Румен Петков: Искаме България да е фактор в енергетиката

2798
Румен Петков: Искаме България да е фактор в енергетиката
Снимка: ПП АБВ

"Искаме България да е фактор в енергетиката. Нашата енергия ще бъде концентрирана в създаването на върхови технологии, в зелената енергетика." Това каза лидерът на ПП АБВ Румен Петков в интервю за bTV.

"Искаме простички неща. Искаме нормален живот в работеща държава. Искаме държавен инвестиционен фонд. Искаме България да е фактор в енергетиката. Превърнахме се в заобиколим и зависим фактор. Вчера осъдихме изпълнителния директор на АЕЦ "Козлодуй" да ни даде информация, която той крие от обществото. Това е престъпление и тези хора ще отидат в затвора. Енергетиката на България се съсипва", каза още Петков.

По думите му по темата с ваксините сме в едно положение съм самолетите  - "плащаме ги, но не ги получаваме."

Той допълни, че целта му е "отмяна на всички мерки, които са вредни излишни, успокояване на атмосферата, пълна ревизия на семейното насилие, извеждане на нацията от тази неграмотност и опростачване на езика."

В студиото на bTV беше и Цветан Цветанов, лидер на ПП "Републиканци за България" и водач на листата на партията в 1-ви МИР Благоевград и 4-ти МИР Велико Търново. 

Според него е важно "в тези избори всеки да преодолее страха от пандемията и да упражни правото си на глас. При всички положения затварянето на държавата ще повлияе на пандемията. Много хора ще имат притеснения относно здравословното си състояние. Смятам, че администрацията не е готова да проведе избори в доста по-голям брой карантинирани лица. Нямаме информация какъв е протоколът как ще се действа. Ако хората са много повече, а екипите са малко, ще има хора, които няма да могат да гласуват. 

По думите му хората знаят кога си искрен и кога не. "Бюджетът, който имаме, ще бъде много под максимума за една кампания. Стараем се чрез реклама, участия в медии, да може да се чуе за листата и за хората по места. Движим се около 800 000-900 000 лв. Павел Вълнев дари 1 млн. долара. Тези пари са необходими, за да стигнеш до избирателите. Имаме ограничение да участваме в дебати. Тога става, след като си заплатиш. През последните 2 години, през които работя с Пламен Вълнев, си изпълнявам задълженията по договор. Водя се съветник за регионалните въпроси на г-н Вълнев", обясни Цветанов.

Относно конкретните намерения на РБ за влизането в парламента, той изброи: "Актуализация на бюджета е първото, което трябва да се направи. Изключително важно е въвеждането на електронното управление".

Цветанов посочи и необходимостта от промени в съдебната система, засилващи върховенството на закона. Намаляване на политическата квота на Висшия съдебен съвет и преструктурирането на пленума на ВСС като общо събрание са част от идеите.

"БСП, ГЕРБ и ДПС са червена линия, която Републиканци за България няма да премине", заяви Цветан Цветанов на въпрос за евентуална бъдеща коалиция.

Той каза, че е разочарован от провала на идеята за приемането на страните от Западните Балкани в ЕС. По думите му това е заложено през 2018, но блокирано от нашата страна през 2020 г. (визирайки отказа от подкрепа за присъединяването на Северна Македония).

На въпрос има ли нещо, от което се срамува, Цветанов отговори: "Разбира се, всеки е допускал грешки, няма как, като работиш, да не грешиш".

Той призна, че като вицепремиер и министър на вътрешните работи е имало изказвания от негова страна, които не е трябвало да прави. Даде пример с говоренето относно някои операции на МВР. Днес Цветанов признава, че е трябвало да има повече конкретност, "защото пък резултатите бяха много добри". Даде пример с прочутите акции "Килърите" и "Наглите". Цветанов смята, че по негово време сме засили и партньорството си с чуждите служби.

Лидерът на РБ бе категоричен, че би напуснал ГЕРБ независимо от "Апартаментгейт". По думите му е имало явни различия с премиера и лидер на партията Бойко Борисов, давайки пример със случая "Скрипал".

Цветанов каза, че може би би подходил по друг начин към закупуването на апартамента в столичния квартал "Изток", но че сделката е била изповядана според правилата. Заради големия интерес към това като политик е можел да съобщи за покупката.

"Освободил съм се от всички останали мои собствености и с жена ми и децата ми живеем само в едно жилище", каза той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика