Радев увери: България ще съдейства за възможно най-бързото пускане на гръцкия интерконектор

3573
Радев увери: България ще съдейства за възможно най-бързото пускане на гръцкия интерконектор
Снимка: БГНЕС

"Междусистемната газова връзка не е просто инфраструктурен проект, тя е обект със силно регионално и геополитическо измерение", каза държавният глава Румен Радев по време на среща със собственика и ръководството на строителната фирма, изграждаща междусистемната газова връзка с Гърция, „Авакс“ и ръководството на проектната компания, възложител на строежа, „Ай Си Джи Би".

"Този проект е от съществено значение не само за задълбочаване на стратегическото партньорство между нашите две страни, но има огромно значение за постигане на реална диверсификация на доставката на газ за България и страните от Централна и Източна Европа. Също така и за гарантиране на стабилното икономическо развитие в нашия регион и за реализация на европейската политика за гарантиране на независимост и сигурност на доставките на енергоносителите", коментира държавният глава Румен Радев. 

Той заяви, че България и Гърция винаги са подчертавали значимостта на този проект и са имали единомислие за неговото своевременно завършване. Радев обърна внимание, че приключването на този проект в условията на тежка глобална енергийна криза е от особено важност за нашата страна. 

Президентът поздрави "Авакс" и "Ай Си Джи Би" за свършената работа до момента. "Искам да ви уверя, че българската страна е готова за пълно съдействие за пускане на проекта в редовна експлоатация възможно най-бързо", подчерта Румен Радев. 

Представителят на "Авакс" каза, че фирмата от самото начало на този проект осъзнават колко важен е той. "Опитваме се да дадем най-доброто от възможностите си и силите си, за да можем да го приключим успешно", каза той. От "Авакс" са обещали на гръцкия министър-председател Гърция да се гордее с този проект и сега обещаха на българския държавен глава, че ще направят всичко по силите си този проект да бъде приключен и да влезе успешно в експлоатация. "В рамките на август, сега ако е 7 или 8 септември, ще се постараем всичко да бъде изпълнено", допълни още представителят на фирмата. 

Стана ясно, че е имало затруднения за точните технически изисквания за пускане на обекта в експлоатация и са в състояние да се справят.

Изпълнителният директор на "Ай Си Джи Би" Теодора Георгиева отчете, че изграждането на Интерконектора с Гърция и максималното му въвеждане в експлоатация е един от най-големите приоритети на България и на "Ай Си Джи Би". Ние сме на финалната права", каза тя. Георгиева обърна внимание, че очакват обектът да им бъде предаден готов за експлоатация и в унисон с всички изисквания със законодателството в България. От "Ай Си Джи Би" обясниха, че се ползват от подкрепа от институциите и считат, че са на финала. Според тях трябва да се направи всичко възможно да се обвържат с датите, които са казали от "Авакс". Стана ясно, че са в дискусия с "Булгаргаз" кога точно да активират точката на Комотини за приемане на азерски газ. 

От посолството на Гърция също отчетоха, че проектът променя архитектурата на сигурността и на доставките и е голям принос за сигурността и диверсификацията на доставките, както и че гръцката страна подкрепят усилията Интерконекторът да влезе в експлоатация в кратък и обозрим срок. 

Служебната власт призна, че по интерконектора с Гърция тече газ. Подробности четете ТУК. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ приключиха без коментари пред медиите

Желязков: Основната ни цел е премахването и на сухопътния контрол в рамките на Шенген

Слави Трифонов: На две магарета слама не могат да разделят, но ще дойде черен лебед (ВИДЕО)

Анализатори: Спорът е за регулаторите и съдебната власт, а не за министрите

ЦИК обяви обществена поръчка за евроизборите с една особеност

ТАСС: Повечето руснаци в България гласуваха за Путин

БСП: България час по-скоро трябва да отиде на избори

"Защо Министерство на културата е дарено на корумпираните простаци от ГЕРБ?": Велислав Минеков

Преговорите завършват в следващите 24 часа, ПП-ДБ не са съгласни с имена в кабинета (ВИДЕО)

Първан Симеонов: Борисов с хиперход, нищо непревдидено

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика