Разграничи ли се Анкара от посланик Гьокче при визитата на Борисов в Турция?

2385
Разграничи ли се Анкара от посланик Гьокче при визитата на Борисов в Турция?
Снимка: БГНЕС

Турция се разграничи от посланика си у нас Сюлейман Гьокче. Дипломатът не беше включен в официалната делегация на турската държава по време на посещението на министър-председателя Бойко Борисов в Турция.

Официално от Министерския съвет у нас заявиха, че не са се намесвали в състава на турската делегация, уточнява bTV.

Сюлейман Гьокче: България нарушава правилата на дипломацията

Посланикът на Турция у нас Сюлейман Гьокче подложи на остра критика отношението на България към страната му след двойния атентат в Иста...

"Забелязали ли сте, че винаги посланикът, който е на дадената страна, е в състава на делегацията? Оставям на вас да си отговорите на въпроса защо го нямаше днес Гьокче”, заяви пред журналисти в Турция Борисов.

Министър-председателят съобщи, че по време на тричасовата си среща с президента Реджеп Тайип Ердоган се е извинил за поведението на Валери Симеонов и неговите активисти на границата по време на предизборната кампания.

„Опитах се да извиня г-н Симеонов за дърпането на жената на границата. Мисля, че се прие, вие чухте и премиерът Йълдъръм каза, че след като имат сигурност в нас, ще остане в миналото и това. Опитахме се да се концентрираме с президента върху това което бихме могли да изградим заедно. Теми, които биха ни влошили настроението, се стараехме двамата да не ги слагаме в дневния ред, защото има действително по-важни неща, които можем да направим", уточни Борисов.

Българската страна поставила и въпроса за намесата на турския посланик Сюлейман Гьокче по време на предизборната кампания у нас.

Борисов: На практика Европа става зависима от Турция, газовите коридори минават оттам

На практика Европа става зависима от Турция, газовите коридори минават оттам. Това каза пред журналисти премиерът Бойко Борисов след ср...

На журналистически въпрос с какво е важна България за Турция, премиерът Борисов отговори: „За всички е ясно с какво е важна – ние сме входът от Азия към Европа“. Борисов подчерта, че държавата ни трябва да има добри отношения с югоизточната ни съседка. „Повтарям, над 3 млн. седят в Турция, война се води на тяхната граница. Виждате колко е деликатна темата с независим Кюрдистан. 50 млн. хора са това. Исках да чуя малко повече от кухнята, от основните действащи лица“, коментира още Борисов след срещата си по-рано с Реджеп Ердоган.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика