Реформаторите отстъпиха за съдебната реформа - с тайно гласуване във ВСС

9546
Реформаторите отстъпиха за съдебната реформа - с тайно гласуване във ВСС
Снимка: БГНЕС

Искам само да кажа едно голямо благодаря на лидерите на всички политически партии - ГЕРБ, ДПС, Реформаторският блок (РБ), БДЦ, Патриотичният фронт (ПФ) и АБВ, които дойдоха сега за това, че надраснаха партийните си пристрастия. Това коментира пред журналисти премиерът Бойко Борисов след среща с вицепремиера Меглена Кунева, председателят на парламента Цецка Цачева и представители на ГЕРБ, ДПС, РБ, БДЦ, ПФ и АБВ, предаде БГНЕС. 

Какъв всъщност е компромисът - отстъпление на Реформаторския блок от позициите им за сметка на ДПС. В новия проект няма да е записано отпадане на тайния вот и намаляване мандата на ВСС. По думите на Радан Кънев новият проект за промени в Конституцията е писан на база на трите точки на съгласие - разделяне на ВВС на две колегии - съдийска и прокурорска, чиито решения няма да зависят от общия пленум, пряк избор на магистратската квота, засилване на правомощията на Инспектората на съвета. Създава се и възможност за внасяне на жалби от Висшия адвокатски съвет до Конституционния съд - ограничена форма на конституционна жалба. В новите текстове, по предложение на ДПС, се запазват съотношенията, предложени от правосъдния министър Христо Иванов и залегнали в първоначалния законопроект - съотношението в прокурорската колегия да бъде 6:6, а за съдийската - 8:5.

Протест с локуми пред НС и искане за промени в Конституцията

Премиерът Бойко Борисов не присъства на поредния председателски съвет за промени в Конституцията, който се проведе тази сутрин за около...

"По спорния въпрос за правомощията на колегиите спрямо пленума на ВСС и съотношението на членовете от парламентарна и магистратска квота се предлага идентичен с първоначално внесения законопроект с общо съгласие да бъде отправено запитване до Конституционния съд и по двата въпроса. На второ четене ще се гласува съобразно позицията на КС", добави Кънев.

"Съобразихме се с всички и с компромисите, които всеки искаше да направи, без това да се отрази по никакъв начин на съдебната реформа, а точно обратното. Много съм благодарен, това е един изключителен знак към народа и към Европа, че има политически лидери, и политически партии, които могат да надскочат егото си, когато става въпрос за държавата", заяви Борисов.

Лидерът на ДСБ Радан Кънев също съобщи, че е постигнато съгласие по проекта за промени в Конституцията. Той намекна за компромис още преди срещата. Тогава Кънев каза, че разбирателство без политически формации, които да имат поне 160 гласа в Народното събрание, няма как да има.

"Партиите в 43 НС показаха, че имат воля да поставят националния интерес над партийното его. Взехме трудно, но и вярно решение. Искам да благодаря за изключителната конструктивност и готовност за компромис, която е неочаквана от една опозиционна партия и при острите отношения, които имаме помежду си", обяви Лютви Местан.

Обратното броене за съдебната реформа тече без резултат - засега

Поредната лидерска среща за конституционните промени, с които да се стартира съдебната реформа, се провали. Тя трябваше да започне в 8:...

С новия компромис вече прогнозата е, че ще има 180 гласа в подкрепа на проекта.

Преди това лидерът на БСП Михаил Миков, който не взе участие в тази среща, заяви, че това е среща на групата, която ще подписва редуцирания проект за промени в Конституцията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика