Радев връчва мандат на БСП, Нинова отговори

13966
Радев връчва мандат на БСП, Нинова отговори
Снимка: БГНЕС

На 05 май 2021 г., от 11:00 часа, на „Дондуков“ 2 президентът Румен Радев ще връчи проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от третата по численост парламентарната група в 45-ото Народно събрание - "БСП за България". Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Последва светкавична реакция от Корнелия Нинова в кулоарите на парламента. От думите на лидера на левицата стана ясно, че се свикват колективните органи на партията, а след това ще се изработи стратегия на БСП по отношение на мандата. Корнелия Нинова посочи, че по подразбиране разговори с ГЕРБ за съставяне на правителство не могат да се водят.

Нинова: БСП не е празен чек и няма да се съобразява с партиите

БСП няма да следват на сляпо нито новите политически субекти в парламента, нито ГЕРБ, нито ДПС. БСП не е празен чек, който всеки да пол...

"Получихме покана от президента Радев да се явим на 5 май от 11:00 ч. за третия мандат. Ще постъпим така, както сме ви казвали преди. Решението зависи от нашите колективни органи на партията. Днес в 15:30 ч. свиквам извънредно заседание на Изпълнителното бюро, което да вземе решение за дата и час на свикване на Националния ни съвет, където да обсъдим ситуацията и да вземем решение как да постъпим с третия мандат", заяви още Корнелия Нинова.

Народният представител от "Демократична България" Петър Маринов междувременно посочи пред bTV, че от политическото обединение са разочаровани от този развой на събитията, тъй като са имали готовност да получат проучвателен мандат от Румен Радев.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ посочи, че Движението няма да подкрепи предложени кабинети на ГЕРБ и БСП, които са "загубили изборите". Според Карадайъ България отива към предсрочни парламентарни избори.

Председателят на ПГ на ГЕРБ - СДС Десислава Атанасова апелира БСП да върнат веднага мандата. "Право на президента на републиката е да избере коя ще е третата политическа сила, на която ще връчи мандата. Ние не оспорваме неговото право. Бих искала обаче да апелирам към БСП при взимането на решението дали ще правят някакви консултации, да върнат бързо мандата. Ясно е математически, че без ГЕРБ и "Има такъв народ", не може да се състави правителство. Те с нас не желаят да разговарят. "Има такъв народ" са заявили, а и ние имаме решение, че няма да участваме в управление с тях на конгрес. "Има такъв народ" са заявили, че не желаят също да влизат в каквито и да е коалиции с БСП, така че няма смисъл мандатът да се бави. Трябва да се върне по най-бързия начин, за да се разпусне Народното събрание и да се обяви дата за предсрочни избори", заяви още Десислава Атанасова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Димитър Гърдев единствен от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Забраната за реклама на хазарта мина на комисия, но едва ли ще стане факт

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика