X
 
 

Радев: Интеграцията на македонците не бива да е за сметка на българската история, език и идентичност (ВИДЕО)

2741 12
photo of Радев: Интеграцията на македонците не бива да е за сметка на българската история, език и идентичност (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС
Темповете на напредък в работата на Съвместната комисия по исторически и образователни въпроси между България и Република Северна Македония изостават драстично от развитието на процеса за европейска интеграция на югозападната ни съседка.

Това заяви президентът Румен Радев на срещата си с българските представители в Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси между България и Република Северна Македония. Държавният глава подчерта, че настъпващият месец октомври може да се окаже ключов в двустранните отношения, защото Съветът на ЕС може да вземе решение за започване на преговори за членство на Република Северна Македония.

„Искам да ви благодаря за положените от вас значителни усилия за постигане на положителни резултати в изпълнение на Договора от август 2017 година. Напредъкът във вашата работа е основният критерий за неговото изпълнение“, обърна се президентът към участниците в комисията. Президентът добави, че последната среща на комисията обаче буди безпокойство.

„Ако можете да гарантирате, че в рамките на оставащия един месец комисията ще реши всички спорни въпроси, включително събития, личности, корекции на учебници, на надписи в музеи и на паметни плочи, на позиции на обществените медии – то българското правителство може да продължи политиката си на безусловна на практика подкрепа за членството на Република Северна Македония в Европейския съюз“, заяви Румен Радев.

Държавният глава подчерта, че ако такава гаранция не може да бъде дадена, следва правителството да предприеме екстрени мерки за изработване на нова национална позиция с ясни изисквания и критерии в защита на българския национален интерес, които да залегнат изрично в преговорната рамка за Република Северна Македония като задължително условие за членство. С тази нова позиция следва да бъде запознат и българският парламент.

„Искам да подчертая изрично, че България трябва да продължи да подкрепя европейската интеграция на Република Северна Македония. Винаги съм настоявал ние да бъдем най-активните застъпници за тази кауза, но при ясни условия“, посочи още президентът и подчерта, че тази открита, коректна и конструктивна позиция:

Ще бъде от полза за ЕС, защото няма да допусне нерешени междусъседски проблеми да се внасят в нашето европейско семейство и България ще покаже зрялост и отговорност за стабилността на съюза.

Ще бъде от полза за самата Република Северна Македония, защото ще внесе ясни европейски критерии и устойчивост в процеса на нейното европейско приобщаване.

Ще бъде от полза и за България, защото не може тази интеграция да става за сметка на употребата на българската история, език и идентичност като разменна монета.

Българските представители запознаха държавния глава с постигнатото от комисията до момента, както и с предизвикателствата пред нейната работа.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 6 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  Трябва много по твърдо и строго отношение към Македония и ясна позиция от страна на България.Те пратиха разни медузи,червей,голи охлйови и други мекотели да се плюнчат и предават България.А после се чудят защо няма никакви резултати.
 • Анонимен 5 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  Тая държава, България, ако продължава да я кара "по инерция", просто няма бъдеще! Мисля, че изобщо не се налага обосновка, защшото всеки мислещ е наясно.
 • Анонимен 4 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  Ъъъъ, каква беше ролята на президента? Ааа да, обединител на нацията. А как ще я обединява тая нация, като още не е проумял, че няма българска и македонска история? Има една история и тя е наша, обща!
 • Анонимен 4.1 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  Така е обща история на българите в Македония и на българите в България или за по кратко казано българска история!
  : 0 !
 • Анонимен 3 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  Преди не се съгласихме с Венизелос който не искаше сухопътна граница с Турция и ни даваха Егейско море до устието на Места, защото държахме Солун да е наш. Сега не можем да се разберем с македонците, защото искаме да се наричат българи. Е, няма да стане! Какво значение има кой как иска да се нарича? Важното е да се уточни, че сме един народ, и всичко си идва на мястото.
 • Анонимен 3.1 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  Какви българи? Те докараха нещата до там, че българите не искат да се наричат българи, а ще карат македонците. Насила хубост не става! Ако България е нормална, привлекателна страна, няма нужда да убеждават никого!
  : 2 !
 • Анонимен 3.2 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  О ще стане вярвай ми,единствената причина Македония да се нарича държава ,а македонците македонци е България.Русия и Гърция бяха лично убедени да приемат затънтените български провинции на югозапад за отделна държава от Жельо Желев! Македония може да се разфасова за 3 часа.Едниствения който може да дава крайни ултиматуми на Македония на тази планета е българското правителство и България.
  : 1 !
 • Анонимен 3.3 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  Анонимен 3 Кой? Кой народ македонския народ или българския народ?Народа на бога Македон и неговата фиктивна държава или народа на над 1300 години държава със световно призната история, култура и писменост??? Държавата самоделка подарена от Ж.Желев или държавaта на хан Аспарух?
  : 1 !
 • Хитър Ганьо - на чеп се самонахлузи 2 Хитър Ганьо - на чеп се самонахлузи преди 3 седмици Профил на трол?
  Пропагандните БКП+ДС-читаци (Геле, Нумчо, ДебИлчо, Вачката и прочие) са в ужас - северо-шиптарските юго-комуняри ще им катурнат 50+ годишния сладък бюджетно щедро финасиран БКП-пропагандно-манипулационен БИЗНЕС с лъжливите БКП-пропагандни клишетата и догми на ЦИГАНЬОР-БЪЛГАРЩИНИЗМА на мангасара Замфир Яшар - Тато (известен и като Тодор Живков - Янко) и съплеменика му мангал от Делиормана Пънчо Куб виж още ›› ъдънъ - Бато-авджията! И Фатмето - каруцар на самаьот - ги събрало на полузакрито БКП-партийно събрание за да им повтори тия лъжливи пропагандни клишета и догми! Те македонците знаят, че няма да им се отвори "парашута" с преговорите за членство за ЕС, а и след западните изцепки в Македония от последните 2 години - дори и вече не го желаят това членство! И съответно не може да се използва като "МОРКОВ"! Но македонците могат да използват като "ТОЯГА" неравноправните и противоправни Договори-диктат срещу гюфто-малаките и ганьо-вулгарските БКП-идеологически функционери и въобще срещу БКП+ДС-ШАЙКАТА: Вече са си наели и изтъкнати западни професори, които ще им разковат КОЧИНАТА на пропагандните БКП-читаци, представящи се за "историци"!
 • Анонимен 1 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  Да, Титово-Коминтерновският антибългарски македонизъм не е исторически, а политически обусловен. Ето защо той може да бъде предифиниран също политически. Подобно на Русия, която се разграничи от конструктивите на отживялата съветско-болшевишка доктрина, РСМ би могла официално да се разграничи от "историческите" конструктиви на отживялата ЮгоКоминтрновска политическа доктрина. И най-естественото и виж още ›› устойчиво решение е, от държава с политически конструиран "македонски" и други етноси РСМ да се самоопредели като модерна държава с обща за всички "македонска" нация на всички граждани, независимо от техния етнически произход. Само тогава тази държава, подобно на Швейцария, няма да влиза в безсмислени исторически спорове и конфликти със съседните й държави.
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  Ами глупости Македония трябва да започне процедура по федерализация и присaйденяване към България.Две български държави с различни имена неможе да има.България е само една!!!
  : 1 !
 • Анонимен 1.2 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  Македонците по същество са българи неможе да очакваш че ще бъдат нещо различно и единственото което могат да правят е да копират и преповтарят България.
  : 2 !