Първанов се присламчи към БСП, не иска едномандатни райони да се правят сега, от ГЕРБ

2945
Първанов се присламчи към БСП, не иска едномандатни райони да се правят сега, от ГЕРБ
Снимка: БГНЕС

Вече не давам никакви съвети, дори да ми бъдат поискани. Нищо по-естествено от това БСП да върне мандата така, както и ние бихме го направили – това е отчетливата опозиционна позиция, заяви бившият президент и лидер на АБВ Георги Първанов.

Няма място за сантименти – има правила, има и Конституция. Смятам, че всеки опит за съставяне на правителство извън двете най-големи политически сили т.е. ГЕРБ и БСП е обречен. Най-добрият опит беше правителството на Беров, но то имаше сериозна подкрепа, сега такова нещо не се наблюдава, коментира Първанов пред Нова телевизия.

Орешарски намекна, че не е склонен да участва в служебен кабинет

Пламен Орешарски коментира евентуалното му заставане на поста служебен финансов министър или служебен премиер като хипотези. Той обаче ...

Каквото и да кажа, би се тълкувало като спекулация, продължи лидерът на АБВ като отговор на въпрос дали победата на Румен Радев е победа и на БСП. Може да се каже, че това е загуба за ГЕРБ – заради ултиматума на Бойко Борисов с оставката, е мнението на Първанов.

Разбирам позицията на Румен Радев да не отиде на КСНС, защото формално няма правомощия. Моят апел обаче е да бъде много активен, дори в международен план, преди да встъпи в длъжност, каза Първанов. Той добави, че очаква новият президент да си върши работата и „с каквото може, да му се съдейства”.

На мен ми идва повече да съм в някоя каша, която друг забърка, каза още Първанов по отношение на темата „Леонид Решетников”. Според Първанов хем няма нищо лошо Корнелия Нинова да се види с човек като Решетников, хем определи действията и с думите "забърка каша". Някой се опитва да вкара новоизбрания президент в обяснителен режим – че не е руски агент. Винаги има сили, които са заинтересовани да създават полюси, подчерта Първанов. Той даде за пример себе си – как бил водил балансирана политика, а казвали, че е руски агент. Лидерът на АБВ не коментира как вижда проекта „Белене” в рамките на тази политика и кого облагодетелстваше този проект.

Георги Първанов припомни и, че съветвал Борисов да направи много сериозни проблеми в кабинета, след като имало криза в управлението. ГЕРБ намери "най-симпатичния" начин да се измъкне – не зная какво щеше да е февруари, ако не бяха си тръгнали, щеше да има протести, смята лидерът на ГЕРБ. На въпрос посред зима кой щеше да излезе срещу Борисов и на каква тема, Първанов отговори, че метеорологичните условия били второстепенна пречка и не се нае да прогнозира кой щял да бъде организаторът. Било ясно обаче, че това управление е вредно и трябва да си ходи.

Патриотите може да подкрепят кабинет на РБ, ако има увеличение на пенсиите

Увеличаване на пенсиите и конкретни мерки срещу мигрантската криза - това е цената, на която "Патриотичният фронт" би могъл да подкрепи...

Лидерът на АБВ не се нае да прогнозира и какво щяло да е управлението, ако Веселин Марешки е балансьор. Звучи меко казано несериозно да се рискува с гласуване на инат за такива играчи, смята Първанов, който очерта два лагера – ГЕРБ плюс Патриоти и БСП плюс ДПС. Попитан кое е ляво и дясно, след като Патриотите искаха 300 лева минимална пенсия, а не БСП, Първанов отговори, че това бил недалновиден ход, защото се награждавали пенсионери, които не са се осигурявали. Надявам се ние да имаме достатъчно гласове и депутати, за да сме балансьор в добрия смисъл на думата, заяви лидерът на АБВ.

За финал Първанов обяви, че бил един от първите, подкрепящи мажоритарен елемент при изборната система. АБВ обаче е за германски тип система, със смесен мажоритарен и пропорционален вот и за трикратно намаление на субсидии, подчерта той. Някой, който разбира, трябва да каже за колко време ще се реализира процесът по новото деление на едномандатни райони, категоричен беше Първанов, който посочи, че всяка година в Кърджали тръгвала инициатива за отделяне на града от селата. Не приемам делене да се прави сега, защото може да бъде направено така, че да е изгодно за управляващите в оставка, добави лидерът на АБВ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

С руска пропаганда Петър Волгин и "Възраждане" тръгват към евроизборите

Министър Павлова: Законност и справедливост не са кухи фрази

Киселова за рокадата на външния министър: Главчев да обясни и да се разграничи от Борисов

Дипломат за смяната на външния министър: Странно решение, правителството е политическо

Не е добър знак: Експерт за смяната на външния министър

Нинова скочи на Борисов: Има ли още съмнения чий е служебният кабинет?

"Вече дори не се крият": Лена Бориславова с анкета за смяната на външния министър

Кой е Даниел Митов, номиниран от Димитър Главчев за външен министър?

Нова рокада в МВнР: Премиерът предлага Даниел Митов за външен министър

Борисов: Фандъкова ще бъде кандидат за депутат, свърши много работа за София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика