Радев в Македония: Ценим готовността на страната да пази българските паметници

3521
Радев в Македония: Ценим готовността на страната да пази българските паметници
Снимка: Президентство на РБ

„Наш синовен дълг е да пазим паметта на всички, които не се завърнаха от бойното поле. На тях дължим признание и преклонение“. Това заяви държавният глава Румен Радев, който участва в тържествена възпоменателна церемония на Българското военно гробище “Ново село” в Република Македония.

След като приветства участниците във военния парад по случай Деня на храбростта и празника на Българската армия в София, президентът посети Военния мемориал в Ново село в Република Македония. Румен Радев поднесе венец в памет на загиналите български воини през Първата световна война, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Заев: Иванов открито нарушава Конституцията

Законът за използването на езици няма да промени нищо в Република Македония и няма да наруши общото ни бъдеще. Призовавам да оставим ...

“На това място са събрани костите на 71 български войници. Не само тук, но и още на стотици подобни места лежат синовете на България, които загинаха във войните за освобождение и национално обединение”, заяви държавният глава.

“Добрите традиции на съвременна Европа повеляват държавите, които дори са воювали една срещу друга, да почитат заедно своите мъртви, изпращайки послания за помирение и единство”, каза Румен Радев и отбеляза радостта си, че този цивилизован дух на единство и помирение намира все повече място и на Балканите.

“В продължение на десетилетия бяхме свидетели как паметници и гробове на български офицери и войници извън пределите на днешна България ставаха жертва на политически домогвания и бяха разрушавани, взривявани, изравнявани със земята, поругавани”, отбеляза президентът. По думите му днес времената са други благодарение на активните действия за сближаване и засилване на взаимодействието между двете държави и широкото одобрение на тези действия от страна на гражданите от двете страни на границата.

Румен Радев: България е стожер на мира в нашия регион (СНИМКИ)

"На Гергьовден отбелязваме Деня на храбростта и празника на Българската армия. На кръстопътя на географията България е оцеляла 13 века ...

“Високо ценим заявената готовност от страна на Република Македония за възстановяване и опазване на българските войнишки и офицерски паметници и гробове”, заяви Румен Радев и потвърди отново готовността на българската страна да оказва всестранна материална и експертна подкрепа в този процес, в духа на споделяните от двете страни европейски ценности.

На церемонията на Военния мемориал се включиха официални лица, евродепутати, духовници, гвардейският представителен духов оркестър, духовият оркестър при НМУ „Любомир Пипков“, граждани и гости. Заупокойна молитва за загиналите воини беше отслужена от Скопския архиепископ Стефан и Струмишкия митрополит Наум.

Радев проведе неформална среща със своя колега президент на Република Македония Георге Иванов в Дойран. Обсъдени бяха редица теми от дневния ред на двустранните отношения, както и възможностите за насърчаване на икономическия обмен, туризма, образованието и контактите между хората. Българският държавен глава потвърди подкрепата на страната ни за европейската перспектива на Република Македония.

Радев: Българският народ очаква от военните си сигурност

Българският народ очаква от своите висши военнослужещи сигурност в един несигурен свят. Това каза президентът Румен Радев по време на ц...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Започва регистрацията на независимите депутати за евроизборите

Няколко дни преди края на 49-то Народно събрание: Ще отстранят ли Росен Желязков?

Назначиха нов заместник-министър на иновациите и растежа

Геновева Петрова: Очаква се интересна кампания, но със същите резултати

Росица Матева: Не очаквам хаос на изборите

Главчев: До 15 май изплащаме на земеделците парите по украинската помощ

ПП-ДБ внася искане за освобождаването на Росен Желязков

Румен Радев: Депутатите да проверят защо капацитетът по договора с "Боташ" остава неизползван

Без пенсия за репресирани: Комисия в парламента отхвърли идеята на ГЕРБ и ДПС

Асен Василев не е получавал призовка за разпит (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика