Промяна в закона за ДДС спъна мащабните военни проекти на държавата

2630
Промяна в закона за ДДС спъна мащабните военни проекти на държавата
Снимка: БГНЕС

Парите за модернизационни проекти са намалени, тъй като е имало промяна в закона за ДДС от 2016 г. „Леката изненада” дойде при работата по проекта за корабите. Това е проблем и по темата с изтребителите, каза военният мистър Красимир Каракачанов в ресорната комисия на НС, предаде БГНЕС.

Инвестиционният проект за придобиването на 2 многофункционални модулни патрулни кораба за ВМС беше приет от 43-ото Народно събрание през юни 2016 г. Прогнозната максимална стойност по него беше 820 милиона лева. В средата на ноември от Министерството на отбраната съобщиха, че българската фирма МТГ „Делфин“ АД е удовлетворила техническите и финансовите изисквания на поканата за предоставяне на оферти за придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за Военноморските сили.

Подписваме споразумение със Саудитска Арабия в областта на антитероризма

Саудитска Арабия е една от страните, които успешно участват в борбата срещу тероризма и срещу ИД, и срещу Ал Кайда преди това. Имат нем...

„Имаше една лека изненада по отношение на този проект. В края на миналата година се добави и ДДС към него, т.е. сумата за реализирането на проекта намаля със 164 млн. лв. и това според мен е причината да остане една единствена фирма”, каза днес пред депутатите министърът. Каракачанов заяви, че се подготвя изработването на договор. „Подобен договор не е изработван към момента, но аз се надявам, че до края на годината, ако се стигне до договор, той трябва да бъде подписан”, посочи той и напомни и че са необходими 90 млн. за частичната модернизация на фрегатите.

Пред журналисти Каракачанов обясни, че сумата, която е гласувана, е без ДДС. „Тогава тези проекти не се облагаха с ДДС. Към декември месец миналата година стана изискуемо ДДС-то към подобен вид проекти и разходи и това на практика намалява общата сума. Апропо това е проблем и по темата с изтребителите, защото НС на същата дата - 2 юни 2016г. гласува 1,5 млрд.лв. за изтребителите и 820 млн. лв. за корабите. Сега обаче реално сумата за корабите е 20% по-малко. Същото за съжаление се получава и с изтребителите на 1,5 млрд. – 300 млн. лв. не е малко, 20% ДДС”, каза Каракачанов.

Според него решенията са две. Или „се свиваме в сумата” както станало с корабите, или искат допълнително средства. „Или третото решение е промяна отново на закона в обратната посока”, посочи той.

Проектът за сухопътни войски за бойна машина на пехотата все още не е гласуван в НС. По думите на Каракачанов в проекта на сухопътни войски изрично са упоменали, „че сумата, която искаме 1,2 млрд. лв. за бронираната машина е без ДДС”.

Над 220 млн. долара са инвестирали САЩ в армията ни

От 1992 г. досега правителството на САЩ е инвестирало над 220 млн. долара в предназначени за България програми за обучение и оборудване...

Пред депутатите Каракачанов отговаря и на въпрос за логистичната поддръжка на транспортните самолети "Спартан". Според плана трябва да разполагаме с три самолета. „Към момента е един. Договорът за новия не е сключен. След проведените преговри в МО за следващия 4-годишен период сумата, която се очертава, не е малка над 17 млн. евро ”, каза Каракачанов. Той посочи, че в бюджета за 2018 г. не са предвидени. „Информирали сме МФ още юни и това е един от болните проблеми. От три – един”, заяви Карачанов и предупреди, че в момента от складовете наличности се осигурява, но ще се изпадне в затруднено положение от началото на следващата година.

Actualno.com припомня, че вчера (6 декември) на редовното правителствено заседание кабинетът "Борисов" одобри проекта за актуализиране на Стратегията за национална сигурност на България.

Един от ключовите аспекти на документа е свързан с цялостната модернизация на българската армия и поетапното увеличаване на бюджета за отбрана до 2 на 100 от БВП на страната.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Антоанета Цонева: ГЕРБ показа, че без одобрението на ДПС не може да взема решения и отиваме на избори

Уволнения без край: Главчев с още смени на зам-министри, нова шефка и на Патентното ведомство

Кой е Георги Тахов - предложеният от Димитър Главчев за нов служебен земеделски министър?

Пореден трус в правителството на Главчев: Още един министър си отива (СНИМКИ)

Няма информация чужди служби да са искали смяна на директора на "Митниците", обяви министър

"Главчев е секретарка на Борисов - незабавно да подаде оставка": Оценка на Калоян Методиев

"ПП-ДБ сервираха служебен кабинет на ГЕРБ и ДПС": ИТН коментираха смяната на външния министър (ВИДЕО)

ЦИК се готви за изборите, хвали служебното правителство (СНИМКИ)

Дясната ръка на Румен Радев: Ясна е партийната принадлежност на кабинета "Главчев"

Гешев е сигурен, че Борисов стои зад взрива на колата му

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика