РБ: Евродокладът показва, че съдебната реформа е изключена от електрическата мрежа

2069
РБ: Евродокладът показва, че съдебната реформа е изключена от електрическата мрежа
Снимка: БГНЕС

В доклада се казва, че през последните 6 месеца нищо не е свършено. Казва се, че съдебната реформа е изключена от електрическата мрежа. Това заяви председателят на ДБГ Димитър Делчев на нарочна пресконференция днес (16 ноември).

Припомняме, че вчера Европейската комисия публикува поредния доклад по Механизма за сътрудничество и проверка. Управляващите побързаха да се похвалят с “най-добрия доклад, който страната ни е получавала”, докато опозицията видях в него поредния провал на ГЕРБ.

Румен Радев: Докладът на ЕК е витиеват

Като "витиеват" определи доклада Европейската комисия за България президентът Румен Радев. По думите му няма сериозен напредък по преп...

По думите на Делчев от документа става ясно, че у нас съдебната реформа се изчерпва с много празни приказки и никакви действия. “По тази тема - докладът ясно критикува факта, че нищо не е направено през последните 6 месеца, нито за натовареността на най-големите съдилища, нито за борбата с организираната престъпност”, допълни той.

Той припомни, че именно борбата с корупцията е приоритет на правителството, но и в тази сфера правителството търпи критики от ЕК. “Не само, че нищо не е постигнато, но в доклада се казва, че чрез промените в НПК и преместването на корупционните дела в специализирания съд е застрашено тръгването на делата за корупция по високите етажи”, коментира още Делчев.

Той не пропусна възможността да разкритикува проекта на Министерски съвет за антикорупционен закон, в който е записано създаването на нов антикорупционен орган.

“Борбата с корупцията не е само да се създаде антикорупционен орган, а и да му се предвиди бюджет, за да може той да функционира. Самият факт, че в бюджет 2018 не е предвиден и един лев за този орган - показва, че управляващите смятат тактиката за отлагането на борбата с корупцията за тяхната тактика”, каза още лидерът на ДБГ.

Цветанов пази като орлица Борисов, било обидно да се казва, че унижава депутатите

Според вас нормално ли е една парламентарна група да говори така спрямо министър-председателя? Така вторият човек в ГЕРБ Цветан Цветано...

По неговите думи единствените похвали, които ЕК отправя в доклада, са за действия, извършени по времето на 43-ото Народно събрание и то под натиска на реформаторите. “

Той напомни, че именно под натиска на РБ се приеха промени в Конституцията, които предвидиха и явното гласуване, и прекия избор от съдийската, и прокурорската квота, и разделянето на ВСС, които са отбелязани като добри в доклада. 

От друга страна бившият здравен министър Петър Москов заяви, че опитът на управляващите да отпадне давността на престъпленията при приватизацията е популистки капан за реабилитация на комунистическото минало на страната.

"Това, на което сме свидетели като дневен ред, не е битка за справедливост, а борба между ГЕРБ и БСП кой ще владее капитала на носталгията. С капитала на носталгията може да се печелят избори, но не помага с нищо за развитието на страната ни", каза още той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика