Проф. Герджиков: Нашата политическа болест е конфронтацията – всеки срещу всеки

2923
Проф. Герджиков: Нашата политическа болест е конфронтацията – всеки срещу всеки
Снимка: БГНЕС

„Цяла Европа се отказа от машините, защо са отречени. Ние ли сме най-умни от цяла Европа с най-малко стаж в демокрацията”. Това заяви в интервюто на „Твоят ден” по NOVA News за Лора Инджова Огнян Герджиков – председател на 39-ото Народно събрание и бивш служебен премиер.   

„Нашата политическа болест е конфронтацията – всеки срещу всеки. Само партията на Стефан Янев я няма, защото е нова партия. Не ни достига коалиционна култура, тя е важна. Днес някой да мисли, че може да получи мнозинство – трябва да е голям фантаст”, обясни бившият служебен премиер.

Проф. Огнян Герджиков: НДСВ се завръща

НДСВ отново се завръща в политиката. През декември имахме Национален съвет, а през януари ще имаме конгрес, на който ще поемем курс отн...

Относно неодобрението на предложените кандидати за премиер, Герджиков заяви: „Ако ще да дойде Нобелов лауреат, ако ще да бъдат най-качествените хора на планетата, те няма да бъдат подкрепени, защото политиката е такава”.

Според него хората са отвратени от политиката и това е причина за ниската избирателна активност. „Толкова ниска избирателна активност, под 40%, ако следващите избори бъдат през март и НДСВ не се кандидатира, активността ще бъде 35%”, прогнозира Герджиков.

Икономиката е в просперитетът на една нация. Това е задача номер едно. Още две области имат нужда от реформа. Това е образованието и здревеопзаването. Те са построени на грешен фундамент. Парите следват студента. Това означава, че всички висши учебни заведения нямат интерес да отпадат студенти. Всеки, който влезе, с малки изключения, излиза – ние пълним нашето стопанство с некачествени висши кадри. Ректори привикват преподаватели: „Защо толкова късате, значи – лошо преподавате”, обясни Герджиков.

„НДСВ се връща ударно в политиката – усети се вакуум. Политическите обекти в народното събрание не може да се формира мнозинство, служебните кабинети са повече от редовните – това е омагьосан кръг. Това даде импулс за една партия, която бе изпаднала в клинична смърт последните години, да се завърне на политическата сцена”.

Огнян Герджиков: Със своя изключителен политически нюх Борисов постъпи национално отговорно

"Продължаваме промяната" няма да предадат избирателите си. Имат своя законодателна програма, защото са убедени, че страната се нуждае о...

По думите му Станимир Илчев е основната движеща сила, той е съпредседател на НДСВ. „От него научих и се ентусиазирах”, каза Герджиков. „Не мога да мисля само за себе си. Не че сме единствените в света, които попадат в такава политическа криза – Израел, Италия, Белгия бяха в подобна ситуация, но защо да повтаряме такъв лош опит”, обясни желанието си да се завърне в политиката Герджиков.

Той изтъкна заслугите на партията си за влизането на България както в НАТО, така и в ЕС. „Не че и други партии нямат заслуга, но основната е на нашата партия. И други са ни срещали и са ни казали: „По ваше време се работеше много по-спокойно”. Относно ролята на бившия цар и бивш премиер Симеон Сакскобургготски, по думите на Герджиков той се отдръпва. Самият Герджиков, обаче, би могъл да се съгласи да бъде кандидат-депутат. „Това е усилие, но аз съм готов да го дам”, каза Герджиков.

„Ние не бяхме силни в изграждането на партията, нямахме човек като Цветан Цветанов, който изгради структурите на ГЕРБ. Ние нямахме опит, мен ме провокираха. Влязох насила в политиката”, обясни бившият служебен премиер.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

В търсене на служебен премиер: Росен Желязков отиде при Радев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика