Радев: Партиите, не президентът, отдавна излязоха извън нормите на Конституцията

5276
Радев: Партиите, не президентът, отдавна излязоха извън нормите на Конституцията
Снимка: БГНЕС

Партиите, не президентът, отдавна излязоха извън нормите на Конституцията. Така президентът Румен Радев коментира пред журналисти критиките към него за узурпиране на властта в  контекста на оръжията за Украйна. 

„Г-н Костов явно е забравил Българската конституция, но ние не сме забравили, че по време на неговото властване, България беше разпродадена на безценица", каза президентът. ОЩЕ: Иван Костов: Румен Радев узурпира власт

"Не президентската институция, а политическите партии, отдавна излязоха извън нормите на Българската конституция със системния си отказ да поемат отговорност и да съставят правителство. Време е и аз наистина ги призовавам да проявят тази отговорност и да съставят редовно правителство. В противен случай Конституция ясно казва – президентът е длъжен да назначи служебно правителство, когато партиите не искат или не могат, или ги е страх. Призовавам ги още веднъж да проявят тази отговорност. Не е толкова страшно – служебното правителство показа, че страната може да се управлява ефективно дори по време на най-тежка криза“, смята Радев.

Той продължи с темата за оръжията за Украйна, като подчерта, че българската позиция е ясна и еднозначна. "Няма да изпращаме оръжия и боеприпаси", посочи Радев. Президентът коментира и така наречените триъгълни сделки, като заяви, че те не решават въпроса с охраната на българското въздушно пространство. 

Той отговори и дали серията бомбени заплахи ще се отрази на изборите. Радев не очаква това да се случи. „Надявам се органите на реда да вземат всички мерки да има спокойствие за изборния процес“, заяви Радев.

„Както виждате такива серии от бомбени заплахи текат не само в България, но и в цяла Европа в САЩ. Органите на реда заедно с партньорските служби правят всичко възможно да установят източниците на тези заплахи и да ги неутрализират. Няма реални заплахи нито за образователната система, нито за изборите“, заяви президентът.  По думите му това са наистина хибридни атаки без реална заплаха за бомбени атаки. ОЩЕ: Демерждиев: Няма как да се поставят бомби в изборните секции (ВИДЕО)

Според Радев не можем да кажем с категоричност от къде идват заплахите. 

Президентът изрази мнение и за протестите на зърнопроизводителите. „В рамките на своите правомощия поставих много сериозно този въпрос на Съвета на ЕС, пред председателя на ЕК. Заедно с лидерите на Полша, Унгария, Чехия и Румъния ние настояваме за спешно регулиране на този въпрос и получаване на адекватна подкрепа към нашите селскостопански производители“, смята държавният глава. ОЩЕ: Фермерите на протест към румънската граница: Без нас няма храна, няма бъдеще

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика