Румен Христов: България е в подем, ГЕРБ да излъчи премиер

1408
Румен Христов: България е в подем, ГЕРБ да излъчи премиер
Снимка: БГНЕС

Няма основания да се смята, че България се намира в някаква криза, напротив – тя е в подем, заяви заместник-председателят на СДС Румен Христов.

В началото на седмицата, когато Реформаторският блок получи проучвателния мандат от президента Росен Плевнелиев за съставяне на правителство, Христов заяви, че ще покани най-напред ръководството на ГЕРБ, за да си изяснят има ли парламентарно мнозинство, което да застане зад правителство в рамките на този парламент.

"Ние се надяваме до следващия понеделник да проведем консултациите с ръководството на политическа партия ГЕРБ и да потърсим възможност за съставяне на правителство в рамките на този парламент", заяви той.

Пред БНР Румен Христов изрази надежда, че има възможност за съставяне на правителство. Той каза, че все пак държавните интереси трябва да стоят над партийните.

"Мисля, че те ще намерят сили в себе си да загърбят тяснопартийните интереси, защото и Патриотичният фронт имат полза от предсрочни избори, в известна степен и ГЕРБ, но държавните интереси трябва да бъдат над партийните", допълни Христов.

Той категорично заяви още, че кандидатът за премиер в кабинет в рамките на този парламент трябва да бъде посочен от ГЕРБ.

"Ние очакваме най-голямата парламентарна група да излъчи кандидата за министър-председател. И министър-председателят е този, който носи отговорността да предложи структура и състав на Министерски съвет. Никакви имена не са обсъждани и никакви условия не са поставяни от Реформаторския блок", допълни още той.

Гласовете на участниците в референдума трябва да бъде уважени с въвеждане на смесена система - 120 пропорционално и 120 мажоритарно избрани народни представители, заяви още Христов в коментар на снощното изявление на премиера в оставка.

Бойко Борисов заяви, че, преди да бъде разпуснато, това Народно събрание трябва да въведе мажоритарна избирателна система.

"Ние затова ще отстояваме нашето виждане за въвеждане на смесена система, каквато е немската. Това дава възможност на по-малките формации да бъдат представени в парламента, защото това е важно заради представителността на всички, които имат отношение към политиката в един бъдещ парламент", каза Румен Христов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Не се очертава лесна и стабилна коалиция: Политолози за очакванията след изборите

Председателят на ЦИК се надява да няма пак "кодове" за машините

Росица Матева: ЦИК работи за честни избори 2 в 1

Започва регистрацията на независимите депутати за евроизборите

Няколко дни преди края на 49-то Народно събрание: Ще отстранят ли Росен Желязков?

Назначиха нов заместник-министър на иновациите и растежа

Геновева Петрова: Очаква се интересна кампания, но със същите резултати

Росица Матева: Не очаквам хаос на изборите

Главчев: До 15 май изплащаме на земеделците парите по украинската помощ

ПП-ДБ внася искане за освобождаването на Росен Желязков

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика