Румен Петков в Бургас: Европа е видимо неподготвена, за да се справи адекватно с бежанския поток от Украйна

1610
Румен Петков в Бургас: Европа е видимо неподготвена, за да се справи адекватно с бежанския поток от Украйна
Снимка: ПП АБВ

Европа, в това число и България, е видимо неподготвена, за да се справи адекватно с бежанския поток от Украйна. Това коментира пред медиите в Бургас председателят на АБВ Румен Петков. Липсата на подготвеност е в няколко насоки – административна и от гледна точка на сигурността. Петков обясни, че въпросът за украинските бежанци е насочен към Министерството на туризма, след това – към социалното ведомство. Независимо от всичко, добрият резултат и при двете министерства е налице, каза той. Остава въпросът за сигурността обаче, каза още Петков и коментира, че контролът на границата е доста компромисен по отношение на проверките на влизащите украински автомобили за оръжие, наркотици, пари, както и санитарен контрол, който в Украйна не е единен с този в ЕС.

Налице е и липсата на единни европейски правила и обща яснота за съдбата на бягащите от войната след изтичане на срока им за пребиваване в държавите от ЕС. Същевременно Румен Петков подчерта чисто човешкия дълг България на помага на украинските бежанци с всичко по силите си. Налице обаче са двойни стандарти, каза той и даде пример с предлаганите социални привилегии на бежанците от Украйна, на фона на социалната нищета, в която живеят много от българите. Петков е категоричен, че подобни решения и примери за очевидна несправедливост ще създадат напрежение между българи и украинци.

„Министър-председателят трябва да има мярка, когато говори, защото липсата на мярка, утре ще доведе до въпроси. И неготовността на Европа да даде отговор на ключови и въпроси ще удари най-силно България.“

Напрежението между украинци и руснаци обаче вече е налице, особено по Черноморието и по планинските курорти у нас, каза Петков и добави, че подобна арена на сблъсък може да убие българския туризъм за десетилетия наред. На този фон няма яснота как правоохранителната система ще предотврати подобни събития, коментира председателят на АБВ и добави, че голямата отговорност е на МВР и на местните органи за самоуправление.

„Въвличането на България във войната ще е катастрофа и всички приказки от сорта на „бензиностанция с ракети“ по повод Русия само помагат за това“, коментира, народният представител Владимир Маринов, който е и член на комисията по земеделие към Народното събрание. Той каза, че „в този момент нечисти сили правят политика“.

Владимир Маринов отново подчерта, че в момента ръстът на горивата и на олиото са „преекспониране на лъжлива информация“ и риск от дефицити на зърно и слънчоглед у нас няма.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Екзакта" прогнозира голяма преднина на ГЕРБ пред ПП-ДБ

Главчев пред посланици: България ще участва активно във възстановяването на Украйна

Предизборно: По 100 лв. месечно отгоре за храна в МВР

„Левицата“ представи водачите си за двата вида избори на 9 юни

Христанов: Притеснява ме как Кирил Петков заклеймява медии за това, че са част от мафията

НСО опроверга Денков за преустановената охрана

Минчев отрича да е замесен в "Да запазим Корал"

Прокуратурата реагира с 8 месеца закъснение по скандала с Кирил Петков и "Да запазим Корал"

Денков: Пеевски подвикваше на Желязков какво да прави

"Удар по ГЕРБ и ДПС": Напуснала ПП-ДБ партия подкрепи последното вето на Радев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика