Радев: За корупция в България се говори много, но се прави малко

2463
Радев: За корупция в България се говори много, но се прави малко
Снимка: Президентство на РБ

В България за корупция се говори много, но се прави малко. Необходимостта от фокусирането на общественото внимание върху проблемите на корупцията е особено актуално, защото това внимание е изтласкано почти изцяло в полето на външната политика, а всички знаем, че за корупцията няма почивен ден. 

Това обяви президентът Румен Радев при откриването на международна конференция, посветена на европейските практики и възможностите за противодействие на корупцията. Форумът е под патронажа на държавния глава.

Цветанов покани Румен Радев на кафе в парламента

"Президентът Радев, чувствайки се изолиран от европейската политика, се концертира върху този челен сблъсък, който цели умишлено." Това...

"Оставена без обществено внимание, тя се разраства като раково образувание. Когато искаме да се борим с дадено негативно обществено явление трябва да имаме ясна дефиниция за него", заяви той.

"Корупцията нанася огромна вреда и овладява основни лостове в законодателната, съдебната и изпълнителната власт", каза още президентът в словото си.

По думите му за България имало и още едно негативно явление, защото тя ставала основна спирачка за стратегически цели, тъй като усилията на бизнеса не се насочват към иновации, а към търсене на подходящия човек. Според държавния глава критерият за мястото в ядрото на интегрирана Европа ще бъдат резултатите, които ще постигнем в борбата с корупцията.

"Многократно съм призовавал за всеобхватен подход за борба с корупцията - широко-мащабни законодателни инициативи, концентрирани върху разследване на корупционни схеми в настоящето. Настоявал съм за единен и независим орган за разработване и прилагане на ефективни мерки за гарантиране на прозрачност на собственост, изразходване на публични средства и на вземане на управленски решения. Всяка държава развива свои собствен антикорупционен модел, базиран на политически и икономически и нормални норми и принципи", допълни държавният глава.

КПКОНПИ: Скоро ще има резултат от проверките за корупцията при магистратите

Съвсем скоро ще има резултат от проверките за корупционни практики на магистратите. Това съобщи във Велико Търново председателят на Ком...

По думите му, ако искаме да сме пълноценно интегрирани в Европа, трябва да надскочим нашата ограда за прилагане на антикорупционни мерки и да черпим опит от добрите европейски практики; да излъчим печеливши принципи и стандарти.

"Основните цели на настоящата конференция са да очертае основните предизвикателствата и перспективите на антикорупционните действия в нашата страна", каза още Радев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика