Радев и Генчовска са на официално посещение в Чехия

2083
Радев и Генчовска са на официално посещение в Чехия
Снимка: БГНЕС

На 10 и 11 май 2022 г. държавният глава Румен Радев ще бъде на официално посещение в Чешката република по покана на своя колега Милош Земан. В делегацията на българския държавен глава е министърът на външните работи Теодора Генчовска, както и представители на българския бизнес, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

На 10 май, в Пражкия замък Храдчани, ще се проведе церемонията по посрещане с военни почести. Българският държавен глава Румен Радев и съпругата му Десислава Радева ще бъдат посрещнати от президента на Чешката република Милош Земан и съпругата му Ивана Земанова. След церемонията е предвидена среща „на четири очи“ между двамата президенти, а след това и пленарни разговори между делегациите на двете държави.

В Прага българският държавен глава ще проведе срещи и с председателите на Сената и на Камарата на представителите на парламента на Чешката република –Милош Вистрчил и Маркета Пекарова Адамова, както и с министър-председателя Петр Фиала.

Президентът назначи репортер на bTV за член на СЕМ

Президентът Румен Радев подписа днес указ с който назначи репортера от bTV Габриела Наплатанова-Русева за член на Съвета за електр...

Сред темите във фокуса на визитата са задълбочаването на двустранния политически диалог на най-високо равнище, включително в контекста на предстоящото Чешко председателство на Съвета на ЕС във втората половина на 2022 година, перспективите за развитие на търговско-икономическото партньорство и сътрудничеството в областта на туризма. Предизвикателствата пред страните от Централна и Източна Европа, произтичащи от войната в Украйна, също ще бъдат сред акцентите на разговорите на президента Радев в Чехия.

На 11 май, в Министерството на промишлеността и търговията, президентът Румен Радев и Министърът на промишлеността и търговията Йозеф Сикела ще открият Чешко-български бизнес форум под мотото „Together We Achieve More“. В него ще вземат участие представители на водещи фирми от отраслите на индустрията, енергетиката и електрониката, информационните и комуникационните технологии, биотехнологиите, финтех индустрията, машиностроенето, хранително-вкусовата промишленост, отбраната и сигурността.

По-късно през деня президентът Румен Радев ще се срещне с наши сънародници, които живеят в Чехия. По официални данни българските граждани, трайно пребиваващи на чешка територия, са около 17 хиляди души.

На 11 май съпругата на президента – Десислава Радева, ще посети Българското училище "Петър Берон" в Прага, което е с 74-годишна история. В него се учат около 125 български деца.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика