Реакциите в НС след неуспеха на мандата на БСП

3527
Реакциите в НС след неуспеха на мандата на БСП
Снимка: БГНЕС

БСП обяви, че на 28 юли връща на президента неизпълнен мандата за съставяне на правителство. Това се случи след като днес пленарна зала отхвърли законодателната програма, с което блокира опитите за съставяне на кабинет, тъй като именно нейното одобрение беше тестът за мнозинство. 

Разбира се, последваха реакции и  коментари от страна на парламентарно представените партии по въпроса, както и за това колко ще е дълъг животът на това Народно събрание и ще успеят ли да решат казуса с КЕВР, който възникна след като миналата седмица Конституционният съд определи като противоконституционен изборът на председател на регулатора. 

От "Продължаваме промяната" са убедени, че вървим към предсрочни избори. Те не се ангажираха с това колко ще продължи животът на 47-ото Народно събрание и обърнаха внимание, че това е в правомощията на президентската институция.

"Ние продължаваме нашата работа, внесли сме законопроекти", каза той. Депутат заяви, че случилото се в пленарна зала не е изненадало "Продължаваме промяната". "Виждаме, че ИТН от повече от месец и половина координирано гласува заедно с ГЕРБ, ДПС и "Възраждане", коментира още Куленски.  

От ДПС са изненадани от опитите теми от партийни форуми като законодателната програма да бъдат включени в дневния ред на Народното събрание.

"1991 г. комунистическата Конституция беше отменена. Чл. 1 вече го няма. Темите от партийни форуми, се разглеждат на партийни форуми, а не в Народното събрание. Водещата роля на комунистическата партия вече я няма. За нас до някаква степен е разбираемо, защото се нагледахме на опитите на реставрация на комунизма от десните болшевици и "Столетницата" - комунисти", каза лидерът на партията Мустафа Карадайъ. 

От ИТН също излязоха с коментар, като те определиха гласуването на законодателната програма като "глупостите на БСП" и "комунистическите говорения".

Според Тошко Йорданов от "прекрасното ефирче" на Христо Иванов бившите му коалиционни партньори са се разбирали да няма министри на ИТН. "Това не са преговори. Когато двама от четирима преговарящи са се наговорили, не са преговори", заяви още Йорданов. По думите му именно те са прекалили и са развалили преговорите.

Йорданов разкритикува бившите си партньори по казуса с КЕВР. Той обърна внимание, че от ИТН са предложили вариант за решение за председателя на КЕВР, но те са отказали. "Оттук нататък парламент няма да има. Предложихме им няколко вариант. Единият е с решение на Народното събрание да оторизираме някой от членовете да е временно изпълняващ председател. Вторият вариант е председателят на Народното събрание да изпрати писмо до КЕВР, с което да се изпълни решението на Конституционния съд", каза още Тошко Йорданов. "Да си сърбат попарата. Аз сега какво да направя за тяхната тъпотия", заяви още Йорданов. 

"Демократична България" оценява случилото се като резултат от партиен егоизъм, "страшно дребнаво отношение към политиката в България", тежка неадекватност и безотговорност. Според тях този егоизъм е по малко от всеки от участниците в преговорите, но най-вече в ИТН. От "Демократична България" не виждат достатъчно стреснати хора сред политиците от това какво се случва със света около нас и с България. 

"Питам се как една предизборна кампания ще извади българската политическа система от това състояние. Дори войната, която започна и всичките много тежки ефекти от нея, които тепърва предстои да се разкрият в пълната си тежест, не накараха българската партийна и политическа система да се отрезви. "Демократична България" се опита да застане на страната на отговорността и здравия разум и с този капитал ще се явим на тези избори", каза още съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов. Той заяви, че е логично "Демократична България" да се яви заедно с "Продължаваме промяната" и от коалицията му ще направят такова предложение. 

Иванов коментира и казуса с КЕВР, като каза, че са внесли промени в Закона за енергетиката регулаторът да си определя временен председател. "По наше мнение това е най-чистата процедура. Връщането на Иван Иванов съвсем не е безспорно конституционно и е възможно да заложи други конституционни бомби. Второ самият г-н Иванов казва, че не иска да се връща. В този смисъл за нас от гледна точка на правна стабилност е такава промяна в Закона за енергетиката. Ако има добра воля - това може да се разгледа и до петък или до понеделник", коментира съпредседателят на "Демократична България". Той заяви обаче, че не е сигурен, че има такава воля. 

Той коментира и казуса с пътните строители. "Държавата финансово сигурно има от къде да ги намери, въпросът е да има адекватни решения в рамките на това, че ни остават броени часове до края на този парламент", добави Иванов. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Стефан Тафров повежда "Да, България" към евроизборите (СНИМКИ)

Жечо Станков внесе доклада за "Боташ" (ВИДЕО)

Служебният кабинет предлага промяна на договора със САЩ за F-16

ПП-ДБ: Има тайна координация между Борисов, Пеевски и Радев (ВИДЕО)

"Досега мълчах, за да няма напрежение": Външният министър обясни отношенията си с Главчев

Денков: Пеевски управлява ГЕРБ. Петков счупи масата на Борисов, когато той започна да лъже

"Съвсем искрено говоря": Главчев бил забравил, че Даниел Митов е зам.-председател на ГЕРБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика