин преди 1 година Профил на трол?
    Съжалявам че счупих със 25 кг. Чук гроба на Трайчо Цветанов във Равно поле и това е истина където каза краси дудката от Равно поле исках ме на Недко голямия му син да му правим проблеми със тубата бензин дати вкараме във затвора без причина Не бях на себе си
  • Анонимен 1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
    Браво ! Така трябва !