Протестиращи считат Борисов е говорител на ДПС, Плевнелиев пак с общи приказки

7725
Протестиращи считат Борисов е говорител на ДПС, Плевнелиев пак с общи приказки
Снимка: БГНЕС

Със скандирания "България се управлява от ГЕРБ и ДПС" и "Не на подмяната", десетки протестиращи се събраха пред сградата на Министерския съвет, за да изразят несъгласието си с идеята за План Б на съдебната реформа, предаде БГНЕС.

Христо Николов и Емануел Глишев казаха, че правителството на премиера Бойко Борисов е дошло на власт с подкрепата на гражданите, които са искали реални реформи. Те заявиха, че ДПС и ГЕРБ заедно извършват поредната подмяна срещу Конституцията. 34-годишният Ивайло Колев също бе сред протестиращите. И той носеше плакати, изразяващи несъгласието му с подмяната. Самият Ивайло заяви, че избирателната справедливост е по-лоша от липсата на такава.

Протестиращите скандираха още, че премиерът Борисов се е оказал говорител на ДПС. На въпрос дали ще съберат наистина 160 от 240 депутати, Александър Кошничаров заяви, че ще се намерят, но за съдебна реформа по тертип на мафията. Той сравни сегашната съдебна реформа с онази, която е реализирана при промяната на Конституцията през 1991 година. Според него, точно тогава подмяната е била узаконена.

Позицията на Плевнелиев

Реформаторите не се съобразиха с Борисов за съдебната реформа

Председателският съвет и Парламентарната група на Реформаторския блок на съвместно заседание взеха единодушно решение да поддържат внес...

Във връзка с продължаващите консултации за промени в Конституцията президентът Росен Плевнелиев отново заявява позицията си, че е особено важно да не се губи време за осъществяване на съдебната реформа. Държавният глава подкрепя усилията на министър-председателя и министъра на правосъдието за намиране на широко политическо съгласие, което трябва да бъде постигнато на принципна основа, съобщиха от прессекретариата на Плевнелиев.

Президентът застава твърдо зад министъра на правосъдието Христо Иванов за прилагането на Стратегията за продължаване на съдебната реформа, която беше изработена още по време на служебното правителство, подкрепена от сегашния кабинет и приета от НС с голямо мнозинство. Държавният глава счита, че при разделянето на ВСС на две колегии трябва да се спазва принципът на независимост на съдебната система, като се даде възможност на всяка една от магистратските общности да се самоуправлява без политическа намеса.

Според президента постигането на съгласие за разделяната на ВСС на две колеги и засилване ролята на Инспектората е добра основа, която следва да се подкрепи сега. Това ще позволи в бъдеще да се продължат усилията за реализирането и на другите добри идеи като отмяната на тайното гласуване във ВСС, разширяването на кръга от лица, които могат да сезират Конституционния съд, промени в Закона за съдебната власт и в процесуалните закони.

Президентът апелира в петък да се постигне национално отговорно решение за продължаване на съдебната реформа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика