Расмусен: Тъй като сте в НАТО, Русия не се опитва да влияе в България

24499
Расмусен: Тъй като сте в НАТО, Русия не се опитва да влияе в България
Снимка: Getty Images / Guliver

Ясно е, че Русия има амбицията да възстанови сферата си на влияние, но тя не включва България сама по себе си. Благодарение на българското членство в НАТО, Русия не се и опитва да влияе върху политическото развитие на България във военния смисъл.

Това заяви пред бТВ генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, предаде БГНЕС.

Според него в Украйна наблюдаваме старомодни амбиции за прекрояване на картата с военна сила. "Откакто е в НАТО, България демонстрира сериозен ангажимент към съюзниците и сериозен принос към НАТО, особено силно това пролича в Афганистан и Косово", увери Расмусен. Той подчерта, че членството в НАТО дава сигурността, която е ядрото на колективна защита в алианса и известния член 5, който гласи, че атака срещу една членка, означава атака срещу всички. "Това има много силна възпираща защита", заяви генералният секретар на НАТО.

Той каза, че общоевропейската политика е редуциране на зависимостите от Русия. Расмусен допълни, че алиансът е в процес на обсъждане как да се увеличи силата на колективната защита. "Очаквам решение в тази посока в рамките на следващите 7 дни и седмици. Осезаемото присъствие на НАТО върху цялата територия на алианса е същинската част на колективна защита. Очаквам решенията да дойдат в рамките на дни и седмици", отговори Расмусен на въпрос дали ще се увеличи военното присъствие на НАТО на територията на България.

Селфито завладя и родната политика

След като миналата година Барак Обама, Дейвид Камерън и датската премиерка Хеле Торнинг-Шмит си направиха прословутото селфи на погребе...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика