Рашков предлага нов модел на МВР. Потвърди увеличение на заплатите

21218
Рашков предлага нов модел на МВР. Потвърди увеличение на заплатите
Снимка: БГНЕС

Нов модел на МВР представя ръководството на министерството в лицето на Бойко Рашков. Това стана ясно на брифинг на министъра на вътрешните работи. Всичко това е съгласувано с регионалните ръководствата на МВР, като целта на модела е усъвършенстване в структурно отношение. Част от промените касаят Народното събрание, а други са в правомощията на ръководството на МВР. 

Изваждане на пожарната от МВР

Бойко Рашков запозна медиите с идеите за промени в Закона за МВР, като уточни, че те са в две насоки главно. „Първо, те са свързани с идеята за извеждане на службата за противопожарна охрана и безопасност на гражданите от МВР и превръщането й в една държавна агенция – модерна, добре съоръжена и за задачи, надхвърлящи съществено само пожарогасенето, което главно тя сега прави", заяви Рашков.

Рашков: Ще усъвършенстваме структурите на МВР

"Второто направление - е усъвършенстване на структурите на МВР, оптимизация на кадрите и съотношението на полицейските служби с административните служители. Поглед в по-глобален мащаб, който по-натам ще премине в детайлен такъв и промени конкретно в отделни звена на структури на МВР по места. Имам предвид областни дирекции, районни полицейски управления, участъци. Така също централната структура тук със своята администрация, която бих казал, че е непокътната от години наред до настоящия момент. Виждаме, че в някои от тези административни структури в центъра на МВР, са доста обременени кадрово с административен и помощен персонал. Дори още от миналата година на подобни обсъждания, които сме провеждали във връзка с тази идея, имаше представители на синдикатите, които говореха за обърната пирамида, която представлява МВР, т.е. че тя в основата си е по-стеснена и нагоре се разширява, вместо да бъде обратното“, каза министърът. Рашков подчерта, че МВР няма да се задоволи с това да извършва промени по места, а ще се оправи пирамидата в центъра, като до броени дни ще влезе в сила едно негово решение във връзка с преминаването на служители от една централна дирекция към СДВР. "В този дух ще продължи и по отношение на други такива административни структури в центъра и ще се стараем на базата на промените в числения състав на отделни структури, да се увеличи броят на щатовете на терен, на място", каза още Рашков.

Министърът обърна внимание, че само до преди десетина години МВР е наброявало 65 хил. служители, като отчете, че в настоящия момент те са около 49 хил. Той прогнозира, че при реализация на проекта за извеждане на противопожарната служба от министерството, съставът ще намалее с около 8500. „Не това е най-важното, най-важното е да се оптимизират така структурите ,че те да станат по-гъвкави, по-съобразени с условията и обстоятелствата, в които се работи. Нещо много важно- в измененията, които предвиждаме няма да допуснем да отслабим МВР в смисъл да не може то да отговори на някои чрезвичайни събития, които могат да се случат, каквато е бежанската криза пред няколко месеца“, каза още Бойко Рашков.

Вътрешният министър чака предложения от синдикатите в едноседмичен срок. 

Преди брифинга министър Рашков проведе среща със синдикалните организации на служителите в министерството. „Запознахме ги с всички идеи, които имаме и с изготвения математически функционален модел на МВР в новите условия- вътрешнополитически и външнополитически. Синдикатите не възразиха на нашето предложение, поеха ангажимент в седмичен срок да направят конкретни предложения, ако имат такива във връзка с тези структурни промени, които желаем да направим“, каза Рашков.

Бойко Рашков заяви, че нямат самочувствието на откриватели, защото идея за промени в структурата на МВР е имало още през 2009 г., после през 2014 г., но за голямо съжаление те не са били реализирани. „Обсъждахме тази идея още миналата година. Вече сме изготвили такъв математически модел и който се базира на 14 основни положения. Най-общо включват броя на населението, криминогенната обстановка с конкретни измерители, местоположение на областта, включително наличието на магистрали, гранични пунктове и др. подобни“, каза още вътрешният министър. 

Бягство от затвора: Затворник избяга по време на работа в Мездра

Полицията издирва 36-годишния Бонко Огнянов Трифонов, съобщиха от МВР. Той е изтърпявал наказанието си в Затвора – Враца. Избягал...

Няма да се правят кадрови промени в МВР болница без съгласието на лечебното заведение

Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков увери, че кадрови промени в МВР болница няма да се правят без съгласието на самата болница. „Все пак става дума за здравеопазване, те най-добре познават кадрите там, потребността от тези хора. Дори някой от тях, ако са надхвърлили пенсионната възраст, никой няма да ги освободи ,защото има опасност да парираме лечебната дейност“, каза още Рашков. Той поясни, че идеите за болничата са две. "Едната е МВР болница да излезе от структурите на нашето министерство и да отиде към Министерство на здравеопазването. Другата идея е да си стои там, където е сега. Служителите на МВР са решително за това, МВР болница да си остане МВР болница – в структурите на МВР. Тук вече ако се намесят други по-висшестоящи фактори, те трябва да знаят, че нашите служители имат твърда позиция по този въпрос", каза още Рашков.

Ще има увеличение на заплатите за служителите на МВР

Рашков обяви, че има уверение от вицепремиера и министър на финансите, че към момента на актуализация, ще бъдат увеличени възнагражденията на служителите на МВР. "Друг е въпросът е, че нашите синдикати проявяват нетърпение, но не може да стане увеличението в момента предвид факта, че нямаме законовата основа за това. Ако имаме актуализиран държавен бюджет, приет със закон в парламента, ще имаме законовата основа за увеличаването на заплатите. Аз разбирам синдикатите, на тях това им работата. Нашите становища по този въпрос съвпадат изцяло, напълно. Ние нямаме противоречия", каза той. 

Увеличават се случаите на кражби с подправен ключ

Полицията отчита нова тенденция в домашните кражби - все по-често крадците проникват в апартаменти чрез подправен ключ и все по-рядко -...

Основни моменти от проекта на модел в МВР на Рашков. 

Стана ясно, че целите, които си поставя този математически модел е да подобри работата на МВР при предоставяне на услугата „сигурност“ на гражданите – повече полицейски служители в близост до гражданите, да се оптимизира натоварването на служителите, отчитайки демографските тенденции и криминогенните фактори в България.

13 районни управления се преструктурират в участъци, като при това в полицейските участъци ще се запази дейността по предоставяне на административни услуги на гражданите.

Планира се закриване на 12 броя участъка към РУ и 2 участъка се преместват с оглед промяна на оперативната обстановка на съответната територия. 136 служители ще бъдат изведени за непосредствена работа с граждани,  което означава, че  11 патрула ще са в близост до гражданите. Трансформирането на 34 ръководни изпълнителски длъжности с полицейски правомощия и 27 длъжностни от ръководни по Закона за държавния служител ще доведе до намаляване на разходите за МВР.

Защо МВР засили охраната по важни обекти в страната - четете ТУК. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

ИТН настоя за нови машини за гласуване

Тагарев: Не знам военното разузнаване да е работило срещу Атанас Атанасов

Конституционните капани за служебно правителство: Обяснение

НАТО не е доминирано от САЩ: Говори бивш военен министър

Радев продължава срещите с потенциалните служебни премиери

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика