X
 
 

Президентът наложи вето върху промените в Закона за военното разузнаване

1320 1
Президентът наложи вето върху промените в Закона за военното разузнаване
Снимка: БГНЕС
Президентът Румен Радев върна за ново обсъждане Закона за изменение и допълнение на Закона за военното разузнаване.

Държавният глава не е съгласен с промените, с които се дава възможност цивилно лице да оглави Служба „Военна информация“ като алтернатива на досегашното изискване да е военнослужещ. Това не съответства на мястото, което заема службата като неразделна част от въоръжените сили на Република България, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Няма конфликт на интереси при Румен Радев, потвърди КПКОНПИ

Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) не е установила наличие на конфли...

Ръководителят на службата следва да притежава необходимата експертиза, изразяваща се в специфични познания и професионален опит, с цел осигуряване изпълнението на основните ù задачи, свързани не просто с добиване на разузнавателна информация, а и с информация, необходима за отбраната на страната и за защитата на националната сигурност от външни посегателства, рискове и заплахи.

Според Румен Радев се създава риск от нарушаване на принципите на централизираното управление и контрол на разузнавателната дейност и на политическия неутралитет. Приетият закон внася несъгласуваност в уредбата относно управление на системата за защита на националната сигурност и създава прецедент при навършване на пределна възраст за съответното военно звание да се продължава изпълнението на длъжността, мотивира се още държавният глава. 

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  •   Дуню  Карабоздуганлийски 1 Дуню Карабоздуганлийски преди 4 месеца Профил на трол?
    Те ти булка Спасов ден ! Деси е в положение ! Момченце е ! Вече са му дали име - ВЕТО ! Вето Фатмашки ! Само как звучи - гръмовно и просташки ! Бащичко !