Румен Петков: Бойко Борисов е регулировчик на смъртта

6755
Румен Петков: Бойко Борисов е регулировчик на смъртта
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

2020-та година е годината с най-висока смъртност, но едва 50% от повишението на смъртността се дължи на COVID-19. В сравнение с  2019-та са починали 15 000 души повече, като 7 600, по данни на МЗ, са починали от или с COVID-19, останалите 7 600 души са починали най-вероятно от хаоса. Това съобщи д-р Емил Стоименов от АБВ и представи графика на смъртността през 2019, 2020 и на тази, дължаща се на хаоса - броят на хората, които не са успели да получат медицинска помощ при обострени хронични или нови заболявания.

"Не само за семействата на тези 7600 починали в резултат на хаоса и некадърието на правителството, за всички трябва да е ясно, че Бойко Борисов е регулировчик на смъртта", коментира лидерът на АБВ Румен Петков.

Управлението на сектор здравеопазване е също толкова смъртоносно, колкото е смъртоносна пандемията в момента, категоричен е д-р Стоимен. "Тази крива се дължи на здравното министерство, на министър Ангелов и на политиките, които провеждат", подчерта той.

Румен Петков изисква от СГП имената на прокурорите, водили и приключили разследването за снимките от спалнята на премиера

Председателят на ПП АБВ Румен Петков се обърна към Софийската градска прокуратура с настояване по ЗДОИ да му бъдат предоставени именат...

Според д-р Стоименов, в здравното министерство, вероятно са забравили, че съществуват и други заболявания, освен COVID-19. "Те се държат като студенти по медицина на изпит, които са чели само една единствена тема от конспекта и си дълбаят и дълбаят в нея, само че ако на изпита те скъсат, ще се явиш на следващия семестър, а тук става въпрос за изгубени човешки животи – 7 600 души повече, в сравнение с 2019 година", коментира той.

Все още няма яснота какъв план следват управляващите в здравния сектор - може би Националния пандемичен, който приеха 9 месеца след старта на пандемията или пък е онзи, който услужливо забравиха, приет преди 14 години от министър Гайдарски... Не стана ясно и дали следват плана от заседанията на националния оперативен щаб (НОЩ), защото така и не става ясно какво са решавали там.  АБВ поискаха протоколите от тези заседания и така и не бяха предоставени, отбеляза още експертът.

Този хаос само почерня семейства, коментира графиката на данните той. "Зад всяко число стои един българин, един човек, един гроб. Крайно време е да се приключи с това некадърно управление, защото отговорност за всички тези изгубени не от COVID животи на 7 600 души носят министерството на здравеопазването и правителството на ГЕРБ", заключи д-р Стоименов.

Автор: Ива Иванова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Румяна Бъчварова: България е в конституционна криза и криза на демокрацията

Йорданов: Когато обвинят някого за престъпник, трябва да се дадат конкретни данни

Прокуратурата потвърди: Живко Коцев е привлечен като обвиняем

Веселин Вучков: Поведението на Коцев нанесе тежки поражения върху МВР

Главчев призова президента да подпише указа за Даниел Митов

Костадинов с предизборен дъх: България говорила с Украйна да ѝ дава ракети и танкове

Правна комисия реши как ще работи парламентът в кампанията

Президентът обяви, че не иска Даниел Митов за външен министър (ВИДЕО)

Доц. Киселова: Не може да се иска вот на недоверие на служебен кабинет

Кирил Петков: Обмисляме дали да поискаме оставката на Росен Желязков (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика