Росен Плевнелиев не изключва коалиция между БСП, ДПС и ИТН

9622
Росен Плевнелиев не изключва коалиция между БСП, ДПС и ИТН
Снимка: Румен Скрински/Actualno.com

"Управлението на държавата е упражнение за мъдри хора", заяви в предаването „Тази неделя“ по БТВ бившият президент Росен Плевнелиев. Според него, България ще види много нови роли. А тези избори са били с висока избирателна активност, спрямо кризата, в която се намира страната заради пандемията от коронавирус. По думите му, сега на ход са политиците, които трябва да докажат, че са държавници.

Плевнелиев смята, че заявката за промяна е повече от ясна и от тук нататък предстои тя да бъде реализирана. „Всички българи трябва да си дадем сметка какво се случва не само при нас, но и по света. Винаги съм казвал, че голямата битка не е между ляво и дясно, а между демократи и популисти, това е сблъсъкът в целия свят в последните години“, посочи Росен Плевнелиев.

Плевнелиев е категоричен: БСП няма да спечели избори през 2021 г.

БСП няма да спечели избори през 2021 г. Това заяви президентът Росен Плевнелиев (2012-2017 г.) в ефира на "Нова телевизия". Според осъд...

Колкото по-бързо популистите дойдат на власт, толкова по-бързо ще се отървем от тях. Те стават статукво и следващата битка ще е срещу тях“, прогнозира бившият президент. "ГЕРБ е първа политическа сила – това е едно историческо постижение, длъжни сме да не го забравяме. От друга гледна точка системните партии, тези които вярват в институции, правила и ценности, все още са мнозинство. Антисистемните партии, наричам ги още популистки, казват, че управляващите са мутри и мафия. Тези, които обещават промяна на системата, те са във възход. Те не спечелиха тези избори от гледна точка на абсолютното им число, ще им бъде трудно да направят правителство", смята Плевнелиев.

"Имаме президент популист, който казва, че управляващите са мутри и обещава промяна на системата. Имаме три политически субекта в новото народно събрание – „Има такъв народ“ (ИТН), „Изправи се! Мутри, вън“, и „Демократична България“, които бих сложил в категорията на популистките партии. За всяка една от тях, включително и за президента, предстои да видим как те ще успеят да реализират обещанията си", заяви той. и добави, че партията, която искаше да се нарече „Няма такава държава“ с голяма вероятност ще управлява тази държава.

Референдумът през 2016 г. е имал три откровено противоконституционни въпроса, според Росен Плевнелиев. "Нека хората се замислят какво се криеше зад тези въпроси и какво щеше да се случи. Ако намалим субсидиите на партиите на 1 лев това означава, че ги подаряваме на някакво задкулисно финансиране. Ако имаме мажоритарни избори в два тура, това означава диктатура на големите партии. Ако искаме мажоритарен избор на главния прокурор това означава абсолютна диктатура. Демокрацията се базира на баланс между интересите на различните групи и между институциите, а не налагане със сила на неустойчиви във времето решения от името на народа“, добави Росен Плевнелиев.

Той прогнозира, че бързи избори след тези, например през юли, ще доведат до по-големи изненади и по-голям хаос. "Почти съм убеден, че ще имаме правителство. Не изключвам коалиция между БСП, ДПС и ИТН, нека не забравяме, че БСП и ДПС винаги са играли заедно“, коментира Плевнелиев.

Журналист: Първанов надмина Плевнелиев по завист и притворство

"Досега шампион беше Плевнелиев. Никой от бившите президенти не беше бълвал толкова огън и жупел срещу наследника си, колкото съпругът ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Мария Габриел благодари на държавниците, тласнали България към НАТО

На комисия: Депутатите приеха спешни промени за служебните премиери

Подуправителят на БНБ каза би ли приел да е служебен премиер

И бившият депутат от ДПС Петър Чобанов не иска да е служебен премиер

Омбудсманът: Не мога да съм служебен премиер, ще подам оставка

“В грешка сте”: Атанасов обясни, че няма да има двойни депутатски заплати (ВИДЕО)

Денков за 20 г. България в НАТО: Съюзната сила е най-мощното послание за агресорите

Борисов търси Настимир Ананиев зад фикуса: Вижте да няма някой (ВИДЕО и СНИМКА)

Пеевски за 20 г. България в НАТО: Атлантическите ценности нямат алтернатива

Тошко Йорданов за двойните депутатски заплати: Надявам се хората да се вбесят

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика