Проф. Кирил Топалов: Македонската страна в комисията бави работата по протоколите

3148
Проф. Кирил Топалов: Македонската страна в комисията бави работата по протоколите
Снимка: БГНЕС

„На предстоящото заседание ще се обсъжда това, което обсъждаме през последните няколко срещи и остава винаги незавършено. Това е краят на Първото българско царство. Още сме в X-XI век и разбира се, ако остане време ще говорим и за личността на Гоце Делчев“, заяви пред БГНЕС проф. Ангел Димитров, съпредседател на Смесената комисия от българска страна.

Припомняме, че на 21 и 22 октомври Смесената българо-македонска комисия по исторически и образователни въпросище проведе своето 15-то заседание онлайн заради пандемията от коронавирус.

Проф. Кирил Топалов, член на Комисията, отбеляза с ирония, че по традиция първото нещо, което ще трябва да направят на днешното заседание – уточняването на протоколите от предходните срещи.

„Македонската страна бави работата по протоколите, защото очаква какво ще й бъде казано отгоре“, каза пред БГНЕС българският учен.

След уточняването на протоколите ще се премине към въпросите, които заради отпора на македонската страна, все още не са решени. Те са свързани с цар Самуил, Гоце Делчев и учебниците по история в РС Македония.

„Техните учебници продължават да насаждат свирепа омраза към българския народ и държава“, подчерта проф. Топалов.

Според двамата учени, за да има истински напредък в работата на Комисията трябва да бъдат решени въпросите, които все още не са решени.

„Какво трябва е написано в Договора за приятелство и сътрудничество, който е сключен още през 2017 г. Какво не може да се постигне сме свидетели вече три години. Единственото, което мога да очаквам е, че ще има някаква мъничка промяна в отношението на нашите колеги“, заяви проф. Ангел Димитров.

„Искаме някаква разумна, поне частична промяна в позицията на нашите колеги от РСМ", съгласява се с него и проф. Топалов и добави: "Вместо да се стремят към намирането на някакво общоприемливо и компромисно за двете страни решение, те втвърдяват все повече и повече позицията си. Те правят това, което прави тяхното правителство“, допълни проф. Топалов.

Той е категоричен, че македонското правителство играе фарс пред тяхното общество, че уж иска да го вкара в ЕС, но България не ги пуска.

Два дни ще заседава смесената българо-македонска комисия

Смесената българо-македонска комисия по исторически и образователни въпроси на 21 и 22 октомври ще има 15-то заседание онлайн заради па...

„В действителност, Белград не пуска РСМ, а зад Белград стои една велика сила, която не ги пуска и която иска около България да има преграда от запада от страни, които не са в ЕС. Тази велика сила е Русия. Тя печели и в двата варианта. Москва печели и ако РСМ влезе, и ако не влезе, защото ще има троянски кон в ЕС. Русия предпочита все пак РСМ да не влезе“, подчерта Топалов.

Той смята, че именно това обяснява и наглостта на македонското правителство, което на всяка готовност на нашето правителство за отстъпки, отговаря с ново настъпление.

„Вместо те да направят някаква отстъпка за постигането на компромисно решение, в РСМ рушат паметници, не спират езика на омразата в своите медии и най-важното постъпват изключително нагло и се подиграват с България, заявявайки, че ще признаят българите, когато РСМ влезе в ЕС. Сякаш България иска да влезе в ЕС, те ни поставят условия!!!“, подчерта проф. Топалов.

Според него с тази наглост властите в Скопие отново показват, че не искат да се интегрират в общото европейско семейство.

През 2021 г. се очаква Комисията да има пет заседания, днешното 15-то заседание е четвъртото за тази година. Работата на Смесената комисия е ключов момент от Договора за добросъседство и приятелство, подписан на 1 август 2017 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Делян Пеевски лично поканил Елена Йончева да влезе в листата на ДПС за евровота

Антоанета Цонева: 80% от ръководните постове в РИК-овете са на ГЕРБ и ДПС

ГЕРБ, ДПС и БСП провалиха първото заседание на комисията за "Турски поток"

Кога идват първите осем F-16 Block 70? Министърът на отбраната с график

Въпреки трусовете: ПП-ДБ обявиха, че се явяват заедно на изборите 2 в 1

Рашков напусна комисията за "Митниците": ДПС го "захапаха" за снимките, а той обеща да ги научи да не купуват гласове

Бивш главен секретар на МВР: Стефан Димитров е ходил и на банкет на КАТ

Тристранката обсъжда утре обезщетенията при безработица

Обвинените в контрабанда са били при Петя Банкова и при Асен Василев

След бурна драма: Главчев вече е и премиер, и външен министър

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика