Разедините лидери на "Обединени патриоти" с разнопосочни изказвания за евроизборите (ВИДЕО)

4044
Разедините лидери на "Обединени патриоти" с разнопосочни изказвания за евроизборите (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

"Въпросът за явяването на евроизборите не е от значение за работата на коалицията. Тя е за работата в 44-то Народно събрание и за участие в изпълнителната власт." Това заяви  пред журналисти в парламента народният представител от ПГ на „Обединени патриоти“ и лидер на НФСБ Валери Симеонов предаде БГНЕС.

Той коментира решението на Националния изпълнителен комитет на НФСБ за преустановяване на преговорите с ВМРО за общо явяване на изборите за Европейски парламент. „Редно е, преди всеки да си хване своя път, все пак да има едно уточняване и да се разберем“, призова Симеонов.

НФСБ прекрати разговорите с ВМРО за евроизборите

Националният изпълнителен комитет на НФСБ, преустановява преговорите с ВМРО за общо явяване на изборите за Европейски парламент. Това с...

Симеонов подчерта, че преговорите между НФСБ и ВМРО за съвместно явяване на предстоящите избори са започнали едва миналия вторник, но медийните изяви на Красимир Каракачанов са довели до повишаване на напрежението.

„Ние до момента не сме си позволявали такива квалификации да правим. За нас, като партия, след много сериозен анализ, който сме правили вчера до късно, се изправя въпросът дали това не са поредни стъпки в посока самостоятелно явяване или явяване с друга коалиция на колегите от ВМРО. Ако е така, не би ли било по-редно и по-нормално да бъде оповестено? Да бъде казано на нас и на обществото?“, попита Симеонов.

Лидерът на НФСБ бе категоричен, че на разговорите между партията му и ВМРО е била поканена и „Атака“, но техен представител не е присъствал. Според Валери Симеонов дори и патриотите да не се явят заедно на евроизборите, това няма отношение към коалиционната програма на настоящото управление, под която са се подписали.

Той разкритикува и работата на парламентарната група на „Обединени патриоти“. „Нека да се даде отчет за това защо не заседава парламентарната група. Защо се правят такива некоректни изявление в медии, на които ставаме свидетели“, попита Симеонов, без да коментира дали причината за това може да се търси в председателя на групата Волен Сидеров. На въпрос дали може да се стигне до разпадане на „малката“ коалиция, Валери Симеонов отговори лаконично: „Всичко е възможно“.

"Вариантът „Обединени патриоти“ да се явим заедно на евроизборите не е изключен, но има белези на разтрогване на брака", призна от своя страна лидерът на „Атака“ Волен Сидеров пред журналистите.

Сидеров призова партньорите си по-скоро да решат за участието в евроизборите

"Тези избори (бел. ред. - евроизбори) ще бъдат ключът към оцеляването на цялото правителство - или ще доведат, или няма да доведат до п...

„Поне осем месеца поставям въпросът за съвместното явяване на евроизборите, но вече не го поставям, защото започва да излиза, че много настоявам. Започнаха да вървят такива слухове, че аз държа да водя листа, поставям условия и прочее. Затова престанах да се занимавам с това“, заяви още Сидеров и добави „Както се получи - така“. На въпрос дали ще излизат с обща листа, Сидеров заяви, че е разбрал от декларацията на НФСБ, че не искат да се явяват с ВМРО. „Това е тяхно право. Това хвърля някаква светлина“, заяви Сидеров.

Той изрази недоумение, защо Валери Симеонов не поставя изборите за ЕП като приоритет. "Евроизборите са важни за България, не знам за Валери Симеонов защо не са важни. Това е липса на стратегически поглед. Става дума за геополитически избори. Става дума за една битка за Европа, в която ще се сблъскат глобализъм и антиглобализъм“, заяви Сидеров.

Той посочи, че Европа трябва да се еманципира от САЩ. „Самият Тръмп казва, че Европа не го интересува толкова. Имаме шанс Европа да започне по-самостоятелна политика, икономически, енергийно, всякакви, да се разгледат санкциите срещу Русия. Крайно време е да бъдат разгледани и да паднат. По тези въпрос програмно ние как ще се разберем, още не сме говорили. Не е само въпроса „Хайде отиваме заедно“. Отиваме, но с каква програма, с какви идеи? Нашите представители в ЕП евентуалните с какви идеи ще отидат там или единият ще гласува „против“, другият „въздържал се“, каза още Сидеров.

От страна на ВМРО изказване направи заместник-председателят на партията Искрен Веселинов.  „Готови сме да преодолеем всякаква лична драма. Не мога да се извинявам от името на някого. Основното, което за нас е важно, са принципите, на които се сглобява едно партньорство“, допълни Веселинов.

Каракачанов: Малката коалиция не е стабилна

Малката коалиция не е стабилна. Гласуваме за самолетите – две от партиите гласуват „против” с несериозни аргументи. Д...

Той обърна внимание, че нито една от легитимните институции на „Обединени патриоти“ не работи. „Нямаме събиране на коалиционния съвет, нямаме събиране на парламентарната група. Как бихме могли да си говорим“, каза още Веселинов и заяви, че това не е по вина на ВМРО. Попитан по чия вина е това, Веселинов допълни, че няма намерение да сочи с пръст.

„Нашата мисия винаги е била да обединяваме патриотичното пространство. Ще продължим да го правим, доколкото можем“, каза още заместник-председателят на ВМРО.

На въпрос дали за ВМРО е ключово общото явяване на евроизборите за бъдещето на коалицията, Веселинов отговори: „Не“. Веселинов декларира, че ВМРО не води разговори за явяване на избори с нито една политическа сила извън „Обединени патриоти“.

Във връзка с кандидатурата на Ангел Джамбазки от гражданско обединение и дали това е знак, че ще се явят самостоятелно, заместник-председателят на ВМРО заяви, че това е знак, че той има широка обществена подкрепа. Попитан дали ще има самостоятелно явяване на евроизборите, той допълни: „Всички обмисляме вариантите. В края на краищата това са реалности в политиката“, допълни още Веселинов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Елена Йончева: Мигрантите ще бъдат връщани обратно

Гроздан Караджов: ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ искаха да покрият скандала около Нотариуса

Бойната група на НАТО у нас получи висока оценка

Нанков: Лъжа е, че настоящият регионален министър е кадър на ГЕРБ

Още една рокада в Агенция "Митници"(ВИДЕО)

Новият директор на „Митниците“: Заварих уплашени хора

Еврокомисар Илва Йохансон ни обеща конкретна дата за сухопътния Шенген

БСП ще праща доклада за "Боташ" на Европейската прокуратура (ВИДЕО)

Рюте към Главчев: Ще съдействаме пред Австрия за пълноправното ви членство в Шенген

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика