Президентът към пострадалите земеделци: Обърнете се към депутатите да гласуват актуализацията на бюджета

2917
Президентът към пострадалите земеделци: Обърнете се към депутатите да гласуват актуализацията на бюджета
Снимка: БГНЕС

Обърнете се към вашите депутати, които сте избрали и им кажете да гласуват актуализацията на бюджета. От това зависи какви обезщетения ще получите. Този призив отправи президентът Румен Радев към събралите се земеделци в Белозем, предаде 24 часа.

Дойдоха техни колеги от Ръжево Конаре, Шишманци, Дълго поле, които пострадаха от опустошителната градушка миналата седмица. Близо час го чакаха да се появи в селото на белия щъркел. В това време мъжката певческа група "Иван Михов" също стоя на слънцето, за да изпее на държавния глава "Щъркели бели летели".

Христо Бозуков: Нали си представяте какво ще се случи, ако свалим самолет на НАТО

Трудно е да се определи колко точно са щетите, но става въпрос за пострадали около 4000 декара земеделски култури, вероятно щетите са з...

"Искаме от Радев ясен отговор как ще бъдем подпомогнати. Този служебен кабинет е негов", заяви Живко Здравков, който отглежда 440 дка зеленчуци в Дълго поле и всички са поразени от ледения ад. Стопанинът Тодор Костадинов попита какво ще стане, ако на летище "Пловдив" започнат нон-стоп да кацат самолети, както се очаква. "Сега заради един натовски аероплан изгоряхме, защото трябвало да се приземи", каза земеделецът с 240 декара. "Това не е бедствие, а човешка небрежност - да не стрелят по градоносния облак. Какво е пречило да пренасочат въпросния самолет на друго летище", недоумяваше Панчо Груев, земеделски производител."Изгорях. Покривът на къщата ми е на решето. 25-те ми декара с ориз са повалени на земята", оплака се и Сашо Александров от Белозем.

При появата на Радев мъжкият хор запя, тъпанът думна, а народът се втурна да снима. "Изобщо не ни е до песни. Плаче ни се", каза земеделецът Живко Здравков, докато чакаше музикалната програма за президента да свърши. Кметицата на селото Виолета Петрова посрещна Радев с пита и мед и му подари торба с ориз - този, който се произвежда в Белозем. "Много е вкусен", каза тя, а той прибра подаръка.

После държавният глава отиде при земеделците. "Тук съм, за да ви изкажа съпричастността си. Това не е просто загуба на средства. Вашите искания са основателни. Ангажирал съм министерството на земеделието да получите обезщетения в максимален размер. И помощта ви да бъде изплатена много бързо", каза им той. Но обясни, че за да стане това, трябвало парламентът да гласува актуализацията на бюджета.

Тогава Радев посъветва земеделците да се обърнат към своите народни представители. "За 53 минути ни отиде 9-месечен труд на вятъра", продължиха да се жалват производителите. Радев извика заместник-аграрния министър Явор Гечев, който обясни, че и него го е брулила градушка. Но им препоръча до 10 дни да подадат заявленията си в земеделските служби.

Пробити покриви, строшени стъкла и съсипана реколта след страшна градушка в Белозем

Страшно е! Така жители на пловдивското село Белозем описват пораженията от снощната опустошителна градушка с големината на яйце. В прод...

"Имаме в момента само 2 млн. лева за обезщетения. А в актуализацията на бюджета сме заложили 15 млн. лева", посочи Гечев. Той обясни, че земеделците ще получат помощи по 3 схеми - за пропаднали площи, за обвързана подкрепа и деминимис - до 50 000 лева на стопанство допълнително. Гечев обаче уточни, че е забранено едновременно да се дават пари по схемата за обвързана подкрепа и за пропаднали площи. "Две помощи за едно и също нещо не може", каза той. Радев посети православният храм "Свети Георги" в Белозем. Преди обяд беше в католическата църква в Раковски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Рашков напусна комисията за "Митниците": ДПС го "захапаха" за снимките, а той обеща да ги научи да не купуват гласове

Бивш главен секретар на МВР: Стефан Димитров е ходил и на банкет на КАТ

Тристранката обсъжда утре обезщетенията при безработица

Обвинените в контрабанда са били при Петя Банкова и при Асен Василев

След бурна драма: Главчев вече е и премиер, и външен министър

„Съвместна работа с ГЕРБ и ДПС е невъзможна“: Средна Европейска Класа се отделя от ПП-ДБ

Ракетата-носител на Гешев: Да размърдаме ситуацията

Ваня Григорова се регистрира в ЦИК за предстоящите избори

Признание за постигнатото в ЕП: Елена Йончева за номинацията си от ДПС

Главчев и Гвоздейков обсъждат изборите, обещават "активна комуникация"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика