Росица Матева: МВР няма да допусне прекъсване на вота заради бомбени заплахи

1084
Росица Матева: МВР няма да допусне прекъсване на вота заради бомбени заплахи
Снимка: БГНЕС

"В съботния ден след като бъде подредено изборното помещение, то остава под охрана на МВР. Ще се охраняват непрекъснато докато приключат изборите, за да не се допуска възможност да бъде прекъснат изборният процес", каза говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Росица Матева по време на брифинг.

Тя коментира и сигналите за поставени взривни устройства в сградите на училищата, където ще има секции. "ЦИК е в непрекъснат контакт с министър Демерджиев. Вчера той беше при нас, проведохме среща с него и почти цялото ръководство на МВР. Имаме уверението, че МВР предприема всички действия да бъдат охранявани сградите, в които ще има секционни избирателни комисии", подчерта Матева. ОЩЕ: Росица Матева: Прави се всичко възможно да не се евакуират изборни секции на 2 април

Стана ясно, че утре ще има допълнителна среща с МВР и допълнително ще има изявление, с което ще бъде изяснено какви действия ще предприемат министерството и ЦИК. 

Нормално тече подготовката за изборите

"Предизборната кампания ще приключи утре в 24.00 ч. Процесът по организацията на изборите тече нормално. В момента се транспортират изборни книжа, материали към областните управи, общинските администрации, за да могат в съботния ден да бъдат предадени на секционните избирателни комисии. Приключват последните обучения на секционни избирателни комисии", каза Матева. 

Видеонаблюдението

Тя уточни, че процесът на преброяване на бюлетините и установяване на резултата трябва да бъде видим от дистанция. По думите й  самите бюлетини трябва да се показват към членовете на секционните избирателни комисии, а не към камерите. 

Говорителят на ЦИК даде още едно указание, като посочи, че замяната им ще става само в съботния ден след пробното включване на устройствата.  

Матева подчерта, че недействителни бюлетини от машини - няма. 

Секциите

"Към момента общо открити са 12 891 секции в страната и извън страната, подвижни са 302 секционни избирателни комисии", каза Матева. Тя уточни, че секционни избирателни комисии в болнични заведения са открити 216, а в места за задържане 19 секции, като по думите й тази бройка ще бъде различна в изборния ден, тъй като все още не е изтекъл срокът за образуване на нови. 

"Секциите с машинно гласуване не са променени -  9 366 в страната и 245 в страната", каза тя и уточни, че тече проверка на устройствата за гласуване.

Кандидати и наблюдатели

"Кандидатите претърпяха малка промяна, тъй като имаше наскоро отказали се. Броят им е 4 566, от които жени 1 341, мъже - 3 225, в два района са регистрирани 1 035 кандидати. Регистрирали сме 207 международни наблюдатели, 847 от български организации", добави Матева. 

Три искания са постъпили до момента за наблюдатели в преброителните центрове, като в днешния ден ще бъде взето решение по темата. ОЩЕ: "Информационно обслужване" обещава честни и прозрачни избори

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Атанасов с нови разкрития за Калин Стоянов, не отговори ясно дали ПП-ДБ е плътно зад Бойко Рашков

Елена Йончева предпочете Пеевски пред Борисов, но не му вярва

След скандалите с МВР и митниците: Над 9% разлика между ГЕРБ и ПП-ДБ

Последен ден за регистрация на партиите за изборите 2 в 1

Кабинетът "Главчев" на първа среща със земеделския сектор

Делян Пеевски лично поканил Елена Йончева да влезе в листата на ДПС за евровота

Антоанета Цонева: 80% от ръководните постове в РИК-овете са на ГЕРБ и ДПС

ГЕРБ, ДПС и БСП провалиха първото заседание на комисията за "Турски поток"

Кога идват първите осем F-16 Block 70? Министърът на отбраната с график

Въпреки трусовете: ПП-ДБ обявиха, че се явяват заедно на изборите 2 в 1

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика