Решено: Само министри и кметове ще обявяват концесии

3454
Решено: Само министри и кметове ще обявяват концесии
Снимка: БГНЕС

Депутатите отхвърлиха предложението на правителството, според което Законът за концесиите трябваше да се прилага и за „концесии в областите отбрана и сигурност”.

Идеята беше вкарана в проект за промени в същия закон, внесен от Министерския съвет в Народното събрание през януари, която предизвика изненада и съпротива от страна на основните парламентарни групи – ГЕРБ, БСП и ДПС.

Нов сблъсък по оста Караянчева-Шопов заради маска в парламента

Депутатът Павел Шопов отново не пожела да сложи маска в парламента. Този път народният представител обаче се размина само със забележка...

В четвъртък законопроектът беше гласуван на второ четене. По предложение на председателя на парламентарната правна комисия Анна Александрова (ГЕРБ) в окончателния му текст беше изрично записано, че „не се възлагат концесии в областите отбрана и сигурност”.

В допълнителните разпоредби на закона беше уточнено какво точно се разбира под „концесии в областите отбрана и сигурност”.

Това са концесии, които се възлагат за доставка на военно оборудване, включително на части, компоненти и/или монтажни елементи за такова оборудване; за доставка на чувствително оборудване, тоест, такова, което включва, изисква или съдържа класифицирана информация; за строителство и услуги, пряко свързани с военно или чувствително оборудване; за строителство и услуги за специфични военни цели или за чувствително строителство, или за чувствителни услуги, предава Сега.

Това законодателно решение изглежда беше удовлетворително както за управляващите, така и за опозицията. За разлика от първото четене на законопроекта, когато се проведе ожесточен дебат, второто четене премина при пълно мълчание от страна на депутатите.

Нови промени в Закона за концесиите, според БСП с цел да се заобиколи ЗОП

Поредни допълнения в Закона за концесиите осигуриха депутатите на първо четене в парламента. Със законопроекта се привеждат в пълно съо...

Същевременно вече само министрите и кметовете ще могат да избират дали да възлагат строителство или услуги чрез обществена поръчка или чрез концесия в зависимост от разполагаемите финансови средства и възможностите за прехвърляне на оперативния риск.

Законопроектът прецизира и понятия като "концесия с трансграничен интерес" и "концесия без трансграничен интерес" и уточнява изключенията от приложното поле на закона спрямо определени концесии за строителство или концесии за услуги.

Със законопроекта се прецизираха и условията за провеждане на процедурата за определяне на концесионер и изискванията за съдържанието на протокола.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Назначиха нов заместник-министър на иновациите и растежа

Геновева Петрова: Очаква се интересна кампания, но със същите резултати

Росица Матева: Не очаквам хаос на изборите

Главчев: До 15 май изплащаме на земеделците парите по украинската помощ

ПП-ДБ внася искане за освобождаването на Росен Желязков

Румен Радев: Депутатите да проверят защо капацитетът по договора с "Боташ" остава неизползван

Без пенсия за репресирани: Комисия в парламента отхвърли идеята на ГЕРБ и ДПС

Асен Василев не е получавал призовка за разпит (ВИДЕО)

Петър Витанов обяви, че няма да се кандидатира за евродепутат

"Министерството не е хан": Асен Василев отрече да се е срещал с обвинените в контрабанда

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика