Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Премиерът "направи" 3 реформи, манастир и си дойде на думата "Орешарски"

10 май 2015, 14:22 часа • 8287 прочитания

Премиерът Бойко Борисов мина като тайфун през реформите в сектор "Сигурност", пенсионната и здравната, похвали се с един манастир и си дойде на думата за лошия експеримент "Орешарски". И всичко това, след като нареди на македонците как да се оправят. Премиерът говори по темите по време на откриване на реставрирания Гигински манастир "Св. св. безсребреници и чудотворци Козма и Дамян Асийски", за който бяха отпуснати средства в размер на 700 000 лева.

"В сектор "Сигурност" в парламента за първи път са предложени закони, които 25 години не са правени, заяви Борисов. - Цели служби стояха без закони, така че реформата в сектор "Сигурност" може да се каже, че е завършена. Пенсионната реформа е пипана козметично на няколко пъти. Сега това, което предлагаме е до 2048 година да имаме пенсионна реформа. Затова внимателно със синдикати, работодатели, министри пипаме всеки един детайл, за да можем като я предложим, българите да знаят, че ще имат гарантирани пенсии в следващите години".

А във връзка със здравната реформа премиерът коментира, че министър Петър Москов прави нещо, което 25 години не е направено. "Трябва да се прави внимателно. В образованието - също", каза още той.

Ако не беше лошият експеримент "Орешарски" и правителство на БСП, ДПС и "Атака", държавата щеше да е вече три пъти по-напред. Всичко това щеше да се е случило, продължи Борисов. "Сега вече щяхме да строим по автомагистрала "Хемус" до Велико Търново", добави той. Във връзка с Гигинския манастир, Борисов коментира: "Дойдох на един събор. Имаше 10 хиляди души тук, а манастирът можеше да се намери по праха от колите. Манастирът беше паднал - беше поляна. Тогава им казах, че ще им го направя и това е факт. Както съм им обещал, съм изпълнил сигурно на 99% от програмата, която сме имали през годините - от метрото на София до магистралите".

Борисов посочи, че всичко се строи с добри темпове. "Виждате, няма да дишат хората прахта, като дойдат в тая светла обител", каза още Бойко Борисов.

По отношение на пенсионната реформа Борисов добави, че синдикатите искат две важни неща, с които всички биха могли да се съобразят. "Останалото е много добро, заяви той във връзка със срещата с министри и двата синдиката към МВР, относно по-късното пенсиониране на полицаите и военните, за която вчера премиерът съобщи. "Това, което се е случило ще го кажа в сряда в 12,00 часа, когато имам среща на Тристранката. Синдикатите и Румяна Бъчварова казаха своите идеи. Считам, че е една много добра реформа", обясни Борисов.

Според него обаче най-голямата реформа, случила се в България е в инфраструктурата и строителството. "За нея мога спокойно да кажа, че си я движа аз с моите министри, каза той. - Тя е видна за всички хора. Сега ще се качат и ще си отидат с колите. Попитайте владиците и поповете - от 30-а година църквата е срината. Сега сме следващия век - близо 80-90 години. Духовността е изключително важна. Пътят е материалното, духовността и тази красота водят хората. И от мен да знаете - не гледайте телевизия, не слушайте радио, не четете интервюта и въобще няма да може да ви ядоса никой. С такова ведро настроение съм, а сега ме питате кой какво казал - не съм го слушал и не ме интересува. Въобще не ми трябвате медиите - нали виждате как си ме посрещат хората. Социологията я виждате".

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес