Радев: КСНС се провали, защото хора напуснаха изненадващо и без предупреждение

3200
Радев: КСНС се провали, защото хора напуснаха изненадващо и без предупреждение
Снимка: БГНЕС

Самият факт, че политици напуснаха преждевременно заседания във форум, където трябва да участват по закон, е показателен. Мотивите за мен не са важни. Така коментира президентът Румен Радев провалилия се Консултативен съвет по националната сигурност на тема корупция.

"Дейността на този КСНС е регламентирана по закон. Проблемът дойде от това, че няколко от участниците обявиха, че ще напуснат по време на самото заседание без предварително уведомяване. Загубата на кворум не е в резултат от дискусиите, а е в резултат на това преждевременно напускане без предварително уведомяване и стенограмата няма нищо общо", допълни той.

Според него сега установеното разбиране в закона свежда корупцията до някаква игра - "играеш, докато не те хванат". "Отнемането на незаконно придобито имущество е задължително, но недостатъчно условие. Трябва да има наказателно преследване на сегашни и бивши криминални деяния, не можем да разчитаме на признаване в имуществените декларации. Трябва активно разследване и наказателно преследване", заяви още президентът.

По отношение на бъдещия антикорупционен орган и кой да го назначи, Радев беше категоричен, че не може парламентарното мнозинство да излъчва едновременно и правителство, и ръководството на антикорупционното звено. Вие как мислите, то ще разследва ли правителството?, попита той. Бих приел да назначавам това ръководство, само при положение, че то има ясно изразени разследващи функции, допълни президентът.

Радев призна, че между него и управляващите има напрежение.

"Напрежението трудно може да се скрие, дори когато се забранява да се произнася името на президента. Срещу мен беше хвърлена цяла парламентарна комисия и се правят внушения за лобизъм и корупция, но никой не смее да оправи обвинения, защото те ще паднат в съда. Оценявам посредническите усилия на премиера, но той трудно надвиква собствените си съпартийци", коментира президентът.

Според него атаките са станали изключително остри в момента, в който е заявил, че няма политическа воля за борба с корупцията и сигналът му, че президентът може да назначава ръководството на антикорупционния орган.

"Има съвсем коректен и работен диалог между мен и премиера Борисов и много от неговите министри. Но пиесата за доброто и лошото ченге - добрия премиер и лошото му мнозинство аз не я приемам", допълни той.

Радев заяви, че би приел среща с Борисов за изчистване на проблемите между институциите.

Президентът повдигна и въпроса, че по негово мнение е нужна анкетна комисия за съмненията за нередности в програмата за саниране.

Радев коментира и казуса по избора на нов изтребител. Той заяви, че изборът категорично не е предопределен и може да гарантира, че 3-те типа самолети, които останаха в конкурса, покриват изискванията на Алианса.

"Трябва да търсим оптималното, а не предубедено решение. Тук управляващите демонстрираха вопиюща некомпетентност по въпроса. Никой не иска от тях да са експерти по сложна съвременна авиационна техника, но те трябва да имат минимални познания по процеса за избора. Това не е махленска тема", коментира президентът.

Що се отнася до посланиците, абсолютно не приемам те да изказват мнения на българските институции, особено, когато представляват заинтересована страна, допълни още той.

Радев призова за отговорност, защото "хората с пагон ще летят на тези самолети и ще залагат живота си, не лобистите и има значение дали самолетът е нов или не".

Според него ако сега дадем парите за ремонт на всички МИГ-ове, това ще изяде парите за нов самолет и няма да имаме такъв много дълго време.

Президентът не пожела да коментира обвиненията срещу него, че има интерес и затова настоява за определен тип самолет. "Тези хора даже нямат доблестта за отправят директно обвинение, защото знаят, че ще бъдат осъдени и затова фабрикуват внушения", заяви той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Делян Пеевски лично поканил Елена Йончева да влезе в листата на ДПС за евровота

Антоанета Цонева: 80% от ръководните постове в РИК-овете са на ГЕРБ и ДПС

ГЕРБ, ДПС и БСП провалиха първото заседание на комисията за "Турски поток"

Кога идват първите осем F-16 Block 70? Министърът на отбраната с график

Въпреки трусовете: ПП-ДБ обявиха, че се явяват заедно на изборите 2 в 1

Рашков напусна комисията за "Митниците": ДПС го "захапаха" за снимките, а той обеща да ги научи да не купуват гласове

Бивш главен секретар на МВР: Стефан Димитров е ходил и на банкет на КАТ

Тристранката обсъжда утре обезщетенията при безработица

Обвинените в контрабанда са били при Петя Банкова и при Асен Василев

След бурна драма: Главчев вече е и премиер, и външен министър

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика