Реформатори и патриоти ще издигат общи кандидатури на местните избори

16051
Реформатори и патриоти ще издигат общи кандидатури на местните избори
Снимка: БГНЕС

Реформаторският блок и Патриотичният фронт преговарят за издигане на общи кандидат кметове на местните избори.

Сред градовете, в които се готви сътрудничество, са трите най-големи в провинцията - Пловдив, Русе и Варна. В морската столица фронтоваците ще застанат зад Чавдар Трифонов, който е официално независим претендент, но де факто е кандидат на реформаторите. Те пък от своя страна ще застанат зад депутатите Искрен Веселинов в Русе и Славчо Атанасов в Пловдив, които са от средите на патриотите, съобщава вестник "Сега".

"Да, водят се разговори", потвърди съпредседателят на ПФ Красимир Каракачанов, без да коментира имена. За София все още не било отваряно дума. Реформаторите почти сигурно ще заложат на дългогодишния общинар Вили Лилков в столицата срещу сегашната кметица от ГЕРБ Йорданка Фандъкова.

Каракачанов уточни, че формулата "Патриотичен фронт" ще се запази и на местните избори. Преди няколко дни пред сайта "Медиапул" депутатът от РБ Найден Зеленогорски посочи ПФ като потенциален партньор на вота. Двата съюза имат база за сътрудничество, тъй като след националните избори именно РБ настоя пред ГЕРБ коалиционното споразумение да бъде разширено с патриотите.

Източници на изданието съобщили, че взаимната подкрепа ще бъде приложена и в други градове - патриотите застават зад реформаторите там, където не са силни, и обратното. Стратегията цели не просто да се стигне до пробив в местната власт, но и по този начин да бъде даден отпор на ГЕРБ - загуба в поне няколко големи града ще вдигне цената на по-малките партньори в управляващата коалиция. При РБ тази тактика идва след отказа на ГЕРБ за сътрудничество в смесените райони. Партията мандатоносител смята да играе самостоятелно навсякъде и не иска общи кандидати на първи тур.

От тримата спрягани общи претенденти само Веселинов не е обявил официално, че ще се кандидатира, но в Русе го броят за сигурен. Славчо Атанасов бе публично представен през януари от представители на ПФ като претендент в Пловдив, а през март номинацията си оповести и Чавдар Трифонов във Варна. И тримата са бивши кандидат-кметове. Веселинов се пробва през 2007 г. и 2011 г., като втория път освен партията му ВМРО го подкрепи и "Синята коалиция". Дори стигна до балотаж. Трифонов остана трети на частичния вот във Варна през 2013 г. Атанасов пък управлява Пловдив в периода 2007-2011 г., подкрепен от ГЕРБ. В средата на мандата Бойко Борисов го разлюби, Атанасов пък напусна ВМРО след скандал с Красимир Каракачанов и не успя да повтори мандата - загуби като претендент на ВМРО-НИЕ от сегашния градоначалник Иван Тотев. След създаването на ПФ обаче противоречията постепенно се изгладиха и сега Атанасов отново е в обращение за кметския вот. Любопитно е, че пловдивският координатор на движение "България на гражданите" (ДБГ) Савина Петкова е бивш юрисконсулт на общината по времето на Атанасов, а наскоро местните структури на ДБГ и ДСБ подкрепиха инициативата му за сваляне на данъците в Пловдив.

ГЕРБ и РБ искат сериозна редакция на закона за веригите

Има далеч по-приемливи редакции, които да защитят от една страна българския потребител, а от друга страна и българските малки и средн...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика