Реформаторите "по никакъв начин" няма да подкрепят мажоритарен вот във варианта на Слави Трифонов (ВИДЕО)

3580
Реформаторите "по никакъв начин" няма да подкрепят мажоритарен вот във варианта на Слави Трифонов (ВИДЕО)
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

Реформаторският блок (РБ) по никакъв начин няма да подкрепи чиста мажоритарна система. Това обявиха на специална пресконференция представители на Блока - здравният министър в оставка Петър Москов и дясната ръка на Меглена Кунева в "Движение България на гражданите" Найден Зеленогорски.

Москов и Зеленгороски уточниха, че мажоритарна избирателна система в два тура с абсолютно мнозинство ще доведе до парламент с една-две партии, а това не е добре за една млада демократична система като българската. Вместо това Реформаторите искат пропорционална система, както е сега и предлагат регресивна скала за партийните субсидии т.е. за най-големите най-малко - също тема на референдума, инициран от "Шоуто на Слави".

Радан Кънев намекна за общ фронт с партията на Христо Иванов, нямало разлика в платформите

Пълното безсилие, пълната неподготвеност на БСП да се оправят с властта. Така лидерът на ДСБ Радан Кънев коментира ситуацията около слу...

Припомняме, че в четвъртък (12 януари) ГЕРБ ще внесе законопроект за въвеждане на мажоритарната избирателна система така, както беше формулирана във въпроса на референдума, иницииран от "Шоуто на Слави" - в два тура, с абсолютно мнозинство. От партията на Бойко Борисов казаха, че е напълно възможно до края на януари да бъде променен Изборният кодекс в тази насока, дори и със среднощни заседания, ако президентът Румен Радев не се съгласи да удължи живота на 43-тото Народно събрание.

Москов освен това обяви, че Реформаторският блок ще се развива на конфедеративен принцип. От думите му стана ясно, че Изпълнителният съвет на Блока е взел решение за създаването на три работни екипа. Първият екип ще работи по коалиционното споразумение и подготовката на конгреса, който ще е на 28 февруари. Вторият екип ще се занимава с развитието на Реформаторския блок, а третият ще бъде ангажиран с актуализация и развитие на политическата програма на РБ, подчерта Москов.

Той заяви, че екипът, който ще се занимава с развитието на Блока, ще търси срещи, контакти, диалог с всяка една политическа партия в дясноцентристкото пространство.

По думите му десницата трябва да се яви единна на избори. Той изрази увереност, че Реформаторския блок ще бъде част от следващият български парламент.

Каракачанов: Няма да има и две партии, които да направят мнозинство

„Да говориш за удължаване на един парламент, който на практика се е изчерпал, е несериозно”, коментира пред bTV  Краси...

На въпрос на Actualno.com кои ще са членовете в екипа за развитие на Реформаторския блок, Петър Москов каза само, че вече има яснота по темата. По думите му в края на тази седмица Изпълнителният съвет на Блока ще вземе такова решение и ще станат ясни ръководителите и членовете на тези екипи. Москов каза, че лично ще ръководи работата на трите екипа.

Освен това стана ясно, че от днес (10 януари) Реформаторите са в кампания. Петър Москов ще е ръководител на предизборната кампания, а Найден Зеленогорски ще е председател на предизборния щаб.

Подробности от пресконференцията на Реформаторския блок гледайте в прикаченото видео.

Ако изборите бяха днес: Патриотите трета политическа сила, Марешки преди Реформаторите

Ако изборите бяха днес, за ГЕРБ твърдят, че биха гласували 20,3% от имащите право на глас, за БСП – 18,4%, за Обединените патриот...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Бивш министър на икономиката и индустрията ще води листи на ПП-ДБ

Председателят на СДС вижда ДБ, но не и ПП като опция за бъдещо управление

Депутатите заседават извънредно

"Екзакта" прогнозира голяма преднина на ГЕРБ пред ПП-ДБ

Главчев пред посланици: България ще участва активно във възстановяването на Украйна

Предизборно: По 100 лв. месечно отгоре за храна в МВР

„Левицата“ представи водачите си за двата вида избори на 9 юни

Христанов: Притеснява ме как Кирил Петков заклеймява медии за това, че са част от мафията

НСО опроверга Денков за преустановената охрана

Минчев отрича да е замесен в "Да запазим Корал"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика