Румен Петков: Схеми за продажба на газ са довели до милиони загуби за държавата

5156
Румен Петков: Схеми за продажба на газ са довели до милиони загуби за държавата
Снимка: Пресцентър ПП АБВ

Неадекватни действия от страна на министъра на енергетиката и на новият шеф на „Булгаргаз“, подкрепяни от министър-председателя Кирил Петков, довели до милиони загуби за държавата от продажбата на газ. Това твърди председателят на ПП АБВ Румен Петков.

Той обясни, че капацитетът за съхранение и добив на газ за януари, февруари и март е разпределен на база стопроцентовия си обем по план за действие при извънредни ситуации. "Проблемът е какво количество по този план се предоставя и какво – извън него. Това е за страната ни въпрос на престъпление. Обяснението с дисбаланса е нелепо, излишъците са още по-нелепо обяснение", коментира председателят на АБВ.

АБВ: Цинизъм е да се иска оставката на ген. Янев

Премиерът Кирил Петков злоупотребява с власт, взема еднолични решения. Главният прокурор е еманация на нищожеството в прокуратурата. То...

„На 14 февруари бяха продадени за месец март 77 500 мегаватчаса. Кой е имал смелостта да прогнозира какви ще са излишъците през март? Кой определи цената? Тези 77 500 мегаватчаса бяха продадени средно по 150 лева за мегаватчас. Днес цената е 340 лева“, каза Петков.

Той обясни, че с тази маневра българската държава и „Булгаргаз“ са на огромни загуби – само за 5 и 6 март загубата е 1 милион лева, на 4 март загубата е 400 000 лв., 3 март – 355 000 лв., на 1 и 2 март – по 125 000 лв. "На фона и за сметка на тези загуби за държавата в резултат на тази продажба на 14 февруари обаче, някой е станал милионер", подчерта председателят на АБВ.

„Да обясняваш от 12 февруари, че се готвиш за война и на 14 февруари да продадеш 77 500 мегаватчаса е престъпление, за което министър-председателят не може да не е знаел, както и министърът на финансите. Смущаващо е, че министър-председателят стимулира подобни сделки“.

Румен Петков каза също, че въпросните 77 500 мегаватчаса от 14 февруари са продадени извън действащата програма за освобождаване на количества.

Румен Петков: ПП АБВ настоява за незабавно преустановяване на военните действия в Украйна и намиране на начин за водене на диалог

ПП АБВ настоява за незабавно преустановяване на военните действия в Украйна и намиране на начин за водене на диалог. Това заяви пред ме...

„На този въпрос няма отговор. Нито един търговец, по силата на тази програма, не може да купи повече от 1/3 от предлаганите количества. Имаме основание да считаме, че търговците не са били много и тази пропорция не е спазена. Още нямаме отговор и на въпроса на 4 февруари кой продаде 22 600 мегаватчаса от Чирен“.

Петков подчерта важността на въпроса - на кои са продадени количествата и има ли свързани компании между тях и има ли изнасяни количества в чужбина. И заяви, че налице е извършено престъпление от страна на министъра на енергетиката, неспазвайки плана за действие в извънредни ситуации.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Елена Йончева: Мигрантите ще бъдат връщани обратно

Гроздан Караджов: ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ искаха да покрият скандала около Нотариуса

Бойната група на НАТО у нас получи висока оценка

Нанков: Лъжа е, че настоящият регионален министър е кадър на ГЕРБ

Още една рокада в Агенция "Митници"(ВИДЕО)

Новият директор на „Митниците“: Заварих уплашени хора

Еврокомисар Илва Йохансон ни обеща конкретна дата за сухопътния Шенген

БСП ще праща доклада за "Боташ" на Европейската прокуратура (ВИДЕО)

Рюте към Главчев: Ще съдействаме пред Австрия за пълноправното ви членство в Шенген

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика