Парламентът реши: Ще преговаряме със САЩ за F-16

3198
Парламентът реши: Ще преговаряме със САЩ за F-16
Снимка: Getty Images/Guliver

Народното събрание одобри след бурни дебати Министерският съвет да подготви международен договор и да проведе преговори с правителството на Съединените щати за придобиване на нов тип боен самолет F-16V Block 70.

Проекторешението бе прието с гласовете на 130 народни представители, 84 бяха "против" и нито един "въздържал се". 94 народни представители от ГЕРБ подкрепиха предложението, 66 народни представители от БСП гласуваха „против”.

ДПС изрази подкрепа за стартиране на преговорите за F-16

ДПС категорично подкрепя решението и ще гласуваме „за“. Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ в началото на дебатите п...

От 25 гласували представители на Обединени патриоти – 11 гласуваха „за”, 14 „против”. Всичките 23 депутати на ДПС гласуваха „за”. Четиримата депутати на „Воля” гласуваха „против”. Двамата независими депутати също гласуваха „За”.

Докладът за закупуване на F-16 влезе в пленарната зала след като вчера две парламентарни комисии - по отбрана и по бюджет и финанси, подкрепиха започването на преговори със САЩ.

В преговорния екип ще участват четирима ключови министри - на отбраната Красимир Каракачанов, на икономиката Емил Караниколов, на външните работи Екатерина Захариева и на финансите Владислав Горанов.

С колко точно ще се оскъпи сделката така и не стана ясно, въпреки вчерашните обсъждания в комисиите по отбрана и финанси.

Изказвания

Защо Борисов и Радев не участват в дебатите за F -16, питат депутати

"Каним настоятелно министър-председателя да присъства на дебатите по решението за преговори със САЩ за F-16", призова народният предста...

От ГЕРБ заявиха, че че в момента се предопределя "не само бъдещото развитие на ВВС, а и на Българската армия и на България като цяло". "Ако вземем решението правителството да преговаря за F-16, ще имаме по-добра цена и доставка, която ще ни гарантира бъдеще на авиацията за следващите 40-50 години, заяви народният представител от ГЕРБ Владимир Тошев. “Ние продължаваме един процес, който е стартирал 2004-2005 г. Обстановката коренно се е променила." По думите му преди ГЕРБ е взето правилното и кардинално стратегическо решение страната ни да членува в НАТО и ЕС. „Оттам нататък нещата, които трябва да решаваме не са толкова трудни“, добави Тошев. Според него днешното решение ще даде тласък на останалите два модернизационни процеса за бойната машина и за кораба. „Разликата е кардинална. В останалите модернизационни проекти процедурите са различни. Тук, колеги, нямаме никакво съмнение защо не става въпрос за конкурсна процедура, а за преговори между държава и държава“, допълни Тошев. Той призова да се даде възможност на правителството за преговори. "Ценя качествата на летеца на Румен Радев, който дава експертиза, че най-доброто е F-16, заяви от своя страна председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов“. По думите му, държавният глава е определил F-16 има най-добри комплексни качества.

БСП обвини управляващите, че разиграват парламента и всъщност искат празен чек за изтребителите. "Дискусията не може да бъде около техническите характеристики, защото всяко едно от предложенията отговаря на тези изисквания. Нашето искане беше и е едно – да бъде направен избор, който в най-голяма степен отговаря на нуждите на Българската армия, заяви парламентарната трибуна секретарят на БСП Кристиан Вигенин. "БСП продължава да подкрепя модернизацията на Българската армия, за да повишим боеспособността ѝ и да бъдем адекватен партньор. Отговорността за това е на мнозинството и днес вие сте на прага на провал. Искате от нас решение, с което да подпишем празен чек на правителството. Не можем да го подкрепим. Смятаме, че изискванията са внимателно изработени и отчитат всички важни въпроси. Отклоняването от тях е отклоняване от изискванията и интересите на българите", заяви Вигенин. "Остана привкус за бързане и външен натиск, за да се напасне България към един от кандидатите. Това за нас е неприемливо", подчерта социалистът. "Неприемливи са например игрите със стотици милиони в името на неясно формулирани ползи. Дали сме таван от 1,8 млрд. лева и няма да отстъпим от тази позиция. Смятаме, че правителството само се поставя в слаба позиция, приемайки отклонения от този таван", посочи Вигенин. "Ако резултатът е бил предрешен, защо разигравахме останалите компании, не можеше ли да се вземе изцяло политическо решение."

Заради гласуването, лидерът на БСП Корнелия Нинова попита дали не се формира нова коалиция - между ГЕРБ, ДПС и ВМРО!

От ДПС твърдо подкрепиха решението за преговори с американските самолети F-16. "Категорично подкрепяме решението и ще гласуваме „за“. Позицията ни е ясна и строго последователна, заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ. „Когато става въпрос за национална сигурност, няма място за популизъм. Когато се говори по темата, не трябва да има популизъм. Говорим за купуване на сигурност, не за купуване на техника. Решението е политическо и стратегическо за страната и го подкрепяме, отчете Карадайъ.

Различни позиции отново изразиха партиите от коалицията на "Обединени патриоти". От НФСБ категорично ще гласуват против решението, за разлика от ВМРО-БНД. "Това решение по никакъв начин няма да обезпечи суверенитета на българското въздушно пространство", заяви лидерът на НФСБ и бивш вицепремиер Валери Симеонов. "За съжаление по този въпрос ние ще имаме различни позиции в партиите в „Обединени патриоти“. Ние категорично ще гласуваме против това решение по редица причини“, подчерта той. По думите му единственият начин за защита на нашето въздушно пространство е чрез ракетни бази. Той посочи, че другата причина да не подкрепят предложението е, че се нарушава парламентаризмът на страната и тя вече се превръща в нещо доста по-различно от парламентарна република. Според него е явно желанието е да се извърши политически пирует и да се прехвърли отговорността към Народното събрание. „Когато се изопачават първоначалните условия в полза на един от участниците, това е позорно, унизително“, допълни той. Симеонов заяви, че не трябва да се нарушават цената, техническите параметри на инвестиционното предложение. Според него, ако тези първоначални параметри бъдат спазени, НФСБ ще подкрепи предложението за преговори със САЩ. "

В крайна сметка - НС не затвори пленарното заседание за F-16

Пленарното заседание за това дали да бъде даден мандат на правителството от парламента да преговаря само за закупуване на F-16 за бълга...

"Предлагам да преговаряме за самолети с всяка държава, която има оферти към нас, включително и с Руската федерация". За това призова лидерът на „Атака“ Волен Сидеров. По думите му няма значение дали министър-председателят е в пленарната зала или не, защото каквото му се възложи от парламента, той трябва да го изпълнява. „Следваща точка, която предлагаме, е в тези преговори да взима участие Народното събрание - да излъчи по един представител от всяка една парламентарна група. Иначе ние какъв контрол имаме“, попита Сидеров. Лидерът на „Атака“ предложи, ако се спрем на самолети F-16, те да ни бъдат предоставени безвъзмездно, тъй като САЩ има полза от нашите военни бази. По думите му, ако се приеме решението, както сега е представено, политиците се фиксират, ограничават и предрешават вече една сделка, която не се знае дали е добра. „Има един фолклорен израз, че в България всички разбират от политика и от футбол“, коментира той и уточни, че всички разбират и от самолети. „Темата е да вземем решение да възложим на правителството да преговаря с правителството на САЩ за закупуване на точно определен самолет. Ние трябва да решим дали да възложим на правителството или да не му възлагаме. Всичко друго е патос, емоции“, каза още Сидеров. Той обясни, че САЩ и Русия имат президенти, които твърдят, че важно за държавите им е това, което е изгодно за тях. „Ние имаме остър дефицит в Европа от лидери, които да казват, което изгодно за нас, за европейските държави, ще го правим. Кое е изгодно за България? Нека да гледаме сметките“, заяви още Сидеров.

От "Воля"  пък имат желание да инициират референдум по въпроса за новите самолети. Това призна лидерът на партията Веселин Марешки. Той призова по темата да бъде чут гласът на народа. „Нека наистина бъдем представители на българския народ и да се придържаме към неговите интереси“, подчерта той. „Целесъобразен ли е този харч?“, попита още лидерът на "Воля". „Ние, както многократно сме заявявали, никога и по никакъв начин няма да подкрепим харченето на български пари. В предизборните програми на всички партии се говори за справяне с демографския срив, за по-добро и качествено образование и здравеопазване, за подпомагане на полицаите, за да могат те да свършат така работата, че всеки български гражданин да живее спокойно и мирно. Нито едно от тези неща, както виждам през всичките тези години, не са изпълнени“, допълни още той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика