Прекратено наказателно производство да не спира гражданската конфискация, реши парламентът

3398
Прекратено наказателно производство да не спира гражданската конфискация, реши парламентът
Снимка: БГНЕС

Народното събрание прие на първо четене промени в Закона за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество. „За“ гласуваха 116 депутати, 6 бяха „против“, а 25 се въздържаха.

Законодателната инициатива бе на депутата от ГЕРБ и председател на Правната комисия Данаил Кирилов, а предложението предвижда незаконно придобитото имущество да бъде конфискувано и при прекратено наказателно дело. Управляващите настояват още сроковете за конфискация, предвидени в антикорупционния закон, да отпаднат.

С тях се "анулира" тълкувателното решение на ВКС от 7 декември т.г., предвиждащо спиране на гражданската конфискация на имущество при прекратяване на наказателно производство.

ДПС подкрепя предлаганите промени в антикорупционния закон

Подкрепа за предлаганите промени в антикорупционния закон изрази заместник-председателят на ДПС Хамид Хамид в дебатите преди първо чете...

Решението на съда има задължителен характер, а след него Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) трябва да оттегли от съдилищата в страната исковете за отнемане на незаконно придобито имущество.

Промяната бе гласувана почти без дебат в пленарна зала, а единственото изказване бе на депутата Хамид Хамид от ДПС.

„Някой промени правилата на футболния мач, след като той беше започнал. Мач, благодарение на който България получи най-положителният доклад от много време насам. Може да сте сигурни, че огромната заслуга за това е на работата и дейността на КПКОНПИ. Сега, с този законопроект, вносителят предлага да възстановим правилата“, заяви той от парламентарната трибуна. Призовавайки народните представители да подкрепят промените Хамид подчерта, че те са „подобаващ отговор“ на опитите да се променя българското законодателство отвън.

Измененията в антикорупционния закон бяха приети на първо четене в правна комисия на 12 декември. Тогава от БСП настояха измененията да не се гласуват 2 дни, след като са внесени. Опозицията се обяви за отлагане на разискванията, докато депутатите не се запознаят с доводите и становищата по законопроекта.

На ниво комисия: Приеха спешен ремонт на антикорупционния закон

С 12 гласа "за", нито един "против" и 6 "въздържал се"депутатите от правната комисия на парламента приеха внесения преди два дена от пр...

В отговор от ГЕРБ заявиха, че спешността, с която се гласуват промените, е продиктувана от тълкувателното решение на ВКС. На дискусията по промените в закона присъстваха главният прокурор Сотир Цацаров, съдията от гражданската квота на ВКС Борислав Белазелков, министърът на правосъдието Цецка Цачева, вътрешният министър Младен Маринов и председателят на КПКОНПИ Пламен Георгиев.

"Причината за промените на закона е тълкувателното решение на ВКС от петък, което преурежда законодателната воля не от този парламент, не от миналия, а от поне три парламента назад", поясни тогава вносителят Данаил Кирилов.

Последиците от тълкувателното решение вече са налице – има данни за прекратени дела, посочи той и предупреди, че тази практика ще продължи и затова сега се бърза с промените в закона.

При разискванията в комисията Георгиев отбеляза, че делата за отнемане на незаконно придобито имущество, които ще бъдат прекратени заради решението на ВКС, се увеличават. Първоначално той съобщи, че делата са 19 на стойност над 21 млн. лева, но вече става въпрос за 21 дела, на стойност над 22 млн. лева. Пламен Георгиев допусна, че цифрата може да се увеличи и още.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Стефан Тафров повежда "Да, България" към евроизборите (СНИМКИ)

Жечо Станков внесе доклада за "Боташ" (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика