Радев: След период на стагнация нашата отбранителна индустрия е отново в подем

1158
Радев: След период на стагнация нашата отбранителна индустрия е отново в подем
Снимка: БГНЕС

Със създаването на Европейския фонд за отбрана, ЕС поема отговорността за собствената си сигурност. Това заяви днес президентът Румен Радев по време на Националната конференция „Отбранителна и аерокосмическа индустрия и изследвания“, която се провежда под негов патронаж в Централния военен клуб.

Сред участниците са вицепремиерът Томислав Дончев, Елжбета Биенковска, еврокомисар по вътрешния пазар, промишлеността, предприемачеството, малките и средни предприятия, Хорхе Домек, изпълнителен директор на Европейската агенция по отбрана, за.министри, представители на институциите, дипломати, представители на отбранителния бизнес и др., предава БГНЕС.

Президентът публикува и втората стенограма за КТБ

В изпълнение на поетия ангажимент към българското общество, държавният глава Румен Радев публикува стенограмата от консултациите в през...

Това е първата по рода си конференция и тя се организира в България, защото страната ни има своите успехи в отбранителната индустрия и Космоса, изпратихме двама свои космонавти в орбита, преди броени дни изведохме в орбита и първия частен спътник, посочи президентът и даде още примери за приноса ни в тази област.

Къде е мястото на България в тези тенденции днес?

ЕС демонстрира все по-голяма решителност да поеме отговорността за собствената си сигурност, посочи в началото на словото си президентът Радев. На 7-ми юли т.г. ЕК прие решение за стартиране на Европейският фонд за отбрана. От него се очаква да се превърне в двигателя на развитието на европейската отбранителна индустрия, подпомагайки и координирайки цялата политика по изследване, развой, развитие на високите технологии и Космос,производство, с акцент върху малките и средни предприятия, посочи Радев.

Липсата на коопериране между страните членки на ЕС в областта на сигурността и отбраната носи загуби на съюза, изчислени на годишна база от 25 млрд.евро до 100 млрд. евро, уточни държавният глава.

ГЕРБ към БСП: Спрете да въвличате Радев в измислени войни

Спрете да въвличате президентската институция в измислени войни. Това заяви Снежана Дукова в декларация от името на ПГ н ГЕРБ, насочена...

Над 90% от изследвания и развоя се извършват на национална база, което говори за фрагментиран подход, констатира Радев. Към развоя и придобиването на основни бойни системи води също до финансови загуби, продължи той. В резултат основните бойни системи на ЕС наброяват 178 хиляди типа, докато в САЩ те са само 30. Ето защо, създавайки този фонд, ЕС поема по нов път - пътят на интеграция и оптимизация, водещи до по-голяма конкурентноспособност и ефективност.

След период на стагнация нашата отбранителна индустрия е отново в подем, както и сектора на информационните технологии, който е признат в цял свят и е в постоянен прогрес, но най-важното е, че България е страна на млади, интелигентни, високообразовани хора, отворени към света и с дух на предприемачество, подчерта президентът. В тези хора има огромен потенциал и ние трябва да помагаме този потенциал да бъде развит, призова държавният глава.

С г-жа Биенковска, когато обсъждахме тази тема си поставихме три цели: първо, представителите на нашите научно-изследователски организации и на нашата отбранителна индустрия да се запознаят с възможностите за коопериране с Европейския фонд за отбрана /ЕФО/ директно от неговите представители. Втората цел: представителите на Европейския фонд за отбрана да се запознаят с потенциала на българската наука и с българската отбранителна индустрия и третата - интегрирането на България във водещи европейски проекти в областта на сигурността и отбраната, каза още Радев.

Тази конференция за нас е израз на признание и готовност да работим заедно, посочи президентът Румен Радев. Заедно с нашите съюзници за една по-силна Европа, заключи той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика