Каракачанов и Симеонов се скараха за изтребителите

4605
Каракачанов и Симеонов се скараха за изтребителите
Снимка: БГНЕС

Търкания между министри заради бюджета за догодина е имало на последното заседание на правителството. Това става ясно от стенограмата от дебатите, предшествали приемането на финансовата рамка на държавата за 2018 година.

Искрите са най-вече между министрите на Патриотите – вицепремиерът Валери Симеонов и военният министър Красимир Каракачанов.

Валери Симеонов ще щурмува с проверки за шум и зимните курорти

След масовите му акции по Черноморието през лятото, вицепремиерът Валери Симеонов обяви, че сега под прицела на проверките за шум ще по...

До напрежението се стига, след като Симеонов се обявява срещу купуването на нови изтребители и фрегати за нуждите на армията, а предпочита предвидените за тях средства да се дадат за увеличаване на заплатите на държавната администрация, на социалните работници и за пенсии. 

"Аз апелирам да не се подкрепя бюджетът на Министерството на отбраната в тази му част, в която заделяме едни 230 милиона годишно за закупуване на нови самолети", заявява Валери Симеонов. Той казва, че е запознат с изискванията на НАТО, според които трябва да се заделят средствата за авиацията, но е на мнение, че това можело да започне на по-късен етап.

"Днес съм неразположен и няма да го гласувам това перо за бюджета на отбраната. (...)

Извинявайте, но да купуваме нови военни играчки при положение, че там има много сериозни проблеми в екипа на хората, които ще управляват тези нови самолети и въобще никаква гаранция няма, че някой ще се качи на тези самолети, по-добре да не правим тези излишни рискове, защото са прекалено скъпи", мотивира се още вицепремиерът. Той добавя, че същият въпрос стои и с купуването на фрегати. "Дали са нужни тези големи разходи, защото самолети и фрегати са още 400 милиона", пита той.

Симеонов още веднъж посочва, че "за днес съм неразположен, но като цяло ще подкрепя бюджета", защото като цяло бил добър.

Валери Симеонов: Българинът трябва да се събуди най-вече от късогледството

Българинът трябва да се събуди най-вече от късогледството, от това да гледа само в ежедневието си и да се опита да разбере, че хубава и...

"Разбрах, че колегата Симеонов е неразположен и вероятно това е причината да не може да се запознае с темата за отбраната или поне да прочете какво пише в Програмата за управление", отговаря от своя страна министърът на отбраната и съпредседател на "Обединени патриоти" Красимир Каракачанов. Той добавя, ч е проектът за модернизацията на армията е бавен твърде дълго, а и от ЕС, и от НАТО има изискване за разходите за отбрана на страната.

"Състоянието на въоръжените сили е такова, че проекти за модернизация не могат да се отлагат. Те трябва да се развиват, разбира се, по начин, по който това се прави ясно, прозрачно, с контрол върху всеки лев, който се изразходва. Но те не могат да бъдат спирани и от тази гледна точка искам да благодаря за разположението на министъра на финансите и разбирането, което прояви за 100 милиона лева за увеличение на заплатите на военнослужещите, които не са увеличавани от 2013 г", казва Каракачанов.

Премиерът Бойко Борисов от своя страна изтъква, че правителството се е постарали във всяка сфера доходите да се увеличат с 5-10%.

"Разбира се, тук и Валери е прав за сферата на отбраната и аз съм убеден и знам, че министър Каракачанов работи по темата. Нашите военни като отиват в НАТО не отиват само да им мине командировката, а трябва да говорят за реални учения или реално какво би трябвало и как най-ефективно да заложим пари там, където ще са най-нужни. Прав е Валери Симеонов, ще вкараме огромни пари, ама това ли ще е най-важното? Аз ще се съглася с експертизата, но искам да я видя. Да ви я представим на вас, защото става въпрос за много пари", казва Борисов.

По думтие му трябва да се коментира общата европейска отбрана. "Трябва ли всяка една държава да купува поотделно самолети, танкове, артилерия, ракети и всичко останало? Ако нашата отбранителна стратегия на НАТО е актуализирана – има ли нови предизвикателства по границите ни, Европа как мисли да се защитава като цяло", пита той.

Каракачанов обяви, че България няма проблем с името на Македония

България няма проблем с името на Македония и още веднъж потвърждава подкрепата си за членството й в НАТО и ЕС. Това каза заместник ми...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Последен парламентарен контрол преди изборите 2 в 1

Кирил Петков: Росен Желязков не беше свободен

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика