Рашков отказа да говори за ареста на Борисов, от ПП му направиха параван, за да излезе от НС

10948
Рашков отказа да говори за ареста на Борисов, от ПП му направиха параван, за да излезе от НС
Снимка: БГНЕС

Няма да давам изявление. Имате достатъчно информация. Много добре знаете за какво става дума. 

С тези думи министърът на вътрешните работи Бойко Рашков отговори на събралите се в кулоарите на парламента журналисти, които очакваха от него коментар за вчерашния арест на бившия премиер Бойко Борисов и побърза да влезе в стаята на "Продължаваме промяната".

На излизане, вероятно за да не отговори отново на въпросите на чакащите го журналисти, Рашков беше съпроводен от колегите му, които му направиха параван под претекст, че и те си тръгват, а след това се върнаха обратно в Народното събрание. 

Бившият премиер Бойко Борисов, медийният му съветник Севделина Арнаудова и ексминистърът на финансите Владислав Горанов бяха задържани при операция „по неотложност“ на Главна дирекция „Национална полиция“ (ГДНП). 

След ареста на Борисов: ДПС ще опита да натисне Бойко Рашков за изборен тормоз

Рекорден брой въпроси ще бъдат отправени към вътрешния министър Бойко Рашков на парламентарния контрол днес, 18 март. Всичките са от ДП...

“Аз не разбрах в какво е обвинен Борисов. Написани са някакви общи разпоредби, според които става дума за изнудване. Текстът от закона е за изнудване, но не пише нито кого, нито кога, нито в какво точно се изразява изнудването", заяви адвокат на експремиера Менко Менков.

"Няма и не може да има повдигнато обвинение. Прокуратурата е разбрала за случващото се от медиите. Досъдебното производство е образувано при условията на неотложност. Става въпрос за проверка, образувана по сигнал на т.нар. Движение БОЕЦ", посочи вчера защитникът.

Сигналът е подаден на 10 декември по разпечатка от медиите. "Този сигнал беше депозиран до вътрешния министър тогава, извършена е проверка, която не е докладвана до Прокуратурата", подчерта адвокат Менков. И допълни, че първото и единствено действие по разследването, извършено до момента, е разпит на министър-председателя Кирил Петков. "Борисов не е разпитан сега, няма как да бъде, защото няма дори разследващ полицай", посочи още адвокатът.

По думите му инспектор от "Националната полиция" е издал заповедта за 24-часово задържане. "Можем да я обжалваме в 7-дневен срок пред Административния съд и ще го направим", категоричен беше Менков.

Днес сутринта МВР е информирало прокуратурата по факс за проведената акция. Говорителката на Софийската градска прокуратура Десислава Петрова потвърди, че това е станало и вече е определен наблюдаващ прокурор.

Костадин Ангелов предрече: Готвят се показни арести на бивши министри

„Сутринта ни се обадиха приятели, които работят в полицията. Казаха ни, че се подготвя такава операция - ще се използва текст от ...

Според официалното съобщение на прокуратурата досъдебното производство е образувано от разследващ полицай с първо действие по разследването разпит на свидетел и последвали претърсвания и изземвания. Делото се води за изнудване с участие на длъжностно лице, при което са причинени значителни имуществени вреди.

Разследващите твърдят, че е престъплението е извършено в периода от 2014 до декември 2019 г. Прокуратурата е уведомена и за задържането за 24 часа по Закона за МВР на лицата Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова, се казва още в съобщението.

"Уведомяването за образувано досъдебно производство от МВР, както и посочената в него правна квалификация, изключват компетентността по този случай на Европейската прокуратура, в какъвто смисъл бе разпространеното първоначално от пресцентъра на МВР съобщение", обяснява държавното обвинение.

Премиерът Кирил Петков пък поздрави МВР, че "са свободни да действат". "Това да не ги е страх, да направят нещата, които по закон трябва да направят, е наистина похвално, защото това е единственият начин в България да имаме промяна, когато недосегаемите вече не са над закона. Всичките сигнали са свързани. Това са едни хора, които ако използват такава практика да взимат обществени пари, дали са европейски или не, няма значение", коментира той.

Петков обясни и в каква връзка е бил разпитван относно ареста на  Борисов и Владислав Горанов: "Разпитваха ме за разговорите ми с г-жа Кьовеши и за доклада, който получих от Министерството на финансите на одитната агенция, която регулира еврофондовете. Има официални данни, че по времето на Горанов в Министерство на финансите не е имало контрол".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика