Радев и ДПС на консултации: Възможна ли е друга конфигурация в парламента? (ВИДЕО)

1128

Възможна, но трудна е друга конфигурация между партиите в 49-ото Народно събрание. Това стана ясно от консултациите на ДПС при президента Румен Радев.

Консултациите при държавния глава с парламентарно представените партии се обуславят от Конституцията на Република България. Те се наложиха след гласуването на оставката на кабинета Денков - Габриел, което е първата стъпка към ротацията.

Въпросите на Радев към ДПС

Държавният глава отчете, че парламентарна група на ДПС активно подкрепя управляващото мнозинство през последните 9 месеца, включително по най-важните решения, които е взело 49-ото Народно събрание, без обаче официално да бъде част от управлението.

"Това създаде и предпоставки за редица анализи, тълкувания, които се проектират и върху процеса на преговорите, които водят партньорите от ГЕРБ и ПП-ДБ, включително и по темата за нюансите по отношение на плаващите мнозинства", смята Радев.

Президентът зададе и редица въпроси към движението. "В тази връзка как виждате вие ролята на ДПС в един следващ ротационен период, ако стигнем до такъв? Стоейки най-близо както до ГЕРБ-СДС, така и до ПП-ДБ как преценявате шанса за постигане на споразумение и създаване на правителство с първия мандат и ако той не сполучи виждате ли възможност в 49-ото НС да се търси друга управленска конфигурация", попита президентът Румен Радев представителите на ДПС. ОЩЕ: ГЕРБ прогониха "призрака на предсрочните избори" пред президента (ВИДЕО)

Трябва формула за управление

Съпредседателят на ДПС Джевдет Чакъров смята, че държавата трябва да има стабилност и предвидимост. "В това отношение нашата позиция не се е променила. Трябва да се намери отново формула за управление на страната в настоящия момент с оглед на политическата ситуация в страната и на сложната геополитическа ситуация в международен, че и в световен аспект", каза Чакъров. 

ДПС се надяват основните субекти в правителството да се разберат за  формулата. "Ако не - винаги има възможност да се намери и друга конфигурация, но като че ли тя ще бъде доста трудна", смята Чакъров. ОЩЕ: Румен Радев започва консултации с партиите

ДПС ще продължи да е фактор на стабилност

"За нас решението от тук нататък е лесно и ясно. Ако двете управляващи коалиции се разберат, има ротация и има следващ кабинет, ние ще продължим същата политика да бъдем фактор на стабилност. Разумно да подкрепяме онова, което смятаме, че е в тази посока, което е за доброто на хората и общините и да се завършат всички реформи, които са започнати. Да не забравя най-важното - двете стратегически цели Еврозоната и Шенген", каза Йордан Цонев от ДПС. ОЩЕ: Радев и Денков си говориха за времето и дали си e струвало управлението (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Асен Василев: Борисов не е в положение да поставя условия

"Русия осъществява директно терористични операции в България": Бойко Ноев с предупреждение

Ицо Хазарта: ПП-ДБ трябваше да избира между боб и леща, а хората искаха пържола. В менюто пържола нямаше

ПП: Парите за "Мини Марица Изток" ще се окажат недопустима държавна помощ

Премиерът с 11 000 лева заплата - на планина за Лазаровден и Цветница (СНИМКИ)

Прокуратура за предизборна употреба и бухалките на мутрите: Дълбоката държава през погледа на АКФ

"Асен Василев прибра 5,4 милиарда лева от енергетиката": Делян Добрев пак раздава присъди

Борисов: ПП фалшифицират документи, ще работя с тях само при доминираща роля на ГЕРБ

“Ченгеджийки номер“: Кирил Петков с първи коментар за фалшифицирането на документи

Главчев без заплата като външен министър, от каква сума се отказа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика