Reuters: Очаквания за по-неутрална политика към Русия с падането на правителството в България

6947
Reuters: Очаквания за по-неутрална политика към Русия с падането на правителството в България
Снимка: БГНЕС

Българското правителство на министър-председателя Кирил Петков падна при вот на недоверие в парламента, което хвърли страната в политически трусове на фона на войната в Украйна и нарастващата инфлация, съобщи Reuters.

Според изданието анализатори прогнозират, че едно ново правителство ще води по-неутрална политика спрямо Русия.

Корнелия Нинова: "ИТН", "Възраждане", ГЕРБ и ДПС се обединиха да защитят интересите си

"ИТН", "Възраждане", ГЕРБ и ДПС направиха абсолютен безпринципен сбор, обединени само от това да защитят интереса си. Ще продължим с по...

"Сега страната е изправена пред вероятно четвъртите си парламентарни избори от април 2021 г. насам, което излага на риск милиони евро от фондовете на ЕС за възстановяване и плановете ѝ да приеме еврото през 2024 г. Застоят може да попречи и на усилията на България да си осигури стабилни притоци на природен газ, след като Москва прекрати доставките на газ за страната, която почти изцяло зависи от руския газ, заради отказа на София да плаща в рубли", допълва още Reuters. 

Петков отхвърли каквито и да било коалиционни преговори с опозиционните партии в залата, но ще търси дезертьори от депутатите в парламента, за да събере достатъчно подкрепа за ново правителство и да избегне предсрочни избори.

"Българският министър-председател Кирил Петков хвърли вината върху Русия и влиятелната мафия в страната си, след като правителството му загуби вота на недоверие", коментира Politico.

"Този вот е една малка стъпка по много дългия път, който ни предстои. Обещавам, че ще продължим битката, за да си върнем страната, и един ден ще имаме България без марионетки, без мафия - нормална европейска държава", привежда думите му изданието.

Представяйки списък на хората, които са допринесли за събарянето на администрацията му, Петков посочи руския посланик в София и обвини Русия, че е упражнила влиянието си върху отстраняването му чрез депутати от крайнодясната партия "Възраждане", се казва още в статията.

Социалният министър прогнозира, че може да има лоши новини за пенсионерите

Правителството постигна големи успехи в социалната сфера. Това заяви пред журналисти в парламента министърът на труда и социалната поли...

Партията на Петков сега ще има възможност да се опита да събере подкрепа за работещо мнозинство. Ако това не успее - което изглежда вероятно - страната ще бъде изправена пред четвъртите си парламентарни избори от април 2021 г. насам, прогнозира Politico.

AFP съобщава, че правителството на българския министър-председател Кирил Петков беше свалено, след като загуби вота на недоверие сред депутатите. 

"Това хвърля страната в нов прилив на политически сътресения", коментира изданието. 

"Вотът на недоверие, който свали правителството на България в сряда вечерта, хвърли страната в политическа несигурност. Реформаторското правителство на премиера Кирил Петков загуби вота на доверие към правителството със 123 гласа от общо 240, пише Balkan insight. 

Очаква се президентът Румен Радев първо да даде нов мандат на „Продължаваме промяната“ и ако новите коалиционни преговори се окажат безрезултатни, мандатът ще отиде при ГЕРБ, основна управляваща партия в периода 2009-2021 г., която в момента е в опозиция, допълва изданието.

Христо Иванов: Готови сме за нови избори

Лидерът на „Демократична България” Христо Иванов с коментар от кулоарите на парламента след падането на кабинета „Пет...

Financial times коментират случващото се в страната ни така: "Рязък завой в политиката на България дава надежди за разширяване на Европейския съюз. Основната опозиционна партия в България вече обяви, че ще подкрепи премахването на ветото на страната върху началото на преговорите за присъединяване на РСМ към ЕС, което може да предвещава значителен пробив в застоялия процес на разширяването на блока в Западните Балкани."

Associated Press пише, че вотът на недоверие "може да възпрепятства разширяването на ЕС" - в контекста на темата Северна Македония и т.нар. френско предложение.

Руската държавна информационна агенция ТАСС, която се счита за основен проводник на пропагандата на Владимир Путин, акцентира върху думите на Кирил Петков, че руският посланик Елеонора Митрофанова е сред причините за падане на правителството. Медията дори цитира Руското посолство в София, което е заявило пред ТАСС, че не се меси във вътрешните работи на България и "не коментира личното мнение на премиера".

Кирил Петков заговори за избори след вота на недоверие

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Кирил Петков: Росен Желязков не беше свободен

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика