Прокуратурата твърди, че "Барселонагейт" не е "на трупчета", още превеждала документи

2276
Прокуратурата твърди, че "Барселонагейт" не е "на трупчета", още превеждала документи
Снимка: БГНЕС

Прокуратурата призна, че все още продължава с превода на документи от испански език по делото "Барселонагейт" - вече няколко години след като властите в Барселона започнаха разследване за потенциално пране на пари с участието на бившия премиер Бойко Борисов.

От държавното обвинение твърдят, че делото не било "на трупчета" и работата по него продължавала. Миналата седмица служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев заяви пред депутатите, че прокуратурата държи "на трупчета" знакови дела, а в интервю за БНР в неделя каза, че едно от тях е "Барселонагейт".

БОЕЦ: Прокуратурата разследва Иван Гешев по наш сигнал

Прокуратурата разследва главния прокурор Иван Гешев по сигнал на БОЕЦ, твърдят от гражданското сдружение. Това е станало ясно на 15 май...

ОЩЕ: Демерджиев каза коя версия за атентата срещу Гешев подкрепя и кои са делата "на трупчета"

Припомняме, че делото се води по подозрения и публикации, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов има къща в Барселона, любовница и дете от нея. Още през 2016 г. в записите “Яневагейт” се чува гласът на тогавашната шефка на Софийския градски съд Владимира Янева, която разказа, че Борисов е купил къща в Барселона за 1,5 милиона евро. После става ясно, че мистериозна българска манекенка Борислава Йовчева отглежда детето си в луксозна къща в каталунската столица. Борисов отрича всички тези твърдения, включително за пране на пари чрез имота.

"Във връзка с редица публикации в медиите по повод досъдебното производство, известно в медиите като „Барселонагейт“, и след получено разрешение по реда на НПК от наблюдаващия прокурор, Прокуратурата на Република България уведомява, че ръководството и надзорът по досъдебното производство са осъществявани от Специализираната прокуратура от образуването му до закриването на специализираните структури. Делото е взето на специален надзор още през месец февруари 2021 г. от Върховна касационна прокуратура и от Апелативна специализирана прокуратура (закрита)", съобщиха от прокуратурата в понеделник, 22 май.

Към настоящия момент и с оглед законодателните промени от 2022 г. ръководството и надзорът по делото се осъществяват от Софийска градска прокуратура.

Гешев: Обадиха ми се да прекратя делото за "Барселонагейт"

Получих обаждане от прокурор, че до дни трябва да се прекрати делото "Барселонагейт". Това заяви Иван Гешев по време на пресконфер...

"Във Върховна касационна прокуратура периодично постъпват справки от наблюдаващия прокурор при СГП относно хода на разследването, както във връзка с осъществявания специален надзор, така и по повод необходимостта от предоставяне на информация от страна на ПРБ на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE)", допълват от държавното обвинение и обясняват причините за забавянето на разследването:

"Видно от последните постъпили справки от СГП, по делото се извършват преводи на предоставени от компетентните органи на други държави огромен обем документи, въз основа на които предстои назначаване на съдебно-счетоводна експертиза и провеждане на допълнителни разпити на редица свидетели".

Месеци наред единственото, което прокуратурата казваше по делото, бе, че превежда документи. Дотук се стигна, след като испанските власти прехвърлиха разследването на българските, предавайки им цялата събрана информация.

През декември 2022 г. държавното обвинение пък се аргументира със забавяне на разследването заради съдебните власти на Кипър. Главният прокурор Иван Гешев каза тогава пред БНР, че се чакат отговори на съдебна поръчка – за разкриване на банкова тайна и предоставяне на данни от местния Търговски регистър. Тази молба за правна помощ бе отправена в средата на февруари 2022 г.

В съответствие с действащия Наказателно-процесуален кодекс произнасянето с акт на наблюдаващия прокурор по съществото на делото се осъществява, след като по досъдебното производство са извършени всички действия по разследването, необходими за разкриване на обективната истина, уточняват още от прокуратурата.

НАП запорира имоти и сметки на бащата на манекенката от "Барселонагейт"

Националната агенция за приходите (НАП) е запорирала имотите и сметките на Георги Йовчев, който е баща на манекенката Борислава Йовчева...

"В този смисъл разпространяваните чрез медиите твърдения, че делото „Барселонагейт“ е „на трупчета“, не съответстват на фактическото положение и имат за цел да затруднят работата на ПРБ, да осуетят законосъобразното развитие на досъдебното производство и да обслужат нелегитимни политически интереси", твърдят от държавното обвинение.

Преди седмица Иван Гешев обяви на пресконференция, че е получил обаждане от прокурор, че до дни трябва да се прекрати делото "Барселонагейт".

ОЩЕ: "Барселонагейт" и "Осемте джуджета": БХК зададе 15 въпроса на Иван Гешев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Екзакта" прогнозира голяма преднина на ГЕРБ пред ПП-ДБ

Главчев пред посланици: България ще участва активно във възстановяването на Украйна

Предизборно: По 100 лв. месечно отгоре за храна в МВР

„Левицата“ представи водачите си за двата вида избори на 9 юни

Христанов: Притеснява ме как Кирил Петков заклеймява медии за това, че са част от мафията

НСО опроверга Денков за преустановената охрана

Минчев отрича да е замесен в "Да запазим Корал"

Прокуратурата реагира с 8 месеца закъснение по скандала с Кирил Петков и "Да запазим Корал"

Денков: Пеевски подвикваше на Желязков какво да прави

"Удар по ГЕРБ и ДПС": Напуснала ПП-ДБ партия подкрепи последното вето на Радев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика