Премии и заплати на държавни чиновници – някои са по-високи от тези на Борисов и Радев

22660
Премии и заплати на държавни чиновници – някои са по-високи от тези на Борисов и Радев
Снимка: БГНЕС

Съгласно актуализираните данъчни декларации пред КПКОНПИ, един от най-богатите чиновници в България е Стефан Чайков. Той е член на УС на Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС). Той е декларирал доход от 4 556 147 лв. или около 380 000 лв. месечно. Но пред Радио "Свободна Европа" Чайков обясни, че било грешка – това не е заплатата му, а негов бизнес.

Други малко известни на широката публика чиновници обаче също впечатляват с възнагражденията си. Например, членът на УС на Северозападното държавно предприятие Деян Бенински. Според декларацията му, данъчната му основа от трудови доходи е малко под 310 000 лв., а тази за трудови правоотношения извън работата му в държавното предприятие е почти 265 000 лв., като това отразява положението за цялата 2019 година. За сравнение, директорът на предприятието Цветко Цветков е посочил основа от 150 729 лв. в декларацията си. Директорът на Североизточното държавно предприятие Веселин Нинов също е доста под показателите на Бенински – 170 863 лв. данъчна основа т.е. заплата по трудов договор, съгласно декларацията му.

Идея: Еднократно 30% по-високи заплати на редица държавни служители от края на август

30% увеличение на заплатите в общо 28 структури на държавната администрация мисли да направи правителството. Това личи от предложение з...

За сравнение, президентът Румен Радев е взел малко над 135 000 лв. заплата съгласно декларацията му, а премиерът Бойко Борисов - малко под 92 000 лв. Председателят на Националния оперативен щаб и ръководител на Военномедицинска академия генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски също по декларация взема по-малка заплата от въпросните директори, но по-голяма от Борисов - 121 000 лв.

Премии

Получават ли държавни чиновници премии, които са по-големи дори от заплатата им, за да не ходят по протести срещу властта? Категоричен отговор на този въпрос няма, но смущаващи новини в тази насока има.

Над 9,8 млн. лева бонуси само през юли са дадени на работещи в социалното министерство. Това е "допълнително възнаграждение за постигнати резултати" през второто тримесечие на годината, казва в свой материал сайтът "За истината".

Служителите на НАП с много сериозни премии през 2019 година, в НЗОК също има бонуси

По 322 лева средно на месец бонус са получили служителите на НАП през 2019 година. Това показват отговори от приходната агенция на въпр...

Материалът се позовава на официални отговори от министерството, като в Агенцията за социално подпомагане са отишли 5,1 млн. лева допълнително за 4581 чиновници. Това прави 1113 лева средно на човек. От Агенцията казват, че парите са изплатени на основание на Закона за държавния служител, Кодекса на труда, Наредбата за заплатите в държавната администрация и Закона за държавния бюджет за 2020 година.

Само че в статията се казва и, че малко преди отпускането на премиите била издадена заповед от директора на Агенцията за социално подпомагане, според която "при определяне размера на допълнителното материално стимулиране да не се взема под внимание раздел четвърти от Вътрешните правила за определяне на заплатите в Агенцията". Според въпросния раздел, бонусите не може да са повече от 30% от разходите за заплати, възнаграждения и задължителни осигурителни вноски от бюджета на агенцията.

И още - в Агенцията по заетостта и териториалните й поделения, към които са Бюрата по труда, 1716 служители са получили общо 3,1 млн. лв. или по около 1800 лв. на човек. В Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда" 414 назначени на трудов договор служители са получили общо 620 276 лв., или по близо 1500 лв. на човек.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Забраната за реклама на хазарта мина на комисия, но едва ли ще стане факт

Петков: Пеевски и Борисов не притежават тази държава (ВИДЕО)

ПП-ДБ, БСП, "Възраждане" и ИТН свалиха председателя на парламента (ВИДЕО)

Пеевски за обединението срещу Желязков: Видяхте неограничения кеш на коалицията на пудела (ВИДЕО)

Борисов: Честито на новата сглобка, ние се отървахме от ПП (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика